Tilos a szalagavató a Református Líceumokban?!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

Máté Richárd

2009-01-06 - 20:38

A barátnőm most harmadikos Beregen. Nehezen tudták elfogadni, hogy nem lesz tánc. Azt mondom ez még a kisebb dolog volt. Bár nagy szomorúságba estek ők is. Az a sajnálatos a dologba, hogy már szalagavató sem lesz. Meg lehet érteni az indokokat, de szerintem ez magába kevés. Aki nem tehetős az nem költ rá annyit amúgy sem. Nem hiszem, hogy a diákok emiatt rosszul éreznék magukat, hogy nekem nincs annyi mint a másiknak. több évvel utána úgy is csak az emlék marad meg, hogy mennyire jó volt a szalagavatón.





...állatkertje

Sipos József

2009-01-02 - 18:07

Amikor a mi szalagavatónk volt Nagydobronyban, mi palotást táncoltunk. Az se volt rossz. Az első kibocsátás, a feleségemék pedig nem is táncoltak, egy szindarabot adtak elő.

Mi lenne, ha valóban lekerülne a hangsúly a táncról. A gimisek mindig olyan találékonyak voltak. Fedezzék fel újra a spanyol viaszt! Ha nem tilos a szalagavató, csak a tánc, akkor találjanak ki valami jót, és hajrá! A lényeg, hogy felemelő legyen az alkalom, és lesz ige, találkozás, haverok, buli, Fanta - ha ez kell.

Cip Szergej

2008-12-29 - 18:20

apropó. ahhoz, hogy nagyszerű igei alkalom legyen egy ilyen rendezvény, pont azoknak kellene gondoskodniuk, akik nem szoktak ott lenni

Cip Szergej

2008-12-29 - 18:17

Az okokat tisztán és világosan látom, meg is értem, hogy sokaknak nem tetszik. de szerintem a megszüntetés, betiltás nem a legjobb módszer. s ha már itt tartunk, kevesebb pénzbe is kerülhetne a szalagavató, ha pl puccos keringőn kívül mást is lehetne táncolni...

Szanyi György

2008-12-11 - 22:04

Fiúk, csak lassan.

Elmagyarázták mi az oka. Nem a hagyományt szeretnék megszüntetni, hanem a rongyrázást. Míg valakinek túl sok a kenyérpénz, addig egy ruha bérléséért ennek a többszörösét sem esik nehezére kifizetni. S vannak, akik számára ez egy kényszer költekezés, nem engedhetik meg maguknak, de nem akarnak lemaradni. Ez ellen született ez a döntés. Nem megszüntetésről, van szó, tájékoztatott a legfelsőbb hatóság, hanem az értékeinek a megőrzéséről és a felesleges elemek eltávolításásról. Ezzel meg én is egyet értek,hiszen a mi időnkben nem volt nagy flanc. NAgyszerű igei alkalom volt. Volt tánc is, de nem ez volt az első.Ha ez vezette őket, egy kicsit meg tudom érteni őket. Nem jó az, ha a külsőségek kerülnek a belsőségek helyére.

Maksai Attila

2008-12-11 - 18:40

Anyagi okok... Mármint az indok...

Perpék István

2008-12-10 - 19:07

Kiváncsi vagyok mire alapoznak ilyesfajta döntést ép elmével, értelemmel rendelkező honfitársaink?

Csak azért, hogy megmutassuk, hatalmunkban van új döntéseket hozni, nem biztos, hogy minden téren élnünk kell ezzel a jogunkkal... Attól még hogy valami tradíció, lehet jó is...

Egyébként no komment... pfh.........

Nagy az ISTEN ... (hatalma is, de most nem arra utal a 3 pont:))

Cip Szergej

2008-12-10 - 14:26

Visszaemlékezve gimnazista éveimre a Szalagavatói ünnepség volt az év legfontosabb eseménye a líceumunkban. A végzős osztályok lázasan készülődtek a nagy ünnepségre. egyszerre jelentett különleges hangulatot, kikapcsolódást, nagy találkozások lehetőségét a diákok, tanárok, dolgozók, egyházi tisztségviselők számára. mikor meghallottam, hogy ezt az egyedi hagyományt, amit Ukrajnában csak a magyar iskolák és gimnáziumok ápolnak, nagyon elszomorító volt. egyből azt kérdeztem: miért? kicsi felháborodás is volt bennem, hogy milyen joggal tilthatnak be ilyesmit. hogy őszinte legyek, bármi is lehet e határozott lépésnek az oka, nehezen értenék vele egyet. apropó, egyáltalán lehet tudni az indokát?

Maksai Attila

2008-10-16 - 11:53

Az a furcsa, h én írtam erre a topicra tegnap, és mára eltűnt a hsz.-om... :S Gondolom, erre sincs magyarázat. Sok paranormális esemény történik az egyházunkban :D

Máté Richárd

2008-10-09 - 17:51

Teljesen egyetértek Önökkel!Nagy csalódás volt a mostani diákoknak az, hogy a keringő nem szerepelhetett a repertuálban.Én is most végeztem a líceumot és szerintem is értelmetlen dolog volt a betiltása!Szeretném tudni, hogy mi volt ennek az igazi oka!

Homoki Tibor

2008-10-03 - 13:03

Szerintem is egy meggondolatlan és helytelen döntés született, amikor betiltották a szalagavató ünnepséget a líceumokban. Nem tudom, hogy mi áll ennek hátterében, de egy biztos: érdemes lenne az illetékeseknek még egyszer elgondolkodni a kérdésen, szem előtt tartva azt, hogy ezáltal hány diáknak okoznak csalódást és szomorúságot. Mint egykori nagyberegi diák írom ezen sorokat.

Szanyi György

2008-09-28 - 21:24

Kedves volt beregi diákok, volt református líceisták!

A minap szereztem tudomást arról, hogy a jótékonysági alapítvány kuratóriuma hozott egy olyan döntést, amivel megtiltotta a szalagavatókat a református líceumokban.

Ha jól emlékszem, amire lehet a kuratórium emberei nem igen, a Nagyberegi Református Líceumban volt Kárpátalján az első szalagavató ünnepség és innen terjedt el a többi középiskolai intézménybe. Mint volt líceista emlékszem ez egy nagyon szép ünnepség volt, sőt máig emlékszem az igére, amit a szalaggal együtt kaptam.Ha a hír igaz, akkor ennek a betiltása átgondolatlan döntés, mert egy olyan hagyományt szüntet meg, ami egyidős a Líceummal. Olyan ünnepség, ami maradandó emlékként él abban a harmadikos diákban, aki két éven át mindent meg tett azért, hogy jó eredményeket érjen el. Egy nap, ami Isten kegyelme mellett róluk szól. Nem szabad elvenni tőlük. Lehet, hogy kell változtatni azon, hogy ne a lányok ruháján legyen a hangsúly(minél szebb és drágább), de egy tollvonással beszüntetni nem jó döntés, bár a probléma megoldása szempontjából a legegyszerűbb.

Felhívnám a volt Református Líceista társaimat, ha egyetértenek velem, tiltakozzanak, írjanak. Közösen találjuk meg a módját annak, hogy a régi és jó hagyományok Líceumainkban megmaradjanak.(Ha esetleg félre vagyok informálva azt is tudassátok velem :-)