Sámuel Alapítvány

10 évesek vagyunk!

2008-05-16 09:04:58 /

Május 16-án ünnepelte a Szivárvány-ház megalakulásának 10 éves évfordulóját.

 

„Aki az ilyen gyermekek közül egyet is befogad az én nevemben, az engem fogad be…” (Márk 9,37)

Tíz évvel ezelőtt valami új született Kárpátalján. Akkor, amikor igencsak nehéz volt itt a megélhetés, egy házaspár – Ilosvay Attila és felesége, Mária – úgy döntött: elhagyott, beteg gyermekeket fogadnak családjukba. Három saját gyermekük mellett ma még nyolcan élvezik gondoskodó szeretetüket.

A beregszászi Szivárvány családtípusú gyermekotthon most ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját…


Az ünnepségre ezúttal igen sokan eljöttek. A vendégeket Bodnár Zsuzsa, a beregszászi székhelyű Sámuel Alapítvány munkatársa köszöntötte. Majd Zán Fábián Sándor nyitó áhítata következett, melyben a Kárpátaljai Református Egyház püspöke a szeretet, az egymásra való odafigyelés fontosságát hangsúlyozta. Feladatot bízott ránk az Úr, mondta: szeretettel kell gondot viselnünk az idősekről, a betegekről, az elesettekről és a gyermekekről. Ez igen nagy, de nemes feladat. S ebben minél többen kell részt vállaljunk. Mert „az aratnivaló sok, de a munkás kevés” (Mt 9,37). S ezzel egyben feladatunk teljesítésére is figyelmeztetett a püspök úr.


Gajdos István, Beregszász polgármestere köszöntőjében elmondta: az elhagyott gyermekek nevelésében a családtípusú gyermekotthonokat tartja a leghumánusabb megoldásának, ezért lehetőségeihez mérten mindig is támogatta és támogatni fogja a jövőben is azok alapítását, működtetését. Ezúttal is megajándékozta a Szivárvány Gyermekotthont, és további kitartást, erőt, egészséget kívánt az Ilosvay házaspárnak nemes feladatuk végzéséhez.


Nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket Jakimelena Szvetlana, a megyei közigazgatás gyermekvédelmi osztályának vezetője, aki egyúttal Havasi Oleg, a megyei közigazgatás elnökének üdvözletét is tolmácsolta. Sok sikert és kitartást kívánt a gyermekotthon nevelőszüleinek Tomcsik Szvetlana (Beregszász), a családtípusú gyermekotthonok felelőse. A Nita von Kattenberg, a Szivárvány Gyermekotthon alapítója és Piet Houtman, a Szivárvány Alapítvány elnöke a kezdetekre emlékezett, meleg szeretettel beszéltek az Ilosvay házaspárról, a gyerekekről, a kezdetekről, s kívánt sok sikert, erőt és kitartást az Ilosvay házaspárnak a további munkához. Sipos Géza, a Sámuel Aalapítvány elnöke a Szivárvány Alapítvánnyal való együttműködésről szólt, hangsúlyozva: mindnyájunknak Istentől kapott kötelessége gondoskodni az elesettekről, az elhagyottakról. Erre tanít a Szentírás. Sípos Géza a János evangéliumának 17. része 15. versét helyezte a résztvevők szívére: „Nem azt kérem tőled Atyám, hogy vedd ki őket a világból, hanem óvd meg őket a gonosztól”. S ebben kell nekünk is szerepet vállalnunk. Az áldozatos szerepvállalóknak – szülőknek – és támogatóknak köszönhetően mára a Sámuel Alapítvány hat családtípusú gyermekotthont működtet, és általuk 51 gyermek került ki állami gondozásból szerető családba.


Weinrauch Katalin, beregszászi gyermekíró saját versével köszöntötte a gyermekotthon szüleit és neveltjeit. Badak Erzsébet, a Beregszászi a 3.sz. Középiskola szervező tanára meghatóan szép szavakkal mutatta be az otthon kis lakóit, akik iskolájukban tanulnak, tanultak.


Ilosvay Marika, az édesanya könnyeivel küszködve számolt be azokról a pillanatokról, amikor ezeket a gyermekeket megismerte. Csupa szeretet volt a hangjában, amikor arról beszélt: gyermekei ragaszkodása, mosolya minden álmatlan éjszakáért, minden keserű pillanatért kárpótolja őket.
S ezt bizonyították a gyermekek is, akik kedves műsoruk előadása után könnyekkel küszködve ölelték meg szüleiket.


Az ünnepséget – mely szeretetvendégséggel ért véget – a beregszászi református gyülekezet Hajnalcsillag együttesének szolgálata tette még felemelőbbé.
m.e.