Tízéves a munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ

2010. Oct 21., szerző: Adminisztrátor

Hosszú évek próbálkozásai után 1999-ben jött létre a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ egy német testvérgyülekezet és egy amerikai keresztény egészségügyi misszió közreműködésével. Akkoriban kockázatosnak tűnt az orvosok számára otthagyni a biztos munkahelyet egy olyan intézmény kedvéért, ahol a működés anyagi feltételei nem voltak biztosítottak, ám az eredmények a központot igazolták, hiszen a jelenlegi adatok szerint 120 ezer regisztrált beteg fordult meg itt legalább egyszer az évek során...


Október 16-án hálaadó istentiszteleten vettek részt, majd ünnepi üléssel emlékeztek az eltelt évekre az egészségügyi központ dolgozói, alapítói és a meghívott vendégek. Az apostol szavaival Taracközi Gerzson, munkácsi lelkész köszöntött.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke a boldogságkeresésről és megtalálásának lehetőségéről beszélt a kétnyelvű istentisztelet során: Mindenki boldog szeretne lenni ezen a földön, mondta. Ezért él, hajt, dolgozik, küzd, nehéz igát vesz nyakába, tapos el, tör össze sorsokat, figyelmen kívül hagyva Isten törvényét. Sokféle célt tűz maga elé, majd az elért eredmények láttán is hiányérzet tátong benne. Mi az oka ennek? – Az emberi élet nem teljes az első bűneset óta. Hiányzik belőle a béke és a boldogság: az Istennel való tökéletes kapcsolat, fogalmazott a püspök. Majd rámutatott: a probléma lényege az, hogy mi előbb akarunk boldogok lenni, s csak aztán foglalkozni az Istennel. A fontossági sorrenden kell tehát változtatni. Előbb figyeljetek oda arra, hogy mit mond az Isten, s akkor boldogok lesztek, hangzott.
A KRE püspöke szólt arról is, hogy csak akkor van értelme a mának és a tegnapnak, valamennyi tervünknek, ha ki tudjuk mondani, szükségünk van Istenre, kegyelmére – mert bűnösök vagyunk –, áldására – mert igyekvésünknek csak akkor van eredménye –, szeretetére – hogy az üdvösségbe fogadjon bennünket. Így számíthatunk egy olyan jövőre, mely nem csupán emberektől, törvényektől, országoktól függ, hanem attól, akinek minden a kezében van, aki kegyelmes és jóságos hozzánk.
Az igehirdetést az Üvegtenger keresztyén ifjúsági együttes szolgálata követte.
Gulácsy Lajos, a gyülekezet korábbi lelkipásztora köszöntőjében elmondta, örül, hogy bábáskodhatott a központ megszületésénél, mely Istennek is örömére, több ezer ember hálaadására van, mindez azonban az Úr Isten ajándéka, Neki kell hálát adni az eredményekért. Az eltelt évtized azonban csak a kezdet, mondta, a befejezés még messze van, ezért legyünk figyelmesek arra, hol van szükség a segítségre, az áldás gyakorlására a nyomorultakkal szemben.
A KRE főgondnoka, Nagy Béla a Kol 3, 23 versével köszönte meg a Keresztyén Egészségügyi Központ munkatársainak azt, hogy hűséggel és szeretettel végzik munkájukat: „És valamit tesztek, lélekből cselekedjétek, mint az Úrnak és nem embereknek.”
A hálaadó alkalom az egészségügyi központban ünnepi üléssel folytatódott.
soós

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.