Mit jelent ma Kárpátalján reformátusnak lenni?
Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt
Dancs Róbert
2009-01-18 - 12:30
Kedves Mózes!
Teljesen más számunkra Kálvin, mint Mária a katolicizmus számára. Pl.: Nálunk Kálvin nem társmegváltó Krisztus mellett. Nem imádkozunk hozzá.
Kálvin teológiája a Szent Lélektől vezetett és Krisztusra mutató. Ha Kálvin tanait közelebb visszük az emberekhez, akkor Krisztust visszük közelebb. És nem titkoltan pont ez a célunk!
Ez kb. olyan, mintha egy-egy hívő költő verseit idézgetnénk többször, pl. Túrmezei Erzsébetét vagy Füle Lajosét, és azok által bontanánk ki az Istenről való tanításokat az emberek életében.
Ne legyenek tudathasadásos érzéseid, meg fogjuk fogalmazni, csak győzzük gépelni... Én pl. a Vörös Tibor hozzászólásaira, kérdéseire már egy "tonnányit" írtam a fórumba. :-)
Még írok...
anonimus xy
2009-01-18 - 09:32
A fő kérdés: miért kell megreformálni az örökkévaló, változatlan, tökéletesnek hitt Isten intézményét? Ez valami élesebb ellentétet akar kifejezni a Katolicizmus és a Reformátusok között?
Szanyi György
2009-01-18 - 01:00
Kikérjük magunknak, hogy kálvinozunk! Egyrészt azért, mert annak ellenére, hogy sok helyen felbukkan Kálvin neve, nem azt jelenti, hogy minden róla szól. Másrészt mi nem személyi kultuszt építünk, hanem visszanyúlunk a gyökerekig. S ez egy elég református hozzáállás ahhoz, hogy meghatározzuk azt, hogy mit jelent reformátusnak lenni ma, itt, Kárpátalján.S még egy érv: 500 évben egyszer érdemes szánni néhány alkalmat annak az embernek, akinek a teológiai gondolkodása meghatározta a történelem alakulását.
Egyébként egyszerűen nincs most időm hosszabb írásra, de nekem azt jelenti ma Kárpátalján reformátusnak lenni, hogy Jézus Krisztus tulajdonaként igéhez kötött módon élni, gondolkodni, cselekedni. Hatni és használni családom egyházam, nemzetem, országom számára.(Majd bővebben is.)
szucs moses
2009-01-17 - 16:53
Kedves Mindenki! El kell mondanom egy skizofrén érzés vett rajtam erőt, egyrészt mintha senki nem tudná megfogalmazni reformátusságának lényegét, másrészt a csapból is Kálvin folyik. Talán érdemes lenne feltenni kérdésként miben különbözik a katolikus máriázás a református kálvinozástól?
Mindkettő személykutusz?!
Híreink RSS
- 2025 - a szolgálat éve
- Zán Fábián Sándor, püspök ünnepi üzenete
- ÁLDOTT ÜNNEPET!
- Állami delegáció tagjai találkoztak a KRE vezetésével
- Holland delegáció a Kárpátaljai Református Egyház vendége
- A Nagyberegi Református Líceum szalagavató ünnepségén
- Egyházkerületi szavaló- és énekverseny Nagydobronyban
- KÁRPÁTALJAI ORVOSMISSZIÓ
- Testvéri látogatás
- „Szolgáljatok az Úrnak örömmel”
- Dunamelléki lelkipásztorok Kárpátalján
- Sámueles családi nap a Bereg Campben
Programajánló RSS
- Egyházmegyei konfirmandus találkozó
- Nőszövetségi csendesdélután
- Kárpát-medencei Református Ifjúsági Imaéjjel
- Emlékzsinat
- Hálaadó istentisztelet Haranglábon
- Felnőtt evangelizációs hét
- Presbiteri csendeshétvége
- Megújulás éve megújuló házasságban
- Nyílt nap
- Világimanap 2024
- Bach Mindenkinek
- Virágvasárnapi csendesdélutánok Máramaros-Ugocsa megyében
Kitekintő RSS
- Koen bemutatónapok
- Érted is. Érted is?
- Részvétnyilvánítás
- Köszönetnyilvánítás
- 100 éves a Kárpátaljai Református Egyházkerület
- SZAVALÓ- és ÉNEKVERSENY VALAMINT RAJZ- és FOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁS IDŐPONTVÁLTOZÁS!!!
- 100 éves a Kárpátaljai Református Egyházkerület
- Kárpát-medencei protestáns teológushallgatók találkozója Budapesten
- Április 5-én temetik Répás Zsuzsannát
- Ökumenikus imahét 2023
- Hálaadó estet tartott a szeretetszolgálat (MRSZ)
- Egy nagygyűlés tanulságai
Pályázatok RSS
- FELHÍVÁS
- A Kárpátaljai Református Egyház együttműködve a HEKS/EPER Románia-val pályázatot hirdet
- A Kálvin János Református Szakkollégium a 2024/25-ös tanévben is felvételt hirdet.
- Pályázati lehetőségek
- Nagydobronyi Református Líceum - Felvételi 2024
- Felvételi lehetőség a Nagyberegi Református Líceumba
- Felvételi felhívás
- Krízishelyzetben érintettek felkarolása
- Bibliaismereti verseny 2024
- A Nagyberegi Református Líceum pótfelvételt hirdet
- A Nagydobronyi Református Líceum pótfelvételit hirdet
- Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év
Aloldalainkról
- Köszönetnyilvánítás
- Ünnepi istentisztelet
- Bach mindenkinek
- Felvételi
- Ungvári református énekkari találkozó 2023
- A húsvét nem valami mítosz
- Tarnóci református istentisztelet 2023 április 7 Nagypénteki istentisztelet
- Ungtarnóci református istentisztelet 2023 február 12 Héder János Cselekvő hit!
- Önkénteseink az anyaországban
anonimus xy
2009-01-18 - 20:12
Kérem bocsájtsatok meg Nekem!
Természetesen nem azért kérdezek ennyit hogy utána "tonnányit" keljen gépelni. Csupán ezekre a kérdésekre még senkitől nem kaptam választ, és az évek során ezek felszaporodtak.
Remélem azért nem tűnök bizonytalannak, mert kérdéseket teszek fel?
Legtöbb fórumon a hasonló hozzászólásokat figyelmen kívül hagyják, vagy egyszerűen kitiltják.
De a kérdések attól még kérdések maradnak!