Egyházmegyei csendesnap Szalókán

2010. Sep 28., szerző: Adminisztrátor

Miért jött Jézus? Ismét a Szalókai Református Gyülekezet lett házigazdája az Ung megyei felnőtt csendesnapnak. A találkozó szervezői egy általánosnak tűnő kérdést vetettek föl – Miért jött Jézus? –, s az előadásokat hallgatva ki-ki megfogalmazhatta: nem fölösleges újra és újra megválaszolni. Mert az élet legfontosabb, döntő kérdése, hogy felismerjük-e, miért jött Jézus.


Szeptember 25-én három előadás adott útmutatást az egyéni válaszok megfogalmazásához.
„… hirdetnem kell az Isten országának evangéliumát, mert azért küldettem” (Lk 4, 43/b). A Lukács evangéliumában található jézusi kijelentés állt Stefán Zoltán bátfai beosztott lelkész igehirdetésének középpontjában, mint a kérdésre adott egyik lehetséges felelet. Ebben a történetben nem a meggyógyított személy, a csodálatos gyógyítás, hanem Krisztus személye hangsúlyos, mondta a lelkipásztor, annak a konkrét célnak meghatározása, amiért Isten elküldte egyszülött Fiát.

Az előadás bemutatta azt a sokrétű társadalmat, melyben Jézus hirdette az Atya országának evangéliumát, majd választ adott arra a kérdésre is, hogy mit jelentett Jézus korában, és mit jelent ma az a kiváltság, hogy hallhatjuk és hirdethetjük Isten országának evangéliumát.
„Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa” (1Jn 3, 8/b) – hangzott a következő előadásban. Horkay László nagydobronyi lelkipásztor arra emlékeztetett, hogy a világ az ördög hatalma alatt áll, s az ember magában gyönge, hogy szembeszálljon vele. Hogyan állhatunk mégis ellen? Emberi fegyverzet nincs, de aki Jézus kezébe helyezi az életét, azt senki el nem szakíthatja tőle, azon nincs hatalma a sátánnak, hangzott az igehirdetésben.
„Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet” (Lk 19, 10). Szimkovics Tibor Minaj és Rát lelkipásztora Zákeus történetén keresztül szólította meg a csendesnap résztvevőit. Elmondta, hogy a vagyonos vámszedőt egyedül Isten Fia látta teljes valójában: elveszettként. Mégpedig a szónak abban az értelmében, ami elpusztítottságot, tönkrement állapotot jelent. Zákeus a szíve mélyén tudta ezt, de vajon mi tudomásul vettük-e, hogy minden, ami nincs a maga helyén el van veszve? Az élet, a család, a haza elveszett, ha nincs a helyén: Isten kezében, fogalmazott a lelkész.
A szünetben a szalókiak vendégszeretetét élvezhették a közelről s távolról érkezők, a parókia udvarán bográcsgulyás és csülökpörkölt várta a meghívottakat.
A csendesnapon részt vett és Isten áldását kérte Ung megye gyülekezeteire dr. Szabó Dániel, a Magyar Református Presbiteri Szövetség elnöke és R.E.L. Rodgers, ír teológiai professzor.
A csendesnap végéhez érve Bátori József, az egyházmegye főgondnoka – megköszönve a vendégek részvételét – arról beszélt, hogy a nap, amit az Úrnak szenteltek áldásosnak és gyümölcsözőnek bizonyult, ahol érezhető volt az Isten közelsége.
Zárszóként Balogh Attila esperes, a szalókai gyülekezet lelkipásztora foglalta össze a csendesnap üzenetét: Krisztus azért jött, hogy életünk legyen. Hogy Isten országának evangéliumát hirdesse közöttünk, hogy igéje Lelke által élővé váljon az életünkben. Ő azért jött, hogy a sátán munkáit lerombolja, mert egyedül Krisztusnál van a kulcs, egyedül Ő tud bennünket szabaddá tenni. Nem megalázva, gúnyolódva, hanem halk és szelíd szóval jön felénk, szeretetével átölel, betakar. Terve van velünk, de nem halált tervezett, hanem életet: örök életet.
Az együttlétet a Credo verséneklő együttes, valamint a szalókai kamarakórus lélekemelő szolgálata tette még ünnepélyesebbé.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Csendesnap Szalóka