Sámuel Alapítvány

Két hét pihenés

2008-08-18 15:58:36 /

Isten kegyelméből két hetet tölthettünk el a Dorcas Alapítvány és a hollandiai Ottolandből érkezett fiatalok jóvoltából Debrecenben, a Vekeri-tónál létesített Dorcas Camping Centerben.

Ha egy szóval jellemezhetnénk, mit jelentett ez a tábor, akkor azt mondanánk: ajándék. Amit az Úr készített el számunkra. Legfőképpen a családoknak – a Sámuel Alapítvány által támogatott családtípusú gyermekotthonok lakóinak – jelentett nagyon sokat ez, hisz évek óta ez volt az első olyan alkalom, amikor ilyen hosszú időre az egész család elmehetett nyaralni külföldre.

A nyári táborozás 14 holland fiatalnak köszönhetően valósulhatott meg, akik a tábort megelőző két évben szorgosan munkálkodtak azért, hogy az megvalósuljon. A napi program nagy részét ők töltötték ki. Minden reggel reggeli tornával ébresztették az álmos szülőket, és a kevésbé álmos gyereksereget, de hozzá kell tennünk, hogy a reggeli torna a hasizmainkat edzette meg leginkább, mert rengeteget nevettünk, mindenki csak a hasát fogta. Minden egyes étkezés alkalmával két nyelven kértünk áldást a finoman elkészített és bőséges ennivalónkra, amit a Bóbitás étteremben fogyasztottunk el, melynek házigazdája János bácsi. Reggeli után következett a szobatakarítás, aztán meg a bibliaóra. Mialatt a gyermekek tanultak, a felnőttek is áhítaton vettek részt, amit Taracközi Ferenc, valamint Maksai Attila lelkipásztorok tartottak számukra. A tanulást játék követte, ami mindennap más és más volt. Akadályverseny, foci, és különféle vizes játékok. Nem is kell hozzátennünk, hogy melyiket élvezték a legjobban a gyerekek… Ezek után következett az, amit mindig mindenki nagyon várt: a medence. Az első napokban a kisebbek egy felfújható kis medencében fürödtek, míg a nagyobbak – biztonságosan felszerelkezve karúszókkal és úszógumikkal – a nagy medencében pancsoltak. Ámde a tábor végére a kis medence már csak arra volt jó, hogy abba gyűjtsük a játékainkat, ugyanis a kicsik is bemerészkedtek a nagy medencébe, és a nagyokkal együtt felhőtlenül fürödtek. A víz után, mindenki éhesen, és alig várta az ebédet: vajon mit is főzhetett számunkra János bácsi. A csendes penihenő is fontos része volt a napi programunknak, hisz a délelőtti élményeket és a finom ebédet is jó sokáig emésztettük!


A pihenő után következett a reggeli bibliaórával kapcsolatos kézimunka, amit a gyerekek nagy élvezettel készítettek, s hogy mindenki garantáltan felébredjen, ismét medence következett, amit vacsora követett. Az esti program nagyon változatos volt: pólófestés, mesenézés, bingó játék, aszfaltfestés, tábortűz és sok más program tette színesebbé az együtt töltött időt. Kirándulásban is volt részünk az ott töltött két hét alatt. Az egyik Debrecenbe szólt, melynek során, vasárnapi istentiszteleten vehettünk részt, majd egy gyors ebéd után a Százholdas pagony játszótéren játszhattak a gyerekek. A második kirándulás Hajdúszoboszlóra szólt az Aquaparkba.


Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy két hét alatt mennyire kibontakoztak a gyermekek. Igaz, hogy a hollandok hollandul, a gyerekek pedig magyarul beszéltek, de megértették egymást csak egy pillantásból, egy mosolyból.


Az utolsó este a tábortűz mellett búcsúztunk el egymástól a hollandokkal, énekeket énekelve és tudva, hogy imában találkozni fogunk.


Isten mindenben kegyelmét, szeretetét, gondoskodását mutatta meg számunkra a két hét alatt. Az időjárás tökéletes volt, senkinek semmi baja nem történt, az Úr vigyázott ránk és őrködött felettünk. Nagyon hálásak vagyunk mennyei Édesatyánknak, hogy részt vehettünk ebben a táborban.
Bakó Zsuzsanna

Képek megtekinthetők a Galériában!