Sámuel Alapítvány

Továbbképzőn a „Sámueles” szülők

2016-07-20 10:37:20 / Sipos Géza

Július 13-16. között Nagyberegre látogattak a Sámuel Alapítvány nagycsaládjai. Nem kirándulás, mint inkább tanulás céljából, mivel idén is a Nagyberegi Református Líceum adott otthont a soron következő nevelőszülő továbbképzőnek.

 

Ez alkalommal már az ötödik anyanyelvi nevelőszülő továbbképzőre került sor. A kétévente kötelező programot a Sámuel Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósította meg. Itt szülők és gyermekek együtt lehettek, de mégis egymástól függetlenül tanulhattak valamit a pár nap során.

 

Szerda délben egy ebéddel kezdődött a program. Majd a szülők és gyermekek külön foglalkozásokon vettek részt. A felnőttek segítségére volt Tóth Tünde jogász, aki a felmerülő kérdésekre igyekezett választ adni. Kora este pedig a „4érzék" színház hozta el Élet című darabját.

 

A Családokkal, Gyermekekkel és Fiatalokkal foglalkozó Szociális Szolgálatok Központja is jelen volt a képzésen. Csütörtökön a központ vezetője, két pszichológussal egyetemben érkezett a helyszínre, ahol két, tömbösített képzést tartottak a szülők számára. Illetve jelen volt még Csehil Zsuzsanna, aki a Beregszászi járási szociális osztály képviselőjeként volt jelen a képzésen s a gyermekeknek is tartott foglalkozást a drog, alkohol és dohányzás használatának káros hatásairól.

 

Pénteken a Sámuel Alapítvány által meghívott Havriljuk Ilona, pszichológus tartott előadást a szülőknek a kamaszkor velejáróiról. Az alapítvány elindulása, első szárnybontogatásai óta sok idő telt el, így a legtöbb családban a gyermekek már elérték a serdülőkort, magával hozva annak szépségeit és nehézségeit. Ezek megfejtésében volt a szülők segítségére a doktornő.

 

Pénteken messziről érkezett vendégek lepték meg a családokat. A Budai Református Gyülekezet missziós gondnoka Fördös Kata és a pénzügyi gondnok, Árvay László, érkezett Nagyberegre. A gyülekezet ugyanis évről-évre kiválaszt egy közösséget, akiket az egész éves programjaik bevételével támogat. Az elmúlt esztendőben ennek kedvezményezettje a Sámuel Alapítvány volt. Így a látogatás célja a testvéri kapcsolatápolás és segítségnyújtás egyben. Szombaton Fördös Kata egy előadást is tartott a szülők számára Házaspárok és kommunikáció címszóval.

 

A háromnapos program során a gyermekekről sem feledkeztek meg. Az alapítvány munkatársai mellett az ÉVA program csapata kapcsolódott be a foglalkozásokba valamint csütörtök délelőtt a Lídia-műhely munkatársai tartottak foglalkozást a kamaszoknak. Naponta volt igei alkalom, ahol Gedeon történetével foglalkoztak. Emellett játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és táncházzal készültek a gyermekek számára.

 

Az idei nevelőszülő továbbképző nyolc család, több mint ötven gyermek és sok előadó részvételével, még több tanulság és móka kíséretében valósult meg. A következő továbbképzőre két év múlva, 2018-ban kerül sor. Isten áldása legyen az alapítványon, a családok és támogatók életén!

N. G.

 

Galéria

DSCN6035.JPG DSCN5517.JPG DSCN5519.JPG DSCN5520.JPG DSCN5531.JPG DSCN5542.JPG DSCN5549.JPG DSCN5568.JPG DSCN5653.JPG DSCN5757.JPG DSCN5849.JPG DSCN5850.JPG DSCN5871.JPG DSCN5976.JPG DSCN6012.JPG DSCN6029.JPG