Ungvári Református Egyházközség

Jól halad a templomtorony renoválása

2008-08-13 16:58:57 /

A templomtorony tetőzetének teljes újjáépítését követően az elmúlt hónapokban a torony vakolatának és díszítőelemeinek cseréjére került sor.
A munkálatok eleinte nem haladtak úgy ahogyan szerettük volna, mivel egyrészt csak lassan gyűlt össze az elengedhetetlenül szükséges anyagi forrás, másrészt viszont nem volt szerencsénk az ajánlkozó vállalkozókkal. Sajnos a presbitériumunknak két brigádot is szélnek kellett ereszteni, mire a harmadik vállalkozó, Héder János lelkipásztorunk szülővárosából, Viskről nekikezdhetett az érdemi munkához. Őket már csak a kiszámíthatatlan időjárás hátráltatta időnként, de hála Istennek gyorsan és precízen dolgozva ledolgozták az a lemaradást, amit az előző brigádoknak köszönhettünk.
Jelenleg a homlokzati rész és a torony teljes vakolata megújult, szegekkel és hálóval lett megerősítve. A díszítő elemek szigorúan az eredeti méretre lettek elkészítve és csiszolva. Amennyiben az időjárás kedvezően alakul, a következő hónapban megtörténhet a festés és végre lebonthatjuk a templomot előről már régóta eltakaró állványzatot.
Természetesen a két gyülekezet adakozása nélkül ma nem tarthatnánk itt. Mind a magyar, mind az ukrán nyelvű gyülekezetünk erején felül adakozott Isten házának renoválására. Az öt esztendővel ezelőtt elindított gyűjtésből eddig 158.395 hriveny gyűlt össze. Segítségüket ezúton is köszönjük és Isten gazdag áldását kívánjuk további életükre.
Az idén tapasztalható szédületes mértékű áremelések azonban megtizedelték az értékét ezeknek az adományoknak, így ahhoz, hogy minden számlát ki tudjuk fizetni, körlevélben kértünk segítséget a Kárpátaljai Református Egyház gyülekezeteitől. Testvéregyházaink az első szóra gyűjtést szerveztek és mindezidáig 21974,15 hrivenyt gyűjtöttek össze templomunk renoválására. Köszönjük kedves testvéreinknek azt a szeretetet és odaadást, amelyet irányunkban ezen adományaikkal megmutattak. Kérjük a mi urunkat és megváltónkat, Jézus Krisztust, hogy emlékezzék meg majd egyen-egyenként ezen adományokról.

A beérkezett adományokat nagyságuk szerint állítottuk sorba és közöljük minden kedves érintettel és érdeklődővel:

 

Visk                             4782    hriveny

Ungvár                        4423

Nagydobrony            3460

Nagyszőlős                2690

Mezőgecse                   700

Gát                                  612

Munkács                       600

Szürte                             500

Tiszakeresztúr              482,15          

Nagygejőc                    460

Fancsika                        400

Huszt                             400

Rákos                            400

Szalóka                          400

Eszeny                           300

Palágykomoróc            300

Tiszasalamon               300

Feketeardó                   202

Tiszaújfalu                    163

Csepe                            100

Tiszaásvány                 100

Tiszacsoma                  100

______________________

 
                                                                Összesen:                 21974,15 hriveny


Az alábbi linkre kattintva megtekinthetik képgalériánkat a renoválás egyes fázisairól: