Sámuel Alapítvány

Anya, nő, feleség?!

2016-05-13 11:23:02 / Sipos Géza

A Lídia-műhely és a Sámuel Alapítvány közös szervezésében valósult meg április 26-án az anyák napjára hangolódó alkalom "Anya-Nő-Feleség" címmel.

 

Nőnek születtél - halljuk sok forrásból, ugyanúgy azt is, hogy akkor kiteljesedett nő a nő ha anya, és akkor igazán egész, ha feleség, hiszen Isten társas lényként teremtette meg az embert.

 

Mégis akkor melyik legyen igazából? Melyik kicsit jobban és melyik kevésbé? Kell-e nőies nőnek maradni a házasság után is? Ha kell, hogyan lehet? Mi a szerepe az anyának a gyermeke életében?

 

Ezen kérdések megválaszolására vállalkoztunk a családtípusú gyermekotthonok szüleivel, pontosabban az édesanyákkal. Sok gyermeket nevelő szülőként, előfordulhat, hogy az anyának nincs ideje önmagára.

 

Az előadások során elhangzottak nagyon fontos tanácsok és útmutatások. A szülő feladata a nevelés. Jól tudjuk, hogy nevelni példaadással lehet. Nem csak küldjük a gyermeket a templomba, hanem együtt megyünk. Nem csak beszélünk neki a szeretetről, hanem meg is mutatjuk. Ennek a nevelési formának van igazán hatékony ereje. Ugyanígy a lány gyermekek az édesanyjuktól tanulják meg a nőiességet, és értik meg, hogy nőnek lenni jó.

 

Ugyanakkor az életvitelből azt is megtanulhatják, hogy nőnek lenni teher és mókuskerék. A fiúk szintén az anyától tanulják meg, hogyan lehet bánni a nőkkel, ugyanakkor ebben a legnagyobb példa számukra az édesapa. Egy nő elsősorban nő, ez után feleség és édesanya. Önmaga és családja boldogsága érdekében érdemes magára figyelnie, ápolni a testét és lelkét. Mert ha az anya rendben van, a család és az otthon is rendben van. A nap folyamán arról is szó esett, hogy mi kell a férjnek, vagyis milyen egy jó feleség. Gondoskodás, szeretet, odafigyelés, gyengédség, apró kedvességek. Azonban az is elhangzott, hogy minden férfi más. A kapcsolatok legfontosabb része a kommunikáció, mely segíti a másik megismerését, és önmagunk megismertetését. Amennyiben kész és nyitott egy nő a társa megismerésére, meg fogja tanulni hogyan kell jól szeretni úgy, hogy azt a megfelelő személy érezze.

 

Személyes következtetésem, hogy egy nőnek tisztában kell lennie önmagával, igényeivel, időt kell fordítani saját magára, hogy ez által tudjon törődni a családjával.

 

Kedves Édesanyák, maradjatok meg nőnek, hogy a lányaitok megláthassák; nőnek lenni jó, és a férjeitek ugyanazt a nőt találhassák otthon, akit megszerettek és akinek udvaroltak.ával.

 

A nap folyamán szolgáltak közöttünk: Tóthné Balkánszki Mária - az anyaság kérdésében; Halász-Balogh Zita - a nőiesség témakörében és Szanyi Györgytől hallhattunk arról, hogy véleménye szerint milyen egy jó feleség. A szolgálattevők a tapasztalataik mellett a Biblia útmutatását tárták a résztvevők elé a megadott témákban.

Galéria

DSCN4061.JPG DSCN4056.JPG DSCN4059.JPG DSCN4063.JPG DSCN4064.JPG DSCN4065.JPG DSCN4069.JPG DSCN4071.JPG DSCN4075.JPG DSCN4074.JPG