Viski Református Egyházközség

Missziós csendes nap

2010-10-03 21:59:37 / Jenei Károly

A KRE Szenvedélybetegeket mentő csongori missziójának ez évi szeptember 26-kára tervezett csendes napja délután 2 órakor kezdődött Visken.
    Az alkalmat a helyi lelkész, Jenei Károly nyitotta meg. A 91. zsoltár verseivel köszöntötte röviden a vendégeket, akik szép számban érkeztek a KRE különböző gyülekezeteiből, hogy id. Pocsai Sándor, a misszió vezető lelkésze vezetésével dicsőítsék az Isten mérhetetlen kegyelmét és irántuk gyakorolt irgalmát.


Az alkalmat bizonyságtevők nyitották meg, akik Csongoron ismerték meg az Úr Jézus Krisztus szabadítását és kegyelmét. Először Bakos István és felesége tett bizonyságot arról, hogy a szenvedélyek (ital, játékgép stb.) hogyan tették tönkre életet s ezáltal egész családjáét. Valamint arról, hogy mily borzalmas volt a nyomorúságban élniük. De amikor a misszió szeretettel befogadta őket, és az ige közelében megismerhették az Urat és az Ő nagy szeretetét, kegyelme által szabadulást nyertek bűneikből. Azóta minden nap az ige fényében az Úr Jézus vezetésével igyekeznek élni az életüket, és naponként tapasztalják az Ő nagy csodáit.
Ezen kívül bizonyságot tett még Molnár Attila és felesége csongori lakosok,valamint Molnár Béla Csetfalváról. Szabadulásuk óta követői lettek Jézusnak és hiszik, hogy minden jó az életükben Isten ajándéka. A bizonyságtételek között Csákány Ágnes énekkel dicsőítette az Istent, énektanulásra is sor került .
A bizonyságtételek után id. Pocsai Sándor hirdette az igét, a Szentlélek által a Jel. 3:11-22 versek alapján. Ebben a levélben az élő Isten igéje ma is naprakész aktualitással üzen a keresztyén embernek. Ezt mondja az “ Ámen, a hű és igaz tanú”, hogy tud a dolgainkról, a naponkénti cselekedeteinkről és gondolatvilágunkról, hogy nem teljes szívvel, engedelmességgel és dicsőítéssel éljük az életünket, hanem a magaszeretet, az emberi dicsőítés és önmegvalósítás vette át a fő szerepet, úgy ahogy az Élő Istent nem ismerő népek életében, és csak szájjal dicsőítünk, de nem szívvel. Az “ Ámen, a hű és igaz tanú” megfeddi az ilyen keresztyén embert langymelegsége miatt. De az Isten nem ember, s Ő még ezután is féltő szeretettel felkínálja a megtérés lehetőségét, az evangéliumot, tanáccsal lát el,hogy “ végy tőlem tűzben izzított aranyat”, vagyis hitet, ami bűnbánathoz és bűnvalláshoz vezet. Igy az ember Isten kegyelme által megtérésre juthat bűneiből. Ilyeneknek szól Isten ígérete: “ íme az ajtó előtt állok és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.”
Az ige rávilágít arra, hogy áll a kereszt és minden embernek fel van kínálva a megtérés bűneiből, hogy az élete a helyes Isten tisztelet és félelem medrébe kerüljön, ehhez önvizsgálatra van szükség. Hála a kegyelem Urának, hogy ezen a napon is hangozhatott a meghívás, a mennyek országába “ aki győz, annak megadom, hogy velem együtt üljön az én trónusomon”.
Az alkalmat szeretetvendégség zárta. Majd mindenki búcsút véve indult útnak otthonába.
Köszönet a csongori misszióban dolgozó, Isten vezetése alatt élő embereknek, hogy engedelmesen elénk élték Isten szeretetét és jó illatát, ezen az áldott napon!