Ülésezett a Geneális Konvent

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

2013-07-02 - 22:05

A Generális Konvent májusi ülésének előkészítése volt a fő téma a Kárpát-medencei református egyházak ügyvivő testületének a Borsod megyei Mályiban megtartott keddi ülésén.

A Generális Konvent – a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete – következő plenáris ülését közel 150 résztvevővel május 27-én a felvidéki Révkomáromban tartják. A testület hatéves fennállása óta – Budapest, Debrecen, Sárospatak és Pápa után – ez lesz az első határon túli helyszín, ahol egyebek mellett várhatóan elfogadják a Magyar Református Egyház költségvetését és a Protestáns Pátensről is megemlékeznek a résztvevők.


Az Európai Unió kultúrájának sokszínűsége a nemzeti identitások megerősítésével tartható fenn, aminek része az emlékezés – hangzott el a közelgő Trianon-évforduló kapcsán a megbeszélésen –, ezért fontos az egyház megnyilatkozása is, ami hozzájárulhat a kérdéshez kötődő negatív sztereotípiák lebontásához. A tavaly május 22-én létrejött egység és a Generális Konvent keretei között évek óta folyó munka a Kárpát-medencei református egyházak sajátos válasza a történtekre.


A teljes hír megtekintése