Félixfürdőn ülésezett a Generális Konvent elnöksége

2010. Sep 22., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Egyház legfőbb döntéshozó szervének, a Generális Konventnek az elnöksége Félixfürdőn tartotta idei harmadik ülését, szeptember 20-21-én.

A Generális Konvent a Kárpát-medencei magyar református egyházak, egyházkerületek és egyházmegyék mindenkori törvényesen megválasztott hivatalban lévő elnökségségeinek a Magyar Református Egyház egységét munkáló tanácskozó és javaslattevő testülete.
A tanácskozás napirendjén, egyebek mellett szerepelt a novemberi Bethlen-megemlékezés előkészítése. November 16-án, a református fejedelem születésének 430. évfordulóján emléktáblát avatnak a gyulafehérvári székesegyházban.
A tanácskozás második napján Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az anyaországi parlamenti választások utáni, illetve a közelgő helyhatósági választások előtti helyzetképet ismertette.

Az ülésvezető és házigazda Csűry István püspök arról számolt be, hogy a Királyhágómelléki Egyházkerületben egyházmegyei szinten megtörténtek a tisztújítások, a kerületi tisztségekre pedig a jelölések. Ezt október folyamán választói közgyűlés követi, melyen egyebek mellett az új püspök és főgondnok személyéről is döntenek.
Októberre jelenik meg a Kárpát-medencei református egyház Kálvincsillag nevet viselő 134 oldalas magazinja - számolt be Tarr Zoltán zsinati tanácsos. A 35 ezer példányban megjelenő ingyenes kiadvány többek között oktatási, nevelési, ifjúsági rovatokat tartalmaz.
Napirenden szerepelt az új református énekeskönyv előkészítése is, valamint a Parókiális Könyvtár nevű könyvsorozat kárpát-medencei terjesztése és a rádiómisszió.
A tanácskozás során szó esett a 2011-es magyar EU-elnökséggel kapcsolatos egyházi lehetőségekről, valamint arról, hogy a református egység napján (május 22.) kulturális fesztivállal készülnek a részegyházak.
A Generális Konvent következő elnökségi ülése november 15-én Kolozsváron lesz.

2010. szeptember 21.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület
Tájékoztatási Szolgálata

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.