Presbiterkonferencia Bótrágyon

2010. Oct 16., szerző: Adminisztrátor

A Kárpátaljai Református Egyház Bereg megyei Presbiterszövetsége megtartotta negyedévi konferenciáját. Október 10-én a Bótrágyi Református Templomban a közösséggyakorlás jelentőségéről hallgattak előadást a presbiterek.
A konferencia áhítattal kezdődött, melyben Béres László (Barkaszó, Szernye) lelkipásztor az 1Sám 26, 1–12 alapján a döntéshelyzetekről beszélt. Isten az emberre bízza, hogy bizonyos helyzetekben döntést hozzon – mondta –, mégpedig jót. A felolvasott történetben sok érv szólt amellett, hogy Dávid megölje Sault. Csakhogy nem ez volt az Isten útja. Sokszor ott van az ember előtt a lehetőség: szeretni vagy gyűlölni, megbocsátani vagy haragot tartani, békességre jutni vagy tovább szítani az ellenségeskedést... Mit teszel? Mi az, aminek fényében meghozod döntéseidet? Ki vezérli gondolataidat? Kivel vagy közösségben? Vagy az Úrral, és akkor igéje van rád hatással, vagy a gonoszság atyja irányítja az életedet, aki embergyilkos volt kezdettől fogva.
Fancsik Zoltán, a Bereg megyei Presbiterszövetség elnöke az Ézs 55, 3 versével köszöntött: „Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám! Hallgassatok rám, és élni fogtok! Örök szövetséget kötök veletek, mert hűséges maradok Dávidhoz.”

Az első keresztyén gyülekezetek vitás kérdéseiről is szólt Páll László (Rákos, Kajdanó) lelkipásztor előadása során. Ebben hangsúlyozta: az első keresztyén gyülekezetek nem egységesek, hanem közösségek voltak. Vagyis különböző kérdésekben más-más véleményen voltak, az alapjuk volt ugyanaz – Jézus Krisztus, a Szentlélek, az Ige tanítása, a keresztség, az úrvacsora… –, és ehhez ragaszkodtak. Talán ma egy-egy kérdés és előzetes elképzeléseink miatt képesek vagyunk a közös dolgokról lemondani, és csak azt nézni, amiben nem vagyunk közösek. Meg kellene fordítani a dolgot, és azt nézni, hogyan tudunk közösségben maradni egymással úgy, hogy a Krisztusra és a belőle fakadó szeretetre tekintünk, fogalmazott.
Arról is szólt, hogy a közösségépítésben nagy a presbiterek szerepe. Református elveink szerint ugyanis nem a lelkészi vezetők a legfontosabbak az egyházban: lelkészek, presbiterek és egyszerű egyháztagok mindannyian, a krisztusi tisztségből fakadóan papok. Mindenkinek egyformán feladata az evangélium hirdetése, Isten országának építése. A presbiter teendője abban áll, hogy olyan döntéseket hozzon, melyekkel építi a gyerekek, fiatalok, felnőttek közt ezt az országot.
Az evangélium hirdetése és a szeretetszolgálat együtt kell munkálkodjon, emlékeztette a presbitereket Nagy Béla, a KRE főgondnoka, a presbiterek, ha kell, személyesen keressék föl mindazokat, akik nem tudnak részt venni a közösségi alkalmakon, a szeretetről nem beszélni, cselekedni kell, biztatott.
Zárszóként Gyurkó Miklós, a KRE Presbiterszövetségének elnöke arról tett bizonyságot, hogy nem a presbitereknek kell üdvözülőkkel növelni a gyülekezetet, ez az Úr dolga. A presbiter azonban fogadjon szót, tartsa be az Írás minden rendelkezését, így érheti el a várt változásokat.
A presbiteri konferencián a beregszászi Hajnalcsillag keresztyén együttes szolgált.
Az alkalom szeretetvendégséggel zárult.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.