A Kárpátaljai Református Egyházkerület törvénye az Egyházkerületi Közgyűlésről

2008. Jan 21., szerző: Adminisztrátor

Történelmi pillanatok

Közgyűlés és lelkészszentelés a Kárpátaljai Református Egyházban

“Ezenképpen gondoljátok ti is, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek a mi Urunk Jézus Krisztusban” (Róm 6, 11)

A Kárpátaljai Református Egyház, mint önálló egyháztest, 2008. január 19-én első alkalommal hívott össze közgyűlést, melyen a református gyülekezetek lelkészei, gondnokai vettek részt. A zsinat múlt év novemberében határozatot fogadott el, melynek értelmében létre kell hozni és évenként össze kell hívni a KRE közgyűlését, s ennek keretében kerülhet sor a lelkészszentelésekre is.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület törvénye az Egyházkerületi Közgyűlésről

Elfogadva 2007. november 29-én a KRE Zsinatának 58/2007. határozata alapján.

  1. § Az egyházkerületi közgyűlés a Kárpátaljai Református Egyházkerület legfőbb tanácskozó és kormányzó szerve.

  2. 1.1 Az egyházkerületi közgyűlés elnökségét alkotják: a kerület püspöke és főgondnoka.

    2.§ (1) Az egyházkerületi közgyűlést alkotják:

    1. a püspök, egyházkerületi főgondnok, a lelkészi és világi főjegyző.

    2. az egyházkerületi jogtanácsos

    3. esperes és megyei gondnok, akik plusz szavazattal vehetnek részt a közgyűlésen

    4. minden felszentelt, szolgálatot teljesítő lelkész

    5. minden gyülekezet gondnoka vagy képviselője

    6. az egyházkerület által fenntartott kerületi intézmények képviselői tanácskozási joggal.

(2) A segéd- és beosztott lelkészek tanácskozási joggal vesznek részt.

(3) A Zsinat és egyházmegyék e törvényszakaszban fel nem sorolt tisztségviselői az egyházkerületi közgyűlésnek szavazati jog nélküli tanácskozó tagjai, akik kívánságra kötelesek felvilágosítást adni.

  1. § (1) Egyházkerületi közgyűlést évenként legalább egyszer kell tartani. Szükség esetén az elnökség többször is összehívhatja a közgyűlést. Az egyházkerületi közgyűlést szavazati joggal bíró tagjai 25%-ának írásos kérelmére 30 napon belül össze kell hívni.

  2. (2) A közgyűlést a főbb tárgysorozati pontok közlésével és az indítványok beadási határidejének megjelölésével a határnap előtt legalább 15 nappal kell kiértesiteni.

  3. § (1) Az egyházkerületi közgyűlés igehirdetéssel kezdődik, és imádkozással fejeződik be.

  4. (2) A közgyűlés nyilvános, de tagjai egyszerű többséggel hozott határozattal elrendelhetik a zárt ülést.

    (3) A közgyűlés határozatképes, ha a szavazati joggal bíró tagok több mint fele jelen van.

    (4) A közgyűlés határozatait a jelenlevők szavazatainak egyszerű többségével hozza, szavazategyenlőség esetén a tárgyalást vezető elnök szavazata dönt. Személyi kérdésekben titkosan kell szavazni, szavazategyenlőség esetén sorshúzással kell dönteni.

  5. § (1) A közgyűlést mindig kettős elnökség vezeti.

  6. (2) A megjelenésében akadályozott püspököt vagy egyházkerületi főgondnokot törvényes helyetteseik helyettesítik.

    (3) Az elnökség tagjai az elnöki feladatok végzése tekintetében egymás között megegyezhetnek.

  7. § A közgyűlésről igazolatlanul elmaradt közgyűlési tagokkal szemben követendő eljárást szabályrendelet állapítja meg.

  8. § Az egyházkerületi közgyűlés:

(1) Intézkedik az egyházmegyék területének változtatása ügyében az érdekelt egyházközségek és egyházmegyék meghallgatásával.

(2) Intézkedik a lelkészek évenkénti felszenteléséről

(3)Intézkedik a püspök, főgondnok és a Zsinat tagjainak beiktatásáról, hivatali esküjüket a megválasztott tisztségviselők a körgyűlés színe előtt teszik le

(4)Javaslatokat terjeszt elő a Zsinathoz

(5) Ha szükségesnek látja, felülbírálja a zsinati döntéseket, és a zsinati döntések ellen vétójoggal élhet 2/3 szavazati aránnyal.

(6) Dönt minden egyéb olyan kérdésben, amit a törvények hatáskörébe utalnak.

A zsinat 57/2007. határozata alapján a KRE 2002. évi II. tc. 114. § /A Zsinat/ pontjának (14) bekezdésében a következő módosításra kerül sor: (14) “intézkedik a lelkészek évenkénti felszenteléséről” törlendő

A zsinat 57/2007. határozata alapján a KRE 2002. évi II. tc. 27 § (4) bekezdése a következőképpen módosul: (4) Aki teljes lelkészi képesítést szerzett, az Egyházkerület Közgyülés határozata alapján köteles a legközelebbi lelkész-szentelésen megjelenni és az Egyházkerületi Közgyűlés előtt lelkészi esküt tenni. Lelkészi állásra az választható, akit felszenteltek.

A Törvény kihirdetése után emelkedik törvényerőre.

Beregszász, 2007. november 29.

 

A közgyűlést megnyitó igehirdetésében Zán Fábián Sándor püspök arra intette az egybegyűlteket, hogy óvakodjanak a hamis prófétáktól, legyenek igaz őrállók. Ragaszkodjanak minden körülmények között Krisztus evangéliumához, a Bibliához, a hitvalláshoz, hogy igazán hirdethessék az igét.

A püspöki jelentésben is hangsúlyosan volt jelen az evangélium tiszta hirdetésének igénye és követelménye. Zán Fábián Sándor püspök kiemelte: az elmúlt választásokat követően emellett az egység formálása vált igen fontos feladattá, illetve a bizottságok munkájának megerősítése, működésük biztosítása. Ezen belül is kiemelt figyelmet fordítottak az egyházi tulajdonjogok kérdésének tisztázására, az egyházi tulajdonok nyilvántartásba vételére, a jogi alapok megteremtésére, közösségformáló alkalmak szervezésére. A püspök úr azt is hangsúlyozta, hogy a Kárpátaljai Református Egyháznak nem csupán az egyháznak, de az itteni magyarság megmaradásának ügyét is szolgálnia kell. Ennek jegyében fogalmazták meg – a történelmi egyházak vezetőivel közösen – azt a beadványt is, melyet a közelmúltban Kárpátalján tett látogatása alkalmából adtak át Sólyom Lászlónak a Magyar Köztársaság elnökének.

Zán Fábián Sándor beszámolójában hangsúlyozta: nem népszerű, hanem hiteles, igaz egyház megteremtése a cél.

A közgyűlésen beszámoló hangzott el az egyház keretén belül végzett gyűjtésekről (Cseresznye Albert, a Beregi Egyházmegye diakóniai bizottságának elnöke), illetve a létrehozandó életmentési perselyről. Felhívás hangzott el többek között arról, hogy ezekben a napokban a nagyberegi hathónapos Béres Krisztián életmentő műtétjére gyűjtenek a KRE gyülekezeteiben.

A közgyűlést követően lelkészszentelő ünnepi istentiszteletre került sor a beregszászi református templomban. Zán Fábián Sándor püspök ezúttal a Rómabeliekhez írott levél 6. része alapján hirdette Istennek igéjét, arra figyelmeztetve mind a felszentelendő lelkipásztorokat, mind a résztvevőket, hogy meg kell halnunk a bűnnek, hogy élhessünk az Istennek a Jézus Krisztusban. Hirdessétek Istennek igéjét alkalmas és alkalmatlan időben, helyezte az újonnan felszentelt négy lelkipásztor szívére a püspök.

Az ünnepi istentiszteleten ezúttal Kótyuk Zsoltot, Páll Lászlóné Gál Irént, Sipos Józsefet és Taracközi Mariannát szentelték lelkésszé, akik ünnepélyes fogadalmat tettek hűségükről, elkötelezettségükről. Az esküt Héder János, a KRE főjegyzője vette a fiatal lelkészektől, akiket ez alkalomból a beregszászi református gyülekezet – Ladányi Katalin vezette – kamarakórusa énekkel köszöntött.

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.