Hálaadó istentisztelet Korláthelmecen

2010. Oct 01., szerző: Adminisztrátor

Több évi munka eredményeként megújult a kétszáznégy éves Korláthelmeci Református Templom. A helyiek szeptember 26-án hálaadó istentisztelettel mondtak köszönetet mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a munkához.


Az apostol szavaival Balogh Attila, Ung megye esperese köszöntötte az ünneplő gyülekezetet.
Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke Mózes, Isten emberének imádságát (a Zsolt 90, 13 – 17 verseit) választotta igehirdetésének alapjául. A KRE püspöke az Istennek szentelt életről szólt, mely nem kizárólagosságot, hanem helyes sorrendet jelent. Vagyis aki Neki szenteli az életét, az nem tékozol: törekszik Isten dicsőségére élni a családban, a munkahelyen, vagy egy gyülekezet élén. Elmondta, imádkozik azért, hogy a kárpátaljai gyülekezetek, s ezen belül a korláthelmeci olyan gyülekezet legyen, melynek munkája, fáradsága Isten áldása által maradandó.

Kezeink munkája pedig úgy lehet maradandóvá, fogalmazott a püspök, ha megszületnek fiaink, leányaink, és itt maradnak a szülőföldön.
Az igehirdetés után a Kárpátaljai Református Egyház püspöke az Úr áldását kérte a hajlékra és látogatóira: „Az Atyának kegyelme, a Fiúnak szeretete, a Szentléleknek ereje töltse be ezt a hajlékot, és mindazoknak szívét, akik idejönnek az Urat imádni és tisztelni! A mindenség Ura áldjon és őrizzen meg titeket, a nagy napon pedig legyen irgalmas népéhez!”
A templomfelújítás folyamatait Nagy István helyi lelkipásztor vázolta:
A templom javítását a tetőszerkezet felújításával és újrafestésével 2005-ben kezdte el a gyülekezet. Majd 2008-ban hozzáfogtak a belső munkálatokhoz, melynek köszönhetően megújult a templombelső mennyezete és a falak. 2009-ben a vakolatcsere során egy régi bejárat is felszínre került a templom oldalán, ahol ma emléktábla áll.
A gyülekezet nevében Ádám Ferenc gondnok mondott köszönetet az egyházkerület és egyházmegye vezetőségének, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, minden adakozó szívnek és a mestereknek. Beszédében arról tett bizonyságot, hogy mit jelent a reformátusok számára a templom. Az Isten háza az a hely, ahol igazán el tud csendesedni, magába tud nézni, számadást tud tartani az ember. Idejön, aki örvend, aki gyászol, aki segítséget keres. Itt érzi magát jól, aki Istenre figyel, kegyelmet vár, fogalmazott.
Túrmezei Erzsébet Templomszentelésre c. versét Balla Eszter, Az Úr csodásan működik kezdetű dicséretet Kul Eszter előadásában hallhattuk.
A környező gyülekezetekből érkezett lelkipásztorok egy-egy igével köszöntötték a helmecieket.

Korláthelmec Ungvártól 13 km-re délkeleti irányban fekszik. A település a szomszédos ruszin, ukrán falvak által körbefogott magyar nyelvsziget. A krónikák úgy tartják számon, hogy a község Ung vármegye egyik legrégebbi települése. Első említése 1390-ből való. Korláthelmec lakóinak száma a 2001-es népszámlálás adatai szerint 901 fő, ebből 437 magyar nemzetiségűnek vallotta magát. A helybéliek igen korán elfogadták a kálvini tanokat. A krónikák tanúsága szerint a gyülekezet 1618-ban már anyaegyház. A régi templomot a hívek 1799-ben lebontották. 1801-ben a gyülekezet hozzákezdett az új templom építéséhez, melyet 1806-ban fejeztek be.

Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Hálaadás_Korláthelmec_2013