A Beregszászi Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Lezajlott a házasság hete 2021-ben

/ 2021-02-17 13:24:30

Ezerszer is igen - miért és mire Változatos programokkal, rövid videós, rádiós beharangozókkal hívogatott a Beregszászi Református Gyülekezet idén a házasság hete programjaira az egészségügyi ajánlásokra figyelve.

 

A videós, rádiós hívogatás célja az volt, hogy olyanokhoz is eljusson a meghívás, akik talán ebben az időszakban kicsit távolabb kerültek a gyülekezeti élettől.

A programokon való részvétel is mutatta, sokan vannak, akik a járvány miatt óvatosak esetleg elszoktak a közösségi élettől. Minden esetre érdekes és elgondolkodtató, amint az az egyik előadásban is elhangzott, hogy míg az ember éveket készül a hivatására, rengeteg időt szentel egy egy tárgy, használati eszköz, jármű vásárlása előtt a tájékozódásra, körültekintésre, addig a házasságra, maximum az esküvő erejéig készül.

 

Manapság többféle készülődést is megfigyelhetünk az esküvővel kapcsolatban, pl. valaki évekig, hónapokig tervezi a nagy napot, hogy ott minden tökéletes legyen, majd tapasztaltak úgy nyilatkoznak, hogy úgy érezték, mintha egy színjátékban vettek volna részt, ahol minden pillanat, mozdulat, lépés előre megtervezett volt, nem voltak benne ők, olyannak, amilyenek valójában. Nos, ha belegondolunk, valójában mennyit készülünk a házasságra, bevallhatjuk, hogy a néha-néha elgondolkodás, ábrándozás, esetleg egy-egy ima, nem arányos azzal, hogy egy kisebb lélegzetű dologra hogyan készülünk.

A házasság Isten szerzeménye, még az Édenből hozzuk magunkkal, nem emberi produktum, egy életre szól, sőt, ha örököstársként tekintünk egymásra, akkor egy örökkévalóságra szól.

 

A házasság hete nagyon jó kezdeményezés arra nézve, hogy elgondolkodtasson. Programjainkat úgy szerveztük, hogy több oldalról világítsuk meg a házastársi kapcsolatot, melyen keresztül az Istennel való kapcsolatunk kérdéseire is kereshettük a válaszokat. Ha Isten szerezte, adta a házasságot, ha terve volt azzal, hogy két ember az életét összekötve éljen, méghozzá boldogságban, egymást segítve, rá figyelve, engedelmeskedve Neki, akkor elsődleges feladatunk megismerni az Ő akaratát.

Az előadások, filmklub, játék, közös vacsora, az elkért áldás, imádságok egy út állomásai voltak, ahol megállhattunk, önvizsgálatot tartva, beszélgetve indulhattunk tovább. Az út nem ért véget, hiszen a házasságunk is tart még. Ezért a beregszászi református házaspárokat várjuk minden hónap utolsó szombatján közös beszélgetésre, Isten akaratának keresésére. Elindulni, dönteni egymás mellett nagy elhatározás. Isten mellett és egymás mellett dönteni naponta még nagyobb felelősséget, feladatot jelent, de ez esetben csodákat élhetünk át. Ezeket felismerni, szükségünk van Isten bölcsességére és hitre, hogy bízni tudjunk abban, aki azt ígérte velünk lesz. Mondjunk ezerszer is igent Isten tervére, egymásra, hogy legyen jövőnk, ne csupán nekünk, hanem utódainknak is.

tovább

Ökumenikus imahét 2021

/ 2021-01-17 18:49:24

„Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek.” (Jn 15,5–9)

Január 18. -Hétfő Reggeli imaközösség a gyülekezeti teremben - 8.30-tól

 

Január 19.- Kedd

Gyülekezeti imaközösség a gyülekezeti teremben 17 órától

„…úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket.” (Jn 15,12b)

 

Január 20. - Szerda

Ökumenikus alkalom a református templomban 17 órától a római katolikus egyházházközség vezetésével

„Többé nem mondalak titeket szolgáknak (…), azonban barátaimnak mondalak…” (Jn 15,15)

 

Január 21. - Csütörtök

Ökumenikus alkalom a református templomban 17 órától görög katolikus egyházközség vezetésével

„Ti már tiszták vagytok az ige által…” (Jn 15,3)

 

Január 22. Péntek

Ökumenikus alkalom a református templomban 17 órától a református egyházközség vezetésével

„…arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon…” (Jn 15,16b)

 

Az imahét alkalmai a református templomban lesznek megtartva az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett. Kérjük, mindenki szájmaszkban jelenjen meg. A templomban a kijelölt helyeket foglaljuk el.

tovább

Presbiterválasztás a FRIGY-ben

/ 2020-10-27 23:33:31

A Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezetben (FRIGY) az elmúlt időszakban rendhagyó istentiszteletre került sor. Mint az már a gyülekezet számára hagyomány, a hallgatók közül minden évben kiválasztanak néhányat, akik a közösségben presbiterként teljesítenek szolgálatot. A választáson részt vett a -bázisgyülekezet-, Beregszászi Református Gyülekezet főgondnoka, valamint gondnokai és néhány presbitere is.

 

tovább

Gyülekezetünk youtube csatornáján a karantén idején közvetített istentiszteletek elérhetők

/ 2020-05-18 15:13:07

https://www.youtube.com/channel/UChObUyptI1ib79KsHB7UcFw/videos

 

A május 24.-re tervezett konfirmáció sajnos egyenlőre eltolódik. Előre nem látható még a korlátozás feloldása. Addig is kövessék figyelemmel a Pulzus rádió reggeli istentiszteleteit, gyülekezeti oldalunkat és csoportunkat a facebookon (Beregszászi Reformátusok), valamint szeretettel ajánljuk az autós istenisztelet lehetőségét vasárnap 14 órától.

Csütörtökön, mennybemenetel ünnepén az istentisztelet 10 órakor lesz elérhető.

tovább

Ünnepi alkalmaink (nagyhét, húsvét)

/ 2020-04-08 17:06:58

Kedves Testvérek!

Nagyhéten az istentiszteletek reggelente 8 órakor elérhetők a gyülekezet csoportjában és oldalán (Beregszászi reformátusok) és a Pulzus rádióban.

Nagypénteken 10 órátol tartunk istentiszteletet. Ezt szintén ezeken a helyeken lehet meghallgatni vagy megnézni.

Húsvét vasárnap ünnepi istentiszteletet közvetít a Duna televízió reggel 9 órától valamint gyülekezetünk templomából a Tv 21 csatornája és a facebookos elérhetőségeken is közvetítve lesz az ünnepi istentiszteletet. A húsvét vasárnapi istentiszteletek rendhagyó módon adnak alkalmat az úrvacsorai közösségre.

Ahogy azt a hirdetésekben is hallhattuk, rendhagyó úrvacsorai közösségre hívjuk a testvéreket. Ez azt jelenti, hogy akik szeretnének részesülni a szent jegyekben, azok ezt otthonaikban tehetik meg. A húsvéti ünnepi istentisztelet időpontjára kérjük készítsenek elő feldarabolt kenyeret és annyi pohárban egy-egy kortynyi bort, ahány, felnőtt úrvacsorára jogosult tagja van a családjuknak. Akik magányosan élnek, azok saját szükségletüknek megfelelően egy személyre, akik családban vannak, azok a család felnőtt, úrvacsorára jogosult tagjainak megfelelő mennyiséget készítsék elő. Az ünnepi istentisztelet után kerül sor, lelkipásztoraink vezetésével az úrvacsorai liturgiára. Az úrvacsorai közösségre külső és belsőképpen is készüljünk fel. Kérjük a családokat biztosítsanak ehhez megfelelő körülményeket. Énekeljük együtt az énekeket, imádkozzunk együtt.

Legyünk együtt lélekben és éljük át Isten jelenlétét most így, ebben az ünnepben. Legyen templommá minden hajlék. Isten áldása legyen előkészületeinken, bűnbánatunkon.

Áldott hetet kívánunk!

tovább

Felhívás

/ 2020-03-24 12:30:15

Kedves Testvérek!

Az elmúlt hetekben bevezetett intézkedések miatt, sajnos templomaink is bezártak. Reméljük, ha otthonainkban maradunk, betartjuk a szabályokat, sikerül távol tartani a járványt. Reménységgel vagyunk afelől, hogy ezek után templomaink ajtajai újra nyitva állnak majd és örömmel adhatunk hálát Isten gondviseléséért.
Addig is gyülekezetünk több módon igyekszik megtenni a tőle telhetőt annak érdekében, hogy ne maradjunk sem lelki, sem testi táplálék nélkül.

1. Létrehoztunk egy youtube csatornát (beregszászi református egyházközség), ahol vasárnap 10 órakor és hétköznaponként 8 órától istentiszteleteket közvetítünk.

 

Ezeket a Pulzus rádió oldalán is meg lehet hallgatni (http://pulzusfm.eu/)

2. Gyülekezetünk irodájában ügyelet működik.

3. Két telefonszámot adtunk meg idősebb testvéreink számára. Ezeken lehet kérni segítséget bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, vérnyomásmérésben.

4. Akik külföldi gyógyszereket szednek, azoknak a recepjeit segítséggel megpróbáljuk kiváltani.

Ha valaki segítségre szorul, hívja  a megadott számokat:
- 066 74 86 899

050 13  49 789


Diakónusaink, házi beteggondozóink, önkénteseink szívesen segítenek, adnak útbaigazítást.

Hallgassuk az istentiszteleteket, lélelkben legyünk együtt.

Hívjuk fel ismerőseinket, szeretteinket, beszélgessünk velük.

Vegyük elő Bibliánkat, áhitatos könyveinket. Énekeljük kedves énekeinket.

Tartsuk be a szabályokat!
Isten legyen őriző pásztorunk!
Imádkozzunk azért, hogy az Ő kezében biztonságban legyen életünk.

tovább

Felhívás

/ 2020-03-17 15:30:00

Klikk a képre!!!

 

tovább

Ünnepre készülve

/ 2019-12-19 23:32:14

tovább