Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Önkénteseink az anyaországban

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2022-05-14 09:37:21

Lélekmelengető érzés a közösség ereje. Olykor elveszve a nagyvilágban vagy épp saját világunk szürke hétköznapjaiban nehezen látjuk meg a napfényt, amely áttör a sötét felhőkön. Kárpátaljai fiatalként Magyarországon önkénteskedni olyan, mintha - bizonyos értelemben – hazamennél. Az anyaország, amely befogad, megért és azonosul a személyiségeddel. Ebben az örömteli megtapasztalásban van része jelenleg 4 önkéntesünknek.

 

tovább

,,Szolgálatom a Halacskában"

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2021-03-06 13:25:56

Farkas Natália vagyok, Kárpátaljáról. Januártól önkénteskedem Budapesten, a ,,Halacska” Református Óvodában.

 

tovább

,,...rengeteg minden történt..."

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2021-02-09 15:42:09

Hadar Dániel, a Debreceni Egyetemi Gyülekezetben szolgálatot teljesítő önkéntesünk küldte el beszámolóját. :)

Kezdjük az elején!

tovább

Pénzes Krisztina önkéntesünk beszámolója

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2021-02-09 11:47:19

,,Októberben érkeztem meg Budapestre, egy kis kárpátaljai településről, Nevetlenfaluból, egy teljesen új élethelyzetbe, életstílusba. Szeptember végén megkaptam az értesítést a Magyar Önkéntesküldő Alapítványtól, hogy részt vehetek egy egyéves ESC programban Budapesten, a Nemzeti Portrétárban. Ez számomra egy nagyon jó lehetőség, mivel az év elején kaptam meg az egyetemi diplomámat történelem szakból és mindig is érdekelt a művészet, a portrékutatás, hogy ki-kicsoda, kinek ki volt a felmenője.

tovább

Évközi szeminárium, 2017

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2017-03-05 20:13:22

 

Félidőhöz érkeztünk...

Február végén egy 10 fős csapat gyűlt össze szerte Ukrajnából (Odessza, Lemberg, Ivanicsi, Ungvár, Beregszász) a Kárpátok egyik kis gyönyörű falucskájában, Zsdenyijevón. Ezek a fiatalok önkéntes szolgálatot végeznek országunkban. Többségük Németországból érkezett hozzánk 2016 szeptemberében, valamint egyikőjük Szerbiából, hogy eltöltsenek nálunk egy évet, megismerve sokszínű kultúránkat, vidékünket és az itt élő embereket.

Ez a szeminárium lehetőséget adott a kiértékelésre, elmélyült beszélgetésekre, vidám pillanatokra és ami talán ezeknél is fontosabb a feltöltődésre. Nem könnyű eljönni egy teljesen idegen országba, ahol semmi sem olyan, mint amihez hozzászoktak. Olyannyira más, hogy ez a tapasztalat megváltoztatja világnézetüket, életfelfogásukat.

Végül mindnyájan arra a következtetésre jutottunk, hogy önkénteskedni "életmentő", nem csak azok számára, akikkel jót teszel, de számodra is.

Oly jó látni, hogy a szemed előtt változnak meg fiatalok, érettebbé, bölcsebbé és még céltudatosabbá válnak. :)

tovább

Egy önkéntesünk beszámolója

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2017-01-30 14:49:46

 

Majd ha rájövök, megírom

 

 

Tavaly ilyenkor nagy áhítattal néztem minden kárpátaljai hírt, s állandóan csak arról tudtam beszélni a barátaimnak, hogy mennyire kívánkozok Kárpátaljára.

- Miért? - kérdezte mindenki.

- Nem tudom - válaszoltam. - Majd ha ott leszek, talán rájövök, s megírom nektek.

 


tovább

Légy Te is Önkéntes külföldön :)

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2017-01-05 22:12:18

Jelentkezz Önkéntesnek!

Segíts, szerezz élményeket! :)



Újra eljött a lehetőség, hogy kárpátaljai nemzetközi küldő- és fogadó szervezetünkön, a KRÖDÉ-n, keresztül önkéntesnek jelentkezhess külföldre. Ragadd meg a lehetőséget, mert most sok új országgal bővült a lista, amelyek közül választhatsz. Érdeklődj honlapunkon vagy e-mail-ben.Jelentkezési határidő: 2017. január 20.

Részletek:

A KRÖDÉ (Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év) egy olyan program, amely lehetőséget biztosít fiatal felnőtt önkénteseknek, hogy Istent szolgálják, és Krisztus munkáját végezzék a szükséget szenvedő emberek körében Kárpátalján és külföldön. Ennek keretein belül adhatsz és kaphatsz úgy, hogy közben tanulhatsz önmagadról, a világról és elmélyítheted kapcsolatodat Istennel.

Ha már elmúltál 17 éves, de még nem töltötted be a 31. életévedet és szívesen eltöltenél egy 10-12 hónapos önkéntes diakóniai szolgálatot Magyarországon, Németországban, Csehországban, Dániában, az Egyesült Államokban illetve más európai országokban, várjuk jelentkezésedet.

 

Fontos tudnivalók:

 

Fogadó országok:

Anglia, Belgium, Csehország, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, USA, stb.

Jelentkezni a következő dokumentumok leadásával lehet:

- kitöltött jelentkezési lap (letölthető weboldalunkon);

- önéletrajz;

- motivációs levél;

- 3 db ajánlás (egy lelkészi, tanári, stb. kivétel közeli hozzátartozó);

- általános orvosi igazolás;

- 4 db igazolványkép;

 

A jelentkezést benyújthatod irodánkban:

-Beregszász, Illyés Gyula sétány 4 (bejárat a parkolóból, Kálvin nyomda mellett) vagy -a következő e-mail címen: onkenteskrode@gmail.com

Kérdéseitekkel akár facebook üzenetben vagy e-mail címen is elérhettek. 

 

 

tovább

Áldott Új Évet Kívánunk!

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2016-12-30 22:48:21

A 2016-2017-es nemzetközi önkéntes diakóniai év keretein belül három német és egy szerb önkéntes végez szolgálatot közöttünk, Beregszászban. Szeretnénk együtt nagyon Boldog és Áldott Új Évet kívánni mindekinek!

 

Glückliches neues Jahr!

Srećna Nova Godina!

 

 

ASSISI SZENT FERENC IMÁJA


Uram, adj türelmet,

Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,

Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,

Amit lehet, és adj bölcsességet,

Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.
Uram, tégy engem békéd eszközévé, hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek, hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak, hogy összekössek, ahol széthúzás van, hogy reménységet keltsek, ahol kétségbeesés kínoz, hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik, hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik.

Ó Uram, segíts meg, hogy törekedjem, nem arra, hogy megvigasztaljanak, hanem hogy én vigasztaljak, nem arra, hogy megértsenek, hanem arra, hogy én megértsek, nem arra, hogy szeressenek, hanem hogy én szeressek.

Mert aki így ad, az kapni fog, aki elveszíti magát, az talál, aki megbocsát, annak megbocsátanak, aki meghal, az fölébred az örök életre.

Amen.

tovább

Évközi szeminárium a Kárpátokban

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2016-02-25 16:58:13

Február 16-20 között került sor a KRÖDÉ félévzáró évközi szemináriumára. Ezúttal a Kárpátokba (Magura hegység) utaztunk és ott töltöttünk öt emlékezetes napot német önkénteseinkkel. A csapat még három német önkéntessel bővült, akik Lvivből és Zsitomirból érkeztek hozzánk, így nyolc önkéntes vett részt a szemináriumon. A program célja az volt, hogy a fiatalok színes játékok és beszélgetések keretein belül megosszák tapasztalataikat és érzéseiket az elmúlt félévről, valamint felfrissülve, egymás meglátásaiból épülve új célokat és terveket kitűzve tudjanak nekivágni az év második felének.

tovább

Önkéntesek világnapja

KRÖDÉ KRÖDÉ / 2015-12-09 10:30:37

„Elhatározás. Szabad akaratból. Egyedül vagy együtt. Másokért és magamért. Felelősséggel. Önként. Önkéntesen. Mert hasznosnak lenni jó. Neki is, nekem is, Nekünk is. Előre visz, utat mutat, hasznossá tesz, hasznossá lesz. Ez az önkéntesség."

tovább