Sion Rádió

2008. Feb 12., szerző: Adminisztrátor

Interjú Birta Zoltánnal.

Forrás: Kárpátalja

Beregszászban működik a Kárpátaljai Református Egyház hivatalos rádiója, a Sion Rádióstúdió. A Kárpáralja című hetilapban Birta Zoltánnal, a stúdió ifjú szerkesztőjével olvasható beszélgetés.

- Mikor, milyen céllal alakult meg a rádió?

- 2001-ben indult a Sion Rádió, azzal a céllal, hogy az éter hullámain keresztül is közvetítsük Isten igéit, az egyházi értékeket. Októberben alakult meg a stúdió, s Istennek hála, már ugyanazon év decemberében meg is kezdődött a műsorszórás. A kezdetekkor önkéntes alapon folyt a munka Olasz Zoltán akkori szerkesztő irányítása alatt. Heti egy anyag készült el, melyet az Ungvári Rádió sugárzott. De ez is siker volt, ha figyelembe vesszük, hogy az induláskor nem volt meg a teljes értékű, a munka szempontjából nélkülözhetetlen technikai felszerelés. Mindössze egy kisebb terem állt rendelkezésünkre egy számítógéppel.

- Aztán eltelt néhány év...

- Az eltelt évek szerencsére bővelkedtek eredményekben. Sikerült megoldanunk a technikai felszerelés nyomasztó hiányát: ebben nagy segítségünkre volt a hollandiai E-mission Alapítvány, melytől pályázatok útján nyertünk felszerelést: mikrofonokat, keverőpultot, számítógépeket stb. Tavaly nyílt meg a stúdiónk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kálvin Nyomda szomszédságában. A stúdió kialakításában nagy szerepet játszott a kollektíva. Mivel nagyon fontos, hogy az adás készítése közben a környezeti zaj ne áramoljon be a stúdiószobába - s így nyugodt körülmények között menjen a munka -, olyan anyagokat használtunk fel szigetelésre, melyek viszonylag olcsón, könnyen beszerezhetők és praktikusak. A padlóra vastag szőnyeg került, a mennyezetre pedig vastag szivacs. Megmosolyogni való, viszont nagyon hatékony és eredményes a falak hangszigetelése: a belső részt habszivacs, míg ennek borítását tojástartók alkotják. Ezt egyébként néhány helyen nyugaton is alkalmazzák. A tojástartó bonyolult formája meggátolja azt, hogy a hang visszaverődjön, s ha ez mégis megtörténne, felfogja a habszivacs.

- Melyik hullámhosszon és milyen műsorok hallhatók?

- Eddig az Ungvári Magyar Rádióval és a Miskolci Európa Rádióval állunk szerződéses viszonyban, rajtuk keresztül bonyolódik elkészült műsoraink sugárzása. Az ungvári szerkesztőségnek heti 15-20 percet, míg a miskolcinak heti 40 percet továbbítunk. Jelenleg Határtalan címmel készítünk egy református műsort, mely minden kedden 11 órakor, kétszer 20 perces adásban hallható a Miskolci Európa Rádióban 90,4 MHz-en (megahertz), melyben bemutatjuk a Kárpátalján működő egyházi szervezeteket, gyülekezeteket, ismertetve azok történelmi hátterét, életét. Ezt a műsort hetente háromszor megismétlik. Az adás ezenkívül meghallgatható még az Európa Rádió honlapján, a www.europaradio.hu-n. Az Ungvári Magyar Rádió minden csütörtökön közép-európai idő szerint 19.00-kor sugározza adásainkat, melynek szintén ugyanezekből a műsorokból küldünk egy 17 perces összeállítást. Az általunk készített anyagok között természetesen szerepel még a hírek és közéleti anyagok közlése, valamint szórakozásként, kikapcsolódásként népzene és keresztény zene, olyan hazai együttesektől, mint pl. a Hajnalcsillag és a KRISZ. Igyekszünk minden olyan keresztény zenekart megszólaltatni, amely fellép Kárpátalján és Beregszászban. A műsorokat úgy készítjük, hogy abban a fiatalokat érintő, érdeklő témák is helyet kapjanak. Mottónk - "A fiataloknak" - is ezt az irányt tükrözi. Van ifjúsági műsorunk, melyben az egyházi témákon kívül olyan szociológiai kérdések is megvitatásra kerülnek, mint a szerelem, a család, a szexualitás, a szenvedélybetegségek stb.

- Mondanál néhány szót a munkatársakról?

- A rádió vezetője Taracközi Ferenc beregszászi református lelkipásztor, én magam szerkesztői feladatokat látok el. Riporterünk, hírszerkesztőnk egy 25 éves, nagyon tehetséges fiatal hölgy, Soós Katalin. Műsorvezetőink: Estók István nagymuzsalyi lelkipásztor és Gogola István iskolapszichológus. Zenei szerkesztőnk Antal István zenész. Az ifjúsági műsor munkatársai: Szabó Adrienn, Kiss Julianna, ifj. Barna György és Ilosvay Attila. Nagyon lelkes, elkötelezett csapat ez, van köztünk tanár és egészségügyi képzettségű szakember, főiskolás és több gimnazista is. A felsoroltakon kívül munkatársunk még több zenész, tanár, teológus és fiatal, összesen 12-en munkálkodunk azon, hogy kielégítsük hallgatóink igényeit.

- Mik a további terveik, céljaik?

- Tervezünk Rendelő címmel egy új műsort Gogola István kommentálásával, melyben egészségügyi kérdések lesznek tárgyalva. Szeretnénk egy irodalmi műsort is indítani, melynek során minden egyes adásban beszélgetés keretében bemutatnánk egy-egy jeles kárpátaljai írót vagy költőt. Ehhez kapcsolódóan meghívtuk munkatársaink sorába Ferenczi Attilát, a Beregszász Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház színészét. Nagy probléma, hogy a miskolci rádiót csak az Ungvári és a Munkácsi járásokban lehet viszonylag jól fogni, a beregszászi dombság miatt az adás vétele akadályozott. Ez azért nagyon fájó pont, mert a problémás területen van a magyar lakosság zöme. Tehát ez a kérdés is a megoldásra váró feladatok közé tartozik. Tervbe vettük egy antenna felállítását a román-ukrán-magyar határ közelében, mely által fedhetnénk Erdély felét is. Mindemellett nap mint nap tovább dolgozunk és képezzük magunkat azért, hogy az éteren keresztül is eljuttassuk az emberekhez Isten igéjét és tanításainak szellemét, üzenetét.

(Kárpátalja - Fischer Zsolt)

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.