Százéves a gálocsi reformátusok kőtemploma

2010. Sep 23., szerző: Adminisztrátor

A Gálocsi Református Gyülekezet mai temploma – a korábbi fatemplomok utódja – 1910-ben épült. A középkori lovagvárat idéző bodrogkeresztúri fehérkőből épült templom egyedülálló a vidéken. A templomépítés századik évfordulója alkalmából szeptember 19-én ünnepélyes emlék-istentiszteletet tartott a gyülekezet.


Az istentiszteleten Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke szolgált igehirdetéssel a 36. Zsoltár 10–11 verseit magyarázva. C. H. Spurgeon, az ismert prédikátor szavaival mondta: én túl kicsiny hitű vagyok ahhoz, hogy elhiggyem, az élet a véletlen műve. Majd kiegészítette: hiszem és vallom, hogy az élet forrása Isten. Nála van minden, ami élet, és ami életre vezet.

A református püspök hálát adott a százéves templomért, amely elbírta a múltszád viharait, és annak építőiért, akik azt akarták, hogy Gálocsban száz év elteltével is éljenek magyar reformátusok. S hogy ez így is maradjon, a világosság gyermekeiként kell élni életünket, mondta. Minden nap Isten előtt kell megálljunk igéjét szívünkbe fogadva, hogy semmi homály el ne válasszon Tőle. Akkor nem lesz hiábavaló a templom több száz év elmúltával sem, mert a világosság fiai Isten felé fogják vezetni a körülöttük élőket.
Bátori József főgondnok az Ungi egyházmegye elnöksége nevében köszöntötte a gyülekezetet. Száz év nem nagy idő az Isten előtt, fogalmazott, de a gálocsiak életében meghatározó dátum a mai nap, mivel száz évvel ezelőtt a helyi reformátusok bizonyságot tettek arról, hogy hűek hitükhöz, református egyházukhoz, és templomot építettek. S a ma élők is folyamatosan bizonyságot tesznek minderről, hangzott a főgondnok elismerő szava. Végül a Zsid 4, 12 versével kérte Isten áldását az egyházközségre.
A filadelfiabeli gyülekezetnek szóló biztatást (Jel 3, 7–8, 11–12) helyezte a gyülekezet szívére Héder János egyházkerületi főjegyző. Ahol a Krisztus szeretete megvalósul, ott van erő, hogy leküzdjék az akadályokat is. Ne csüggedjetek el, van egy ajtó, amit senki nem zárhat be, s az Isten szeretetétől senki sem szakíthat el bennünket, fogalmazott.
A környező gyülekezetek lelkipásztorai egy-egy igével adták át jókívánságaikat a gálocsiaknak.
Kovács Attila, helyi lelkipásztor ismertette a gálocsi templom és gyülekezet történetét, majd a hittanos gyerekek verses összeállításával folytatódott az ünnepség. Az Ungtarnóci gyülekezet kórusa Héder János lelkipásztor vezetésével énekkel is köszöntötte a szomszédgyülekezetet. Szolgálatukat a gálocsiak fellépése követte. Kára Krisztina és Nagy Nóra szavalatai után a helyi asszonykórus énekes bizonyságtételét élvezhette az ünneplő közösség.

A gálocsi reformátusok annak idején olyan nagyra építették templomukat, amilyen létszámú volt a gyülekezet. Sajnos, Isten háza ma már nagynak bizonyul az átlagos vasárnapi istentiszteleten résztvevők számához képest. A Gálocsi Református Gyülekezet a Kárpátaljai Református Egyház egyik legkisebb gyülekezete, száz a teljes lélekszáma, 84 felnőtt egyháztagja van. Idén három konfirmandusa volt, és négy hittanosa maradt. Mivel az első osztályba várhatóan két-három gyermek fog beiratkozni, velük együtt hétre emelkedik a hittanosok száma. Kilenc osztályból összesen hét! Persze évekig nem lesz konfirmáció, mert ők alsó osztályosok. Demográfiai adatait tekintve a gálocsi erősen fogyó gyülekezet, főleg idősekből, nyugdíjasokból áll. A megtartó Istenbe vetett hit a gyülekezet jövőképe, vallja Kovács Attila, a gyülekezet lelkipásztora, benne bízunk, mondja. Amíg itt reformátusok élnek, addig az egyházi szolgálatnak működnie kell, és mi bízunk a mindenható Isten kegyelmében.
Az egyházban nincs ok az aggodalomra, nyilatkozta Zán Fábián Sándor, református püspök, mert nem úgy történnek a dolgok, ahogy a statisztikák mutatják. Az ellenreformáció után azt jósolták a statisztikai adatok, hogy már csak egy kevés idő, és nem lesznek református közösségek, a sztálinizmus idején azt jövendölték, a lelkészi kar, a gyülekezet feladja a harcot. Az egyház jövője felől azonban nem a statisztika dönt. Mert van Isten is a világon. Nagyon fontos, hogy mi hittel, bizalommal és történelmi múltunk tudatában építsünk jövőt, ne kétségeskedve, hanem bizalommal, hogy magyar nemzetünknek, református népünknek van és lesz jövője.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Gálocs_10 éves a templom