Ungvári Református Egyházközség

12 éve működik az ungvári szeretetkonyha

2008-08-13 16:54:02 /

Az Ungvári Református Egyházközségben 1996 óta folyamatosan működik a szeretetkonyha, amelyben az évek során változó létszámban ugyan, de általában 50-60 fő részesül meleg ételben a hét több napján.
Jelenleg 51 fő részesül hetente kétszer a változatos, finom és tápláló ételekből, többnyire forró levesből és meleg főzelékből.
Elsősorban azok kapnak ebédet a szeretetkonyháról, akik idősek, betegek és már nehezen járnak, vagy nincs más hozzátartozójuk és képtelenek magukról rendszeresen gondoskodni. Sajnos vannak olyanok is, akiknek lenne a családban, vagy a rokonságban elérhető segítségük, de az évek során magukra maradtak és mára már nagyon rossz körülmények közé süllyedtek.
Természetesen sokkal több rászoruló van, mint amennyinek segíteni tudunk, de egyrészt a támogatások szűkössége, másrészt a konyhánk kis mérete és az állandó munkatárshiány nem teszik lehetővé a program kiterjesztését. Szeretetkonyhánk működését ugyanis mintegy 90 %-ban a németországi Darmstadtban élő református gyülekezet finanszírozza. Szintén említésre méltó segítséget jelent az évente egy-egy nagyobb élelmiszercsomaggal minket támogató Dorcas segélyszervezet adománya is. Ezen kívül néhány eseti adomány is szokott érkezni, de messze nem olyan mennyiségben és gyakorisággal, mint ahogyan azt az emberek anyagi helyzete lehetővé tenné. Talán faluhelyen, kisebb közösségekben jobban összetartanak az emberek, a gazdagabbak többet segítik a rászorulókat, mint errefelé.
Mindazonáltal szeretnénk ezt az alkalmat is megragadni, hogy minden kedves testvérünknek megköszönjük mindazt az áldozatot, amelyet szeretetkonyhánk működése érdekében eddig is vállaltak.
Külön köszönet illeti Nagy Mária és Basányi Marika testvéreinket, akik szerdánként és péntekenként már kora reggeltől sürögnek-forognak az ungvári parókia apró konyhájában, készítik a finom ételeket és még a délelőtt folyamán el is juttatják azokat mindenkihez.
Persze nem csak főzésből és kóstolgatásból áll a munkájuk, hanem bevásárlásból, autójavításból, anyagbeszerzésből, mosogatásból, takarításból és még számos egyéb apró feladatból, amire az egyháztagok és a rászorulók sokszor nem is gondolnak.
Telente a rossz utak miatt nehézkes az ételek kihordása, nyáron a tikkasztó meleg okoz sokszor számukra fejfájást úgy a konyhában, mint a városi dugókban az autóban ülve. De minden zokszó nélkül, esőben és hóban is ugyanolyan vidáman végzik szolgálatukat, amiért életükre és további munkájukra Isten gazdag áldását kívánjuk!
Végül, de nem utolsó sorban meg kell még említeni a szeretetkonyha működésének egyik, ha nem a legfontosabb szeletét, a rendszeres elszámolásokat és az állandó források megteremtését. Ezt a hálátlan és felelősségteljes munkát Héder János lelkipásztor és felesége Katalin végzik nagy alázattal és kitartással. Nélkülük már biztosan sokszor abbamaradt volna a 12 esztendeje rendszeresen végzett szeretetszolgálat.
Hálát adunk az Istennek azért, hogy ilyen hosszú ideje már, külön gyülekezeti konyha hiányában is működik a szeretetkonyha az Ungvári Református Egyházközségben!