Sólyom László és Viktor Juscsenko Kárpátalján

2008. Jan 15., szerző: Adminisztrátor

Vasárnap Kárpátaljára látogatott Sólyom László Magyar Köztársasági elnöke és Viktor Juscsenko ukrán államfő.

Sólyom László kárpátaljai tartózkodását a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán kezdte, ahol az oktatási intézmény vezetői mellett találkozott az itteni történelmi egyházak képviselőivel is.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Magyar Református Egyház püspöke kérdésünkre elmondta, hogy ezúttal a kárpátaljai magyarság megmaradásának kérdése került napirendre a történelmi egyházak képviselőivel való találkozón. Az egyházak képviselői egy folyamodványt adtak át a köztársasági elnöknek, melyben a schengeni vízum megszerzésének a problematikájáról szólnak, hogy segítsék a kárpátaljai magyarságban a kizártság érzésének megszüntetését. A másik fontos kérdés, amit megfogalmaztak, az az egészségüggyel, a gyógykezeléssel kapcsolatos, hisz a Segítő Jobb Alapítvány már szinte nem működik, s nehéz helyzetben van a Kőszikla Alapítvány is. A püspök úr annak a reményének adott hangot, hogy ha e két kérdésben a köztársasági elnök segíteni tud, a kárpátaljai magyarok nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat itthon, s ez mindenképpen a szülőföldön való megmaradásukat szolgálja.

A főiskolai találkozót követően Sólyom László Tiszaújlakon találkozott Viktor Juscsenkóval, ahol megtekintették a nemrég alapítványi támogatással és közadakozásból felújított Széchenyi István Középiskolát, majd a közelmúltban átadott, ukrán állami pénzen felépített ukrán tannyelvű középiskolát. Itt tartott beszédükben az államférfiak a békés egymás mellett élés, a gyümölcsöző kapcsolattartás, az oktatás, az anyanyelven történő oktatás fontosságát hangsúlyozták.

Ezt követően Viktor Juscsenko és Sólyom László Munkácson folytatott megbeszéléseket, melynek homlokterében elsősorban a magyar kisebbséget érintő oktatási kérdések álltak. Viktor Juscsenko ígéretet tett a magyar köztársasági elnöknek a magyar diákok, tanárok, illetve oktatási intézmények számára hátrányos problémák orvoslására.

m.e.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.