1866. január 1-jén (142 éve )...

2008. Jan 01., szerző: Adminisztrátor

1866. január 1-jén (142 éve ), megnyílt a Bethesda Gyermekkórház elődje, a Bethesda Kórház, mint a pesti német református egyház kórháza.

A Bethesda Gyermekkórház neve küldetést fejez ki. Az itt dolgozók elhivatottsága a beteg gyermekek gyógyítására és ápolására példamutató a magyar egészségügy számára. Az intézet 140 éves múltja igazi emberi értékeket mutat, és azok megtartására késztet.

140 éves a Bethesda
A ,,bethesdás" időszámítás szerint az idén ünnepli a kórház a 140. születésnapját.
Az első Bethesda 1866. január 1-jén nyitotta meg kapuit a betegek előtt. Magyarországon akkoriban még nemigen dolgoztak szakképzett ápolók, és éppen ezért Németországból hívtak diakonisszákat. A kórházban ők ápolták a betegeket.
A szervezés élén kezdetben Dr. Bakody Tivadar orvos állt, de olyan neves személyiségek is adakoztak a kórház alapításának céljára, mint Jókai Mór vagy Deák Ferenc.
Az 1940-es évek második felében államosították a Bethesdát, a diakonissza-anyaházat szétverték, és gyermekkórházzá alakították át. A 80-as évekre a kórház alaposan leromlott, de szerencsére a rendszerváltással a Bethesda megmenekült: 1992-től újra egyházi tulajdonba került, s jelenleg gyermekkórházként működik.
Az intézet fennállása óta sok víz lefolyt már a Dunán, és rengeteget változott minden, csak egy dolog maradt változatlan, a cél: a betegségtől meggyötört embereken, gyerekeken történő segíteni akarás.

A mindennapok
A Bethesda Gyermekkórház tulajdonosa és fenntartója a Magyarországi Református Egyház. A kórház részt vesz a főváros gyermek betegeinek ellátásában, és fogadja a betegeket az ország egész területéről, sőt a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből is.
Az intézet kiemelt jelentőséget tulajdonít a gyermek- és családközpontú ellátásnak. A gyógyítás és az ápolás a gyermekek és családjaik lelki, szociális támogatásával egészül ki. Létezik családsegítés, kórházlelkészi szolgálat, lelkigondozás és gyermekfoglalkoztató szolgálat is.
A kórház büszke arra, hogy nyári programjait - asztmás tábor, epilepsziás gyermekek tábora, onkológiai tábor - számos gyerek látogatja.
A Bethesda Gyermekkórház csaknem teljes körű gyermek-szakellátást biztosít. A kórház műszerezettsége, munkatársainak szaktudása és szakmai kapcsolatrendszere a beteg gyermekek megbízható, magas szintű gyógyítását, ápolását teszi lehetővé.
Beutaló alapján telefonon lehet időpontot egyeztetni a szakambulanciákra, illetve bejelentkezni. A várakozási idő változó. Sajnos az orvosok itt is rendkívüli módon le vannak terhelve.
Az intézetben működik Magyarország legnagyobb égéscentruma. Ezt a centrumot a szükség hozta létre, hiszen több éven át megoldatlan volt az országban az égési sérült gyereket ellátása.
Mára a Bethesda Gyermekkórház a hazai gyermekgyógyászat egyik vezető intézményeként működik, amely 0-18 éves korig várja a betegeket.
Az ott dolgozók rengeteg köszönőlevelet kapnak a kis betegek hozzátartozóitól, s ebből is látszik, hogy nem hiábavaló az egész kórház együttes, áldozatkész munkája.

Tudományos, szakmai munka és távlati célok
A kórház a szakmai oktatásnak szinte minden szintjébe (a laikusképzéstől a szakorvosok továbbképzéséig) és igen széles spektrumába (a szociális munkások elméleti képzésétől az orvostanhallgatók gyakorlati oktatásáig) bekapcsolódik. A hazai és nemzetközi tudományos rendezvények szervezését és lebonyolítását is vállalja az intézmény.
Az akkreditált oktatóhelyek sok hallgatót, rezidenst fogadnak, akik segítik az intézet napi munkáját. Ehhez társul a tudományos építkezés, konferenciák rendezése, publikációk megjelentetése.
Az idén megvalósult az intenzív osztály berendezéseinek cseréje. Ezek a készülékek a súlyos, életveszélyes állapotban lévő gyermekek életműködéseit felügyelik, ezért fontosságuk megkérdőjelezhetetlen.
2006-ban is folytatni szeretné a kórház gépparkjának felújítását a szakszerű orvosi munka zavartalan biztosítása érdekében. Jelenleg új lélegeztetőgépek beszerzését tervezi az intézet.

Adományok és pályázatok
A hosszú évek során sokan támogatták a Bethesda Kórház Alapítványt, melynek eredményeként jelentős összegeket tudott a Gyermekkórház az ott folyó gyógyító munkára fordítani.
Az intézet az elmúlt években sok hasznos eszközt vásárolt a támogatásokból. Légzésfunkciós kabint a Pulmonológiára, színes ultrahang készüléket, izombetegségeket vizsgáló EMG készüléket, az Égés-Sebészeti Osztályra 17 millió forintért egy labor-automatát, több millió forint értékű műtőlámpát.
A támogatásokból jutott a Fül-Orr-Gégészeti Osztály műtőfelújítására, a kórház informatikai hálózatának fejlesztésére is. Az intézet aktívan részt vesz a pályázatokon való megmérettetésben is, és több pályázatot is sikeresen megnyert.
A magyar egészségügy és ezen belül a fővárosi gyermekellátás várhatóan mélyreható változás előtt áll, ezért jelenleg kiszámíthatatlanok azok a feltételek, amelyek a következő időszak szakmai program elkészítéséhez szükségesek. A jövőkép viszont biztos, és megkérdőjelezhetetlen: a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza értékeit megjelenítve, s azokat tovább gazdagítva segíti a beteg gyermekeket.
a www.hazipatika.com oldalról

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.