Csongori Református Egyház

2011. február 7-11. között hitmélyítő hét

2011-03-14 11:59:12 /

2011 február- hitmélyító hét volt Csongoron

2011. február 7-11. között hitmélyítő hétre került sor a csongori missziós központban, melyen kb. 130-140 ember vett részt. A hét témája: Csaló, vagy Isten harcosa? Ahogy a cím is utal rá, az ősatyák közül Jákóbról és életéről volt szó. Minden reggel áhítattal kezdődött, melyeken az Úri imádságot magyarázta részletesen Bernát Tamás. Délelőtt és délután hangzott el előadás a már említett témában, melyet imaközösség előzött meg és közös beszélgetés követett. A szerda, csütörtök és péntek délelőtti előadást Taracközy Gerzson munkácsi lelkipásztor tartotta, a többi előadáson pedig id. Pocsai Sándor szolgált. Esténként ifj. Pocsai Sándor evangelizált.
Az előadásokon elhangzottak felhívták a hallgatóság figyelmét a keresztyén élet jellemző buktatóira. Hétfőn és kedd délelőtt az eladott és a csalással szerzett áldásról volt szó, melyek a testvér-testvér és a szülő-gyermek kapcsolat problémáit részletezték. Ezek után a menekülő ember című előadás hangzott el, melyen Jákób meneküléstörténetén keresztül mindannyian magunkra ismerhettünk. Jákób életében a találkozások jelentették Isten nevelő iskoláját, ennek ellenére ismét csaláshoz folyamodik, és ez jelenti számára a meggazdagodást. Szabad-e nekünk így tennünk, ha ez a gazdagság nem Istentől van? Meggazdagodva Jákób elindul hazafelé, de találkozik bosszúra éhes bátyjával, kivel szemben Isten megtartja, hisz előző éjszaka küzdelemben más nevet, más áldást kap, és ami a legfontosabb, Isten lesz az ő megváltó Ura. Egyenes, konkrét válaszokat kaphatott mindenki a beszélgetések alkalmával bármilyen felmerülő kérdésére, természetesen az ige fényében. Bizonyságtételeket is hallhattunk, melyek vagy intő példát vagy megerősítő bizonyságot adtak mindannyiunk számára. Mind délelőtt mind pedig délután az imaközösségeken egy akarattal adtunk hálát Istennek mindenért, könyörögtünk a témához kapcsolódó és egyéni problémáinkért.
Számomra az egész hét legfontosabb mondanivalója az volt, hogy komolyan kell vennünk az Istennel való kapcsolatot. Nem lehet csalással áldást szerezni, nem lehet félretenni Isten igéjét semmilyen élethelyzetben.
A nagyelőadó központi igéje: „Térj vissza házadhoz, és beszéld el, mely nagy dolgokat tett az Isten veled.” (Lukács 8, 39a) Tegyünk mi is ekképpen!
Soli Deo Gloria!

Kállai Imre