Mezővári Református Egyházközség

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Ablakot a világra! Emléktábla-avatás Mezőváriban

Fábián Zoltán / 2017-02-15 11:30:13

Vasárnaptól faragott dombormű emlékeztet Dr. Kepes Gyulára, aki Váriból az Északi-sarkig eljutva hazája, az orvos- és a földrajztudomány számára jelentős dicsőséget szerzett. Kepes doktor ezen a településen született 1847. december 7-én. Alap és középiskoláit Ungváron és Budapesten, az egyetemet Bécsben végezte. 1870-ben, diplomaszerzése után lett a bécsi Rudolf-kórház orvosa.

tovább

Ha Magyarország valamit ígér, azt be is tartja – Óvoda épül Mezőváriban

Fábián Zoltán / 2017-02-15 09:00:29

2016-ban Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, érzékelve a kárpátaljai emberek nehéz helyzetét, adakozásra hívta fel az ország tehetősebb önkormányzatait. A többi közt így épült óvoda Salánkon, Visken, és elindult egy komplex óvodafejlesztési program, amely révén szeretnék a magyar kisiskolások számát növelni Kárpátalján.

tovább

Lelkészbeiktatás gyülekezetünkben

Fábián Zoltán / 2017-02-15 08:46:08

Mezővári reformátussága október 30-án, a reformáció előestéjén nem csupán a 499 évvel ezelőtti eseményekre emlékezett, de ezen a napon került sor második lelkészünk, az immáron öt éve Zán Fábián Sándor püspök mellett segédlelkészként szolgálatot teljesítő Menyhárt István beiktatására is.

tovább

Odaadó, hűséges szolgának lenni – Hálaadás a húszéves mezővári szolgálatért

Fábián Zoltán / 2017-02-15 08:29:26

Hogy mennyire tiszteli egy közösség a vezetőjét, arról sokat elárul az, hogyan viszonyulnak hozzá, mennyire tartják számon életének nagy eseményeit. Nos, úgy tűnik, Mezővári református népe igencsak megbecsüli lelkipásztorát. Zán Fábián Sándor húsz évvel ezelőtt itt kezdte el pályafutását. Itt alapított családot, itt neveli gyermekeit. Itt építette fel újra a gyülekezetet, amely az elmúlt vasárnapra titokban ünnepséget szervezett az évforduló alkalmából.

tovább

Szerződéskötés templomunk helyreállítási munkáinak elvégzésére

Fábián Zoltán / 2014-07-30 13:18:33

Pozítiv elbirálásban részesült a „Hárman egységben – projekt az egyházi kulturális örökség megőrzése, a kölcsönös kulturális és turisztikai fejlődés érdekében" HUSKROUA/1101/056 elnevezésű pályázat, melynek keretében a Mezővári Református templomban elkezdődhettek a munkálatok.

tovább

Megújul templomunk!

Fábián Zoltán / 2014-07-29 23:44:06

A Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna határon átnyúló együttműködési program keretében újulhat meg a mezővári református templom. Az európai uniós pályázat fő kedvezményezettje a miskolci Apostoli Exarchátus, társszervezetei pedig a Kárpátaljai Református Egyházkerület, illetve a királyhelmeci római katolikus plébánia lett. A projekt célja a kulturális, vallási örökség megőrzése, ennek keretében a mezővári mellett a tokaji görögkatolikus és a királyhelmeci római katolikus plébániatemplom felújítására kerül sor.

A munkálatokról Zán Fábián Sándort kérdeztük.

tovább

Felnőttkonfirmáció

Fábián Zoltán / 2014-07-29 23:17:36

Szent hitünkről vallást tettünk, Te hallottad, jó Atyánk!

tovább

Evangelizáció – 2014

Fábián Zoltán / 2014-07-29 22:41:56

„Válasszatok, addig, míg tart a ma, Ki legyen a ti szíveteknek ura…” – hangzott az ének a Mezővári Református Gyülekezet szervezésében megrendezett evangelizációs hét estéin. Isten hatalmas kegyelme, hogy van szava a gyülekezethez, így a gyermekekhez is. Délelőttönként gyermekevangelizációs alkalmakat tartottunk, ami a kicsinyek szívét is döntésre ösztönözte: „Válaszúthoz érkeztél, kínálkozik a rossz út, de Isten azt kéri, hogy válaszd a jó utat”.

tovább

Missziós csendesdélután Váriban

Fábián Zoltán / 2013-01-10 22:34:48

Az a Jézus, akit a bibliai történetekből ismerünk, ma is él, és csodákat tesz köztünk, mondta id. Pocsai Sándor Mezőváriban, a szenvedélybetegeket mentő misszió csendesdélutánján. Azok ugyanis, akik saját szemükkel látták vagy bőrükön tapasztalták egy szenvedélybeteg életének helyreállását, mint csodát élik meg a változást. Vagyis, ha egy alkoholista rendezett életű emberré válik – olyan esemény történik, amit nem tartunk lehetségesnek eddigi tapasztalataink és ismereteink fényében – ahhoz hasonló, mint amikor a békából királyfi lesz.

Ha a párhuzamnál maradunk, június 26-án békák és királyfiak töltötték meg a református templomot Váriban – szabadulásra vágyók és szabadultak –, akiket csak egy csoda választ el, illetve köt össze egymással.

tovább

Evangelizációs hét gyülekezetünkben

Fábián Zoltán / 2012-04-11 12:32:49

Szeretettel, hívunk és várunk minden kedves testvérünket, az április 16-25 közötti evangélizációs alakalmainkra, minden este 19:00-tól.

Az evangélizáció témája: Hiszel-e az Isten fiában?

Igét hirdet: id. Pocsai Sándor, csongori lelkipásztor, a Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió vezetője.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

tovább