Csongori Református Egyház

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Anyák napja 2012 május 6

/ 2012-05-16 10:05:04

Minden évben van egy nap, ami az édesanyák vasárnapja. Gyerekeink kedveskednek nekünk ezen a napon, próbálnak a kedvünkben járni és éreztetni, hogy a mai nap a te napod.

Édesanyává formálódunk, amikor a szívünk alatt hordjuk az ajándékot, melyet Istentől egy egész életre kapunk. Egy olyan ajándék lesz birtokunkban, melyet formálhatunk, alakíthatunk, és nevelhetünk Isten dicsőségére.

Komoly feladat anyának lenni, és az év minden napján éreznünk kell az anyaság áldásait. Ebben az évben is gyermekeink kedveskedtek nekünk, és megajándékoztak verseikkel, énekeikkel. Hála legyen az Úrnak értük.

tovább

Idén májusban gyülekezetünk adott otthont a kerületi ifjúsági találkozónak

/ 2011-05-17 10:38:46

Lendületben

Közel kétezer fiatalt hozott lendületbe május 7-én a 8. Kárpátaljai Református Ifjúsági Találkozó. Hideget és távolságot legyőzve szinte minden kárpátaljai gyülekezetből érkeztek fiatalok az Ung megyei Csongorra, ahol idén helyet kapott a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) kerületi rendezvénye.
A szervezet 2011-es programjához igazodva a nagyszabású találkozó az önazonosság-tudat megerősítését tűzte célul. Az igehirdetések, szabadfoglalkozások és interaktív programok a helyes énkép kialakításához, annak megválaszolásához adtak támpontokat, hogy kik is vagyunk valójában. A kérdésre a nap folyamán válaszok is születtek: istenképűségünk folytán a legjobb képű emberek közé tartozunk – mivel Isten saját képére és hasonlatosságára teremtett… Az identitásunkat pedig annak kell meghatároznia, hogy Isten szeret és gyönyörködik bennünk.

A szabadtéri rendezvény nyitóakkordja a Kárpátaljai Református Egyház püspökének, a KRISZ korábbi elnökének, Zán Fábián Sándornak áhítata volt. Az egyházfő röviden buzdította a fiatalokat többek között arra, hogy ne csak egymás közötti találkozásokról szóljon ez a nap, mikor magával az Úr Istennel lehetnek közösségben. Felelősségteljes jelenlétről is beszélt, mert nem elég csak hallgatni az igehirdetést, meghallani kell annak üzenetét. Nem elég csak tudni, hogy van keskeny út is, haladni kell rajta…
A találkozó központi előadását Mike Sámuel, a kecskeméti baptista gyülekezet lelkipásztora tartotta. Arról beszélt, hogy a ma emberének értékítéletét túlnyomórészt három tényező befolyásolja – a külső megjelenés, a társadalmi státusz és a teljesítmény – tévesen. A véget nem érő hajszában a Sátán vadászik az emberre. Az énképet megtámadva tör az életekre. Célja az, hogy olyan mértékben elszakítson az embertársainktól, a gyülekezettől, hogy végül megutáljuk saját magunkat is. Az igehirdető Dávid és Bethsabé történetén keresztül mutatta be, hogyan idegeníthet el a bűn végső soron saját magunktól.
Elhangzott az örömhír is: Isten azt szeretné mondani, fiam, szeretlek téged. Úgy néz rád, mintha soha nem követted volna el a bűnt.
Az evangelizáció után a futballpályán felállított sátrak kínáltak lehetőségeket a szabadidő kitöltésére. Az érdeklődők meglátogathatták az Élni tudni kell nevet viselő FÉK-kiállítást, a magyar találmányokat szemléltető tárlatot, amit a kaszonyi ificsoport állított össze, vagy a dédaiak Ál-arc? standját is kipróbálhatták, ahol mindenki megtudta, melyik személyiségtípusba sorolható leginkább. Az elcsendesedni vágyók az imasátorba húzódhattak be, míg az izgalmakat keresők cserkészjátékokban, Toldi-versenyen vettek részt. Akiknek még ez sem volt elég, azokat a badalói ifisek „dobták fel”, mégpedig a magasba.
Voltak, akik kreativitásukat lepedőfestésben élték ki, megint mások Baraté Ágnes, fiatal festőművész portrérajzaiban találták meg. E hideg napon a leginkább szeretetre vágyókat a beregszászi ificsoport tagjai ingyen öleléssel melegítették fel. Egész nap látogatható volt a KRISZ-kávézó és a palacsintázó, ahol a Borzsa-Tisza-menti alapszervezet tagjai álltak helyt, derekasan. A legkisebbek a GYEK-sátorban gyűltek össze, ahol Bányai Ibolya irányításával Mária és Márta történetével ismerkedtek meg, játékkal; énekléssel és kézimunkával töltötték a délelőttöt. A Csongori Református Gyülekezet jóvoltából bőségesen volt meleg étel az ebédszünetben, amit, értesüléseink szerint a gyülekezet lelkipásztora, id. Pocsai Sándor maga készített el a fiatalok számára. A délután folyamán az Ébredés, a Reménység, a Siloám és az Üvegtenger együttes lépett a Lendület színpadára, a közös énekek vezetését az erre a napra megalakult Lendület band vezette.
A program végéhez közeledve a szászországi CE szövetség képviselői köszöntötték a kárpátaljai fiatalokat, illetve tettek bizonyságot Istenbe vetett hitükről.
Zárszavában Szanyi György, a KRISZ elnöke két pontban összegezte a találkozó hozadékát: Isten hatalmas lendületet adott azáltal, hogy szólt hozzánk, mondta. Lendületet adott arra, hogy megbánjuk bűneinket, hogy szolgáljunk, és hogy az egész életünket odaadjuk. Másrészt a szabadfoglalkozások során örömöt és lendületet kaptunk arra, hogy jól érezzük magunkat, ami szintén fontos része a hívő életnek. Ennek megfelelően azzal a lendülettel térjetek otthonaitokba, ami a hívő élet folytatásához, vagy épp elkezdéséhez, és ami a mindenkori örömhöz szükséges, fogalmazott az elnök.
Áldásvétel után a nagyszámú gyülekezet felállva énekelte a KRISZ himnuszát: Minden nap veled leszek…
Soós Katalin

 

tovább

2011. február 7-11. között hitmélyítő hét

/ 2011-03-14 11:59:12

2011 február- hitmélyító hét volt Csongoron

tovább

Csendeshét december 1-5

/ 2008-12-13 14:11:01

December első hetében hitmélyítő csendeshéten vehettünk részt a csongori missziós házban.

Vendégelőadó, evangélizátor: Visky János, erdélyi lelkipásztor.

tovább

Csongoron járt Dr.Tapolyainé Bartha Gizella

/ 2008-06-13 13:21:57

Sikerült eljutnia hozzánk is Gizi néninek.  

Május 18-án este összegyültek a fiatalházasok a szokásos bibliaórára, azonban most Tapolyainé Bartha Gizellát hallgathattuk. Bizonyságot tett, hogy életében hogyan kísérte és kíséri jelenleg is Krisztus,közben tanácsokat hallhattunk tőle,melyet házasságunkban,gyereknevelésünkben hasznosíthatunk.

Köszönjük szépen. Isten áldja életét és munkáját.

tovább

Megszentelni és megszentelődni

/ 2008-06-05 08:51:17

Csendesnap Csongoron                          

A megszentelődés bibliai és személyes életben való vizsgálata volt a téma a Csongoron, május 18-án megtartott csendesnapon.
A zsúfolásig megtelt templomban és templomkertben Varga Katica éneke köszöntötte a megjelenteket.

         


id. Pocsai Sándor házigazdaként elmondta: mindhárom igehirdetés alapigéje a Mt 6, 9 „Mi Atyánk,…szenteltessék meg a te neved…” Majd igehirdetésében kiemelte: Azért választotta ma délutánra ezt az igét, hogy akik hívőként vannak jelen, azok számára az ismert dolgok még mélyebben a szívükbe vésődjenek.

Az Úr imádsága tekintélyt kell, hogy jelentsen számunkra. Már a megszólítás bizalmi kapcsolatot feltételez, tiszteletadást jelent, és vágyat az engedelmességre. Jézus ezeket a szavakat adta a szánkba, hogy akkor is erre emlékeztessenek, amikor már nem lesz jelen testileg a földön. Másrészt pedig, ez a megszólítás egy hitvallás is egyben. Jézus az ő Atyját szólítja meg. De Jézus Krisztus Atyja nem minden embernek Atyja, aki a Mi Atyánk-ot elmondja. A Mt 5, 44-45 arról beszél, hogy vannak, akik az ördög atyától valók. Isten nem Atyja, csak ítélő Istene azoknak, akik Jézus Krisztus által nem lettek az övéi. Jézus soha nem függetlenítette magát az Atya akaratától, hanem hallani és cselekedni akarta nem csak szelíd, szerető szavát, de minden parancsát is. A dicsőség Ura lehet az Atyám, aki szeret, szemmel tart, megtart, gondoskodik rólam. Tanítson meg minket Isten nem csak mindig kérni, hanem dicsőíteni és gyönyörködni ebben az Atyában. Kótyuk Zsolt, a szürtei gyülekezet lelkésze a Mt 6, 9 „szenteltessék meg a te neved mondata alapján” a következő kérdésekre keresett válaszokat: Miért adja szánkba Jézus ezeket a szavakat? Talán nem szent az Isten neve? Talán az ember hozzá tud tenni, vagy el tud venni bármit is az Isten szentségéből? Ki az, aki megszentelheti Isten nevét?
Isten szentsége önmagából indul ki! De a péteri levélben arra figyelmeztet Isten szav, hogy mint „…engedelmes gyermekek…szentek legyetek!” A hívő ember megszentelheti Isten nevét a saját hívő életében. Úgy, hogy amikor hallja az igét, azt igaznak tartja önmagára nézve, nem csak mindig másokra. Hadd legyen vágyunk, hogy így is megszenteljük Isten nevét, hogy kívánjuk, hogy vizsgáljon meg és higgyünk nem csak szánkkal, hanem szívünkkel. Másodszor: nem elég csak a szívünkkel hinni, hanem Isten nevét tetteinkkel is megszentelhetjük. Merje a hívő ember a szent Isten bele vinni a hétköznapi életébe! Harmadszor pedig az Istennek való engedelmesség az, ami által dicsőséget szerezhetünk Isten nevének. Ez azt jelenti, hogy komolyan veszem az ő szavát. Vegyük komolyan most is és töltsük meg tartalommal ezeket a sokszor ismételt, sokszor üres és monoton szavakat. Nem siránkoznunk kell, hogy gyenge a mi hitünk, hanem kérjünk Istentől útmutatást. Isten semmilyen szentségtelenséget és bűnt nem tűrhet. Isten neve önmagában szent. De micsoda kiváltság, hogy mi is részesei lehetünk azáltal, hogy naponta kérjük, azért munkálkodunk, hogy: szenteltessen meg az Ő neve!
p.m.

tovább