Ungvári Református Egyházközség

A Kárpátaljai Református Egyházkerület augusztus 25-én ismét megrendezte nagyszabású kerületi Családi napját.

2012-08-31 11:46:20 /

A Kárpátaljai Református Egyházkerület augusztus 25-én ismét megrendezte nagyszabású kerületi Családi napját. A jeles eseménynek ezúttal a Tiszahát fővárosaként emlegetett Tiszapéterfalva adott otthont.
Az idei csendesnap a tavalyi mezővári mintát követve most is IGAZI családi napnak bizonyult: kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a számukra legszimpatikusabb és legmegfelelőbb elfoglaltságot.
A program gyülekező énekléssel kezdődött, melyet Kovács Sándor és Erika vezettek, ezt követték a köszöntések és a hirdetések. Az alkalmat megnyitó áhítatot Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke tartotta meg. Ezt követően dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke tartott előadást Mi közöm hozzá(d)?

címmel, majd Gáti József és Gyöngyi sárosoroszi házaspár tett bizonyságot a gyülekezet előtt. A közös áhítat és előadás után a résztvevők különböző témájú szemináriumokon vehettek részt. Így a más-más korú, a családban mint közösségben különböző szerepet betöltő egyes családtagok számára adott volt a lehetőség, hogy az őket konkrétabban érintő s érdeklő témákról halljanak előadásokat olyan emberektől, akik bizonyságtétele az adott témában valóban hiteles és példaértékű. Aranykor vagy öregkor címmel az időskori bezártságról és bezárkózásról tartott szemináriumot Gulácsy Lajos nyugalmazott püspök. Otthonom mint istentiszteleti közösség címmel dr. Szabó István püspök úr vezetett szemináriumot, s olyan kérdéseket boncolgatott, mint: Hol van az Isten otthona? Lakhat-e Ő nálunk otthon? Lehet-e templommá az otthonunk? Id. Pocsai

Sándor, a csongori Bethesda Szenvedélybetegek Mentő Missziójának vezető lelkipásztora a szenvedélybetegekkel való közösségben élésről és a függőségekről beszélt a szemináriumi foglakozásokon. A Mi közöm hozzá(d) Isten, család, gyülekezet, világ című szemináriumon Dancs Róbert és felesége, Edina biztosított alternatívát a fiatalok számára kérdéseik, véleményük át- és továbbgondolására. Vannak családok, melyek egészen speciális helyzetbe kerülnek azzal, hogy a család egyik tagja valamilyen testi-lelki fogyatékkal jön a világra. Tragédia, teher vagy valami egészen más a család sorsa? – Örsi Anikó, a Sárospataki Teológiai Akadémia nyugalmazott tanára várta a téma iránt érdeklődőket. A Taracközi Gerzson által vezetett szeminárium a házasságot, az egyén és a „mi" fogalmát boncolgatta Élni és élni hagyni címmel. A szemináriumok folytatásaként délután választható programként szemináriumi beszélgetésekre került sor, amelyeken ki-ki hozzászólhatott a korábban elhangzottakhoz, feltehette kérdéseit, megoszthatta tapasztalatait.
Míg a felnőttek és fiatalok többsége valamelyik fent említett szemináriumon vett részt, addig a délelőtti órákban az egészen kicsiket a Gyermek Evangelizációs Közösség (GyEK) munkatársai foglalták le énekkel, bibliai tanítással, játékokkal.
Az előző évi családi naphoz képest idén bővült a programok tárháza. A már felsorolt lehetőségek mellett bemutatkoztak a református egyház különböző intézményei is, így például a Sion Rádió, a GyEK, a Sámuel Alapítvány, a református líceumok, a Beregszászi Református Könyvesbolt. Ezenkívül teret kaptak a kézművesek is: a hímzett terítőktől kezdve a fonott kosarakon át a kézzel készített gyertyákig mindent megtalálhattunk a rendezvényen. A kicsiket bohóc, testfestés, póni várta, míg a nagyobbakat a salánki íjászkör tagjai avatták be az íjászkodás rejtelmeibe. Mindezek mellett a délutáni program keretein belül koncerteket is hallgathattak az érdeklődők: fellépett a Hozsánna együttes, az UREGY band, az Eszenyi Gyülekezet Kórusa, az Üvegtenger és a KRISZ együttes.

 

A Családi nap záróakkordjaként dr. Szabó István püspök úr evangelizált az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv 16. része alapján: "Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!"(31. vers). A püspök úr elmondta, hogy bátornak, s talán egyenesen kockázatosnak tűnik Pál apostolnak ez a kijelentése – vajon ígérhetett-e ilyet az apostol? Rámutatott, hogy a kijelentés helyénvaló, hiszen ezt nem Pál vagy Szilász, hanem az Isten ígéri. A gyülekezet szívére helyezte: amikor az emberek csak arra vágynak, hogy rendben legyenek a dolgaik, minden a helyén legyen az életükben, nekünk, keresztyéneknek rá kell mutatnunk, hogy minden ilyen törekvés az Istentől van, s valójában az igazi boldogságra, az üdvösség elérésére irányul.
Az evangelizáció után, a Családi nap zárásaként Zán Fábián Sándor püspök úr megköszönte Istennek s az általa mozgatott gyülekezeteknek, embereknek a közreműködést a csendesnap létrejöttében, majd megáldotta a jelenlévőket.
A mintegy 5000 regisztrált résztvevő bizonyítja: Kárpátalja reformátusai élnek, élni akarnak, itt akarnak megmaradni magyar reformátusságukban. Isten áldja meg ezeket a törekvéseket!
A családi napról készült videó megtekinthető

Kocsis Julianna

Kárpátalja.ma

 

Galéria

DSCF7317.JPG DSCF7185.JPG DSCF7207.JPG DSCF7212.JPG DSCF7230.JPG DSCF7411.JPG DSCF7451.JPG DSCN3396.JPG DSCN3493.JPG DSCN3508.JPG