Egyesülünk! Pozitív vagy negatív ez ránk nézve?

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

Máté Richárd

2013-01-26 - 01:28

Tisztelt Olvasó!

A korábban ebben a topicban kifejtett véleményemet szeretném némiképp felülírni. Szeretném visszavonni azokat a vádakat,melyeket az egyházakkal kapcsolatban mondtam. Néhány év elteltével az ember többet lát és többet tanul! Megismeri a dolgok másik oldalát, és az ítélkező hangnemet is idővel leveti. Igen ez én vagyok, illetve voltam, vállalom az akkori véleményemet is. Ezért kérem tekintsék idejét múltnak az előző kommentjeimet (annak ellenére,hogy tartalmaznak olyan állításokat, melyről ma is hasonlóképp vélekedem).



testvéri szeretettel: Máté Richárd!

Dancs Róbert

2009-06-05 - 15:20

Szeretném kérdezni, hogy elérhető-e már CD/DVD-n a fotóalbum május 22-ről? És ha igen, akkor hol?



(Többen érdeklődtek már a gyülekezeti tagok közül tőlem, hogy tudok-e képeket mutatni. Ezért kérdezem.)

Szimkovics Tibor

2009-05-23 - 19:02

Köszönjük, hogy befogadtak.

Bízunk benne, hogy lesz a közös alkotmánynak a mindennapi keresztyén életben is tapasztalható hatása.

Az ünnepség maga nagyon szép volt és emlékezetes.

Krisztus a jövő, kövessük együtt Őt!



P.S.: Néhány képet feltettem a lapjainkra (bár nem igazán a fotózásra figyeltem), gondolom, hogy folyamatosan jelennek majd meg (jobb) képek a neten...



http://www.reformatus.com.ua/lap/rati/

http://www.reformatus.com.ua/lap/minaji/

Cip Szergej

2009-04-18 - 20:50

Békesség mindenkinek!

szerintem, erre a kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni.

nehéz belelátni olyannak, aki csak közvetetten tapasztalja meg a dolgok változását. értem ezalatt, h nincs ott, ahol eldőlnek a dolgok.

szerintem, mindenesetre különböző hatásokra kell majd számítanunk. bizonyos szemszögből jó lesz a határon túli egyházaknak, de biztos vagyok benne, h lesznek negatív tapasztalataink. tudjuk, h vannak kisebb-nagyobb ellentétek az egyházak között. gondolkodásban is vannak eltérések. h konkrétan miben áll ez az egyesülés az attól függ, h milyen nehezen vagy könnyen leszünk hajlandóak elsimitgatni az egyenetlenségeket. sajnos, nem tudom pontosan, mit is akarnak ezzel elérni, de remélem hasznára lesz minden magyar ref. egyháznak...

Dancs Róbert

2009-04-03 - 17:46

Őszintén megmondva nem tudom, hogy mi az, ami az MRE-ben más a Biblia felfogását illetően. Hadd kérjek ide a fórumba pár példát, ami segít megérteni az előbbi hozzászólásokat.



(Kérem, hogy az általam említett liberális teológiát ne említse senki, mert az amúgy sem jön elő az egyházi közéletben.)



Kíváncsian várom a példákat!

Máté Richárd

2009-03-30 - 16:41

Igen, talán érossz ide a "konzervatív" szót.Lényegében én is arra gondoltam,hogy nekünk meg kell őriznünk az Igéhez (itt:Biblia) való hűségünket.És itt ne tessék engem félreérteni,nem azt mondom,hogy a MRE nem hű a Bibliához,hanem arra gondolok,hogy felfogásban van némi különbség. És igen, mi si tanulhatunk tőlük, és hiszem, hogy ők is tanulhatnak tőlünk.

Hát...Az Úr áldja meg az egyesülést!

Pataki Gabor

2009-03-29 - 19:02

Békességet!

Nekem is inkább több a kérdésem, mint a véleményem ebben a kérdésben, de azért szeretnék mind a kettőből írni.

Nekem is hasonló a kérdésem, mint Ricsinek. Tehát, hogy egyházjogilag, a gyakorlati egyházi élet megvalósítása terén fog-e valamilyen változást hozni az egyesülés.

Én magam sokkal inkább a magyarságunk megőrzésében, egy igen fontos jelképes cselekedetben látom ennek az eseménynek az jelentőségét. Kevésbe látom viszont úgy, hogy az egyházunk egészséges, biblikus fejlődésében adna valami többletet, újat. Több esetben talán visszafejlődést (női lelkészség kényes kérdése, hamis ökumené, stb.). Viszont elvitathatatlan, hogy a szellemi tőke, a kialakult hasznos rendszerek terén a magyarországi egyház van előnyben. S ezért pedig pártolni kell a közös alkotmány egyházpolitikáját.

Szerintem - reagálva Robi Bibliakutatással kapcsolatos írására - az egyháztestek között nem abban van vita, hogy mennyire hiteles a Biblia (s ezért a régészeti eredményeket nem itt, hanem az ateistákkal szemben kell hangoztatni), hanem az Ige tanításának a megtartása terén vannak inkább különbségek. Természetesen nagyon sokat tanulhatunk több nagyvárosi magyaro-i gyülekezettől (pesti, debreceni, miskolci, stb.), viszont a vidéki gyülekezetek terén még előnybe vagyunk - amennyi ismeretem van ezekről (persze ez nem adhat okot az önelégültségre... sőt inkább figyelmeztetés, hogy sürgős és fontos változásokon kell túlesnünk).

Az eddigi ismereteim tükrében ez a véleményem, de mint mondtam, sok minden nem világos még az egyesüléssel kapcsolatban előttem.

Ezért én is várok válaszokat az előnyök és hátrányok kérdéséről.

Isten áldásával!

P.G.

Dancs Róbert

2009-03-28 - 20:45

Kedves Richárd!



Semmiképpen sem lesz rosszabb semmi. Nem leszünk liberálisak. Illetve ha valaki liberális, akkor nem attól az, hogy a jogszabályunk és egységre törekvéseink összekötnek bennünket.



A "konzervatív" szó rosszul cseng. A liberális teológia kb. a 70-es évektől se nem modern, se nem tudományos. Kicsit az is konzervatív/konzervált dolog lesz. A Bibliai igazságokat alátámasztó teológiai kutatások pedig a legmodernebb idők vívmányai kezdenek lenni. (Pl.: régészeti bizonyítékok a Biblia hitelessége mellett stb.) Nekünk ezt a Bibliahű irányt kell követni! Ebben nem fog akadályozni bennünket az egység! Sőt mi tudunk erősségeinkkel sóvá és kovásszá válni a többi egyháztest számára.

Mellesleg mondom, hogy 2 éves Magyarországi lelkészkedésemben megtapasztaltam, hogy nekünk is van nagyon sok tanulnivalónk tőlük! Sokkal több, mint gondolnánk! (Ezzel nem azt mondom, hogy mi vagyunk lemaradva, hanem ők vannak előrébb jó pár téren.)

Szerintem ebből az egységből csak jó dolgok fognak kijönni!

Máté Richárd

2009-03-27 - 21:27

Hát azt, hogy pozitív ránk nézve vagy negatív,még most én nem tudom,bár van tippem.Biztos lesz benne jó is,de...Itt arra gondolok,hogy szerintem a KRE nem kell, hogy feladja konzervatív jellegét.Persze nem minden szempontból jó ez a konzervatívság,de most csak abból indulok ki,hogy Magyarországon elég nagy az érdektelenség,de ezt a magyar testvérek is tudják.Bár az is lehet,hogy ez egyáltalán nem fogja ezt befolyásolni,hisz minket elválaszt a határ.

Nekem igazából az lenne a kérdésem,hogy miben lesz más ezután a KRE-nak, mi fog megváltozni ez által?