A Tiszaújlaki Református Egyházközség honlapja

Beszámoló 2010

2011-01-02 22:27:09 / Sipos József

Beszámoló a 2010-es év eseményeiről és munkájáról

Isten kegyelméből a 2010-es évben gyülekezetünk minden téren gazdag áldásokban részesült.
1. Gyülekezettel kapcsolatos alkalmak és események.
2010 január 14-én a Dorcas Segélyszervezet támogatottjainak találkozót szerveztünk Tiszaújlakon. A helyieken kívül csak a tiszakeresztúriak tudtak eljönni a körzetből. Hála Istennek, így is szépen összejöttek (összesen 14-en), pedig sokuk már ritkán mozdul ki otthonról. Az alkalmon egyenként volt lehetőségük a támogatottaknak mesélni magukról, a legutóbbi találkozás óta eltelt időről. Azokról is megemlékeztünk név szerint, akik elhunytak az elmúlt időben, és akik jelenleg betegek.
2010. április 11 - Tivadari gimisek kiszállása. Seres János esperes szolgált a szószéken, majd a gimnazisták énekkel színesítették az alkalmat.
Április 17-én gyülekezetünk ifjúságával részt vettünk a LENDÜLET nevű kerületi ifjúsági KRISZ találkozón – most Salánkon. Ismét buszt kellett fogadni, és a keresztúriakkal együtt kb. 35-en mentünk el a fiatalokkal. Összesen kb. 1700-an voltak.
2010-ben menybemenetel ünnepén istentisztelet keretében a következő fiatalok tettek konfirmációs fogadalmat: Vígh József, Szabó Felícia, Vince Emese, Szakácsik Ágnes, Turánszky Boglárka, Huszti Ramóna. Így idén 6 taggal bővült a gyülekezet felnőtt tagjainak és az úrvacsorázóknak a száma.
2010. május 24-én, pünkösdhétfőn volt az újabb felnőtt konfirmáció. Ezúttal 8 gyülekezeti tag erősödött meg a hitében egy év alatt, és állt ki nyilvánosan bizonyságot tenni: Hunyadi Károly, Balázs Lajos, Sipos János, Vahila György, Gyurkó Gyula, Pongó János, Hunyadi Anikó és Balázs Krisztián.
2010. június 26-án tartottuk a lekonfirmáltak első találkozóját. Az elmúlt 5 év konfirmandusait hívtuk az alkalomra. Délután 3-tól színes program volt: áhítat, előadás (Fodor Natália), szeretetvendégség, koncert, filmklub. Reméljük, jövőre lesz folytatása is.
2010. július 5 – 9 között ismét megrendezésre került gyülekezetünkben a Vakációs Bibliahét. Az idei hét történeteit a Szentírás ünnepeinek köréből választották ki a szervezők: Páska, Sátoros ünnep, a Kánai menyegző, Pünkösd, példázat a király fiának a menyegzőjéről. Sajnos az átlagtól kevesebb gyermek vett részt. Munkatársak voltak Sipos Viktória, Szakácsik Ágnes, Boldog Anna, Hunyadi Alexandra. Keresztúrból is voltak segítők: Szentmiklósi Jána, Fábián Brigitta és Póli Katalin. Pénteken meglepetésben is volt részük a gyerekeknek a szülőkkel együtt. A nevetleni Palánta Missziós Bábszínház látogatott el hozzánk. Az egész hét egy szeretetvendégséggel zárult, amelyen a gyerekek szüleikkel vehettek részt.
2010. június 28 - július 2-ig a 10 és 13 év közötti gyerekek táborozhattak Aklihegyen. Az áhítatok és az előadások naponta egy témát érintettek: imádság, harc, közösség, vezetés. A hét elteltével, az utolsó alkalommal sokan kérdezősködtek a megtérésről, hogy milyen a keresztyén ember élete, mivel jár. Nem tértek meg csoportosan, de hiszünk benne, hogy nem volt hiába való a közösen eltöltött hét, és a későbbiekben visszaemlékeznek erre az alkalomra. Pozitív visszajelzéseket kaptunk, mert a gyerekek maradtak volna még vagy három hétig.
2010. július 25 és augusztus 1 között került megrendezésre idén a konfirmandus hét Aklihegyen. A hét témája: Velünk az Isten… . Velünk az Isten minden helyzetben és segít a döntésekben, a próbákban, a sátán elleni harcban. Szabadidős tevékenységben nem volt hiány. Azon a héten holland önkéntes testvérek segítettek a tábor területén, és sok érdekes szabadidős tevékenységet is szerveztek. Lehetett pólót festeni, pálcikából építkezni, közösen focizni, játszani. Ezen kívül a pasaréti munkatársak is szerveztek játékokat; voltak bajnokságok, amikben aktívan részt vettek a fiatalok. A csoportos beszélgetésen ez alkalommal csoportmunkákat kellet készíteniük megadott témáról a megadott előadási módban. Nagyon kreatívak és tanúságosak voltak a pénteki bemutatók. Voltak megtérések is a hét végére!
2010. november 15—19. között, öt napon át evangelizációs hetet tartottak a tiszaújlaki református gyülekezetben. Az esti alkalmakon Lőrincz Attila, nevetlenfalvi lelkipásztor hirdette az igét, melyek központi témáját Jézus átformáló, megváltó, lélekmentő szeretete adta. A gyülekezet tagjai igei köszöntéssel, megrendítő és példaértékű bizonyságtételekkel, hangos imával, gyermekfelügyelettel, apró meglepetésekkel szolgáltak estéről estére. Más-más együttes szolgált minden este. Az evangelizációs hét végén azzal a reménységgel térhettek haza az újlaki és más településekről érkező hívek, hogy a hitbéli megerősödés, szeretettel való feltöltekezés lelki megújulást, mindennapokban megélt keresztyénséget hoz az életükbe.
2010. december 12 - A zeneiskolások műsora adventben. Így adtak hálát a KRE Diakóniai Osztályától kapott adományokért.

Gyülekezeten kívül szolgálatok. Egész évben több gyülekezetbe is meghívtak vendég szolgálatra (Csongor, Nevetlen, Akli, Sárosoroszi, Gyöngyös, Milota, Fehérgyarmat, Mátészalka, Tiszabecs). 2010. február 13-tól a KRISZ alelnöke lettem. A megye missziói alkalmainak szervezésében idén is még nagy részt vállaltam (presbiteri csendes hét, megyei csendesnap, vegyes csendes napok). A KRISZ-focikupát szerveztem (jövőre már nem). Nyáron a konfirmandus hét mellett megtartottam a szokásos KRISZ hetet Balazséron (ezt 2012-ig szeretném csinálni). Idén is tartottam előadást néhány konfirmandus héten. Továbbra is a TeSó főszerkesztője vagyok. Kb. két és fél hónapig pásztoroltam a tiszaújhelyi gyülekezetet is augusztus közepétől. Idén hála Istennek nem voltam beteg szabadságon, bár nem ártott volna. 1 hetes szabadságot viszont kivettem nyáron. Részt vettem 2 továbbképző konferencián: Konfi+ Berekfürdőn és Céltudatos Gyülekezet konferencián Fóton. A romániai Sólyomkőváron képviseltem a KRISZ-t a Kárpátaljai Ifjúsági Referensek találkozóján. Szolgáltam egyszer a szórványban: Szlatinán és Rahón.
2. Az idén lett neve a zenekarunknak: Tiszaújlaki Reménység Együttes. Nyáron kis szünet után új formációban haladtunk tovább. Hála az Úrnak, több helyen is szolgáltunk: Evangelizáció Keresztúrban, Lendület találkozó Salánkon, konfirmáltak I. találkozója Tiszaújlakon, Borzsova (evangelizációs hét), KRISZ imaéjszaka Beregszászban, KRISZ megyei csendes nap Péterfalván, evangelizációs hét Tiszaújlakon, karácsonyi műsor a keresztúri speciális iskolában (gyitdom), Salánk (bűnbánati hét), szenteste a gyülekezetünkben.
A Bárka c. újságunk sajnos csak 1-szer jelent meg 2010-ben. A jó hír az, hogy létrejött egy Sajtó és Média Bizottság, s böjtre remélhetőleg ismét a kezünkben lesz egy megújult Bárka.

A családlátogatások folynak: a konfirmandusok szüleit látogatom, továbbá azokat, akik meghívnak, keresztelőre készülnek vagy súlyos betegek. Beteg úrvacsorát is viszek annak, aki kér.
Gyülekezetünkben a rendszeres alkalmak közé tartozik a csütörtöki hétköznapi istentisztelet. Hála Istennek 2 új helyen van házi bibliakör a gyülekezetben (összesen már 5).
Istené legyen a dicsőség alkalmainkért! Köszönöm a segítséget minden segítőnek, munkatársnak! Soli Deo Gloria!
3. Munkálatok
Tető átfedése. Még a 2008-as évben megpályáztuk a Szülőföld Alapnál a tető átfedéséhez szükséges pénzt. Akkor megvettük a tető átfedéséhez szükséges anyagot. Idén várt ránk a munka. Bökényi mesterekkel vállaltattuk fel a lebontást, fóliázást és fedést. Kígyósi mesterek végezték a bádogos munkát. Sajnos közbejött egy esős időszak, ami miatt az iroda plafonját is át kellett meszelni, és a gyülekezeti terem előterét. A tető az eredeti formáját megtartva lett átfedve. A használtruha vásárnak köszönhetően nem jutottunk csődbe, sikerült kifizetni a munkásokat időben.
Nem várhatott tovább a templomtorony-gomb kicserélése. Már szabad szemmel is látható volt, hogy bármilyen nagyobb vihar esetén komolyabb baj is történhet, ha leesik. A mester szó szerint ezt mondta: „azt már csak a Szentlélek tartotta!”. Viski mesterek végezték el ezt az életveszélyes munkát. Az anyagiakért köszönet több magát megnevezni nem kívánó presbiternek, akik nagyobb összegekkel hozzájárultak az ügyhöz.
A nyári munkálatokhoz tartozik, hogy a templom körül végig át lett festve a kerítés. Ezt a munkát Végh Endre végezte el.
Sajnos a templom és területének privatizációs papírjai még mindig nem állnak a rendelkezésünkre, így a tervezett Gyülekezeti Ház tervrajzát sem lehetett még elkészíteni.
4. Diakónia
Gyülekezetünkben működik a szeretetszolgálat. A Dorcas Segélyszervezet pályázatát megnyerve 14 idős egyedülállónak juttatjuk el az adományt negyedévente. Folyamatosan új tagoknak készítjük el a pályázatát, azok közül, akik megfelelnek a Dorcas által támasztott kritériumoknak.
Ezen kívül az idén 25 rászoruló kapott karácsonyi csomagot a Diakóniai Osztálytól (hollandiai AK-s csomag), akik rokkantak, súlyos betegek, árvák, egyedülállók. Rendszeresen hozzájárulunk adományainkkal azoknak a szükségeihez, akik felkeresnek minket, hogy segítsünk (árvíz, vörös iszap, gimnázium, betegek).
Az idei „Cipős doboz-akciónk” alatt 35 doboz ajándék gyűlt össze, melyet a Nagyszőlősi Berizkába és a fiú internátusba juttattunk el.

5. Hitoktatás.
A gyülekezeti alkalmak mellett folyik a hitoktatás is. A vasárnapi istentiszteletekkel párhuzamosan működik a vasárnapi iskola 5 önkéntes munkatárssal (Sipos Viktória, Boldog Anna, Hunyadi Alexandra, Szakállas Ivetta és Szakácsik Ágnes). Nagyon hálásak vagyunk Istennek, hogy hétről-hétre 10-15 gyerek is van, és mindig van, aki foglalkozzon velük.
Sajnos hittanon az 1-2-3. osztály, és a 4-5-6 osztály összevont. A 7, 8, 9-nek külön van az órája. Tehát az alsóbb osztályokban kevés gyerek van. Több oka is lehet, amit keresünk, de sok múlik a szülőkön. A nagyobb gyerekek maguktól is eljönnek, míg a kisebbeket hozni vagy kísérni kell. A bibliaismeretet Sipos Viktória tiszteletesné vezeti, a kátét Sipos József.
Ifjúsági óra sajnos még mindig csak néha-néha van.
Karácsonykor minden hittanos gyermek ajándékcsomagot kapott. Csak nekik tudunk biztosítani!
A nagyobb ünnepeken (húsvét, anyák napja, pünkösd, szenteste és karácsony) a gyermekeink szavalással és énekléssel ízesítették az ünnepi istentiszteletet.
A körzeti versenyeken (bibliaismeret, szavalás) hittanosaink részt vettek, MINDIG helyezésekkel folytathatták a megmérettetést a megyei döntőkben.
6. Adományozók az úrasztalára.


Úrvacsora:
Nagyböjt: Károly Edit és csal. - 75
Húsvét: Bródi László és csal. - 165
Pünkösd: Sanyuk Ilona és csal. - 132
Új kenyér: Papp József és csal. - 85
Új bor: Vígh József és csal. - 99
Karácsony: Karmacsi Tibor és családja - 112

Kazuális alkalmak:
Keresztelés: 11 fiú és 6 lány = 17 fő
Temetés: 6 férfi és 9 nő = 15 fő
Esketés: 3 pár (2 tiszta református és 1 vegyes házasság)
Konfirmáció: 1 fiú és 5 leány = 6 fő


Összesen: 668.
7. Imatémák a 2011. évre:
A női gyülekezeti tagok számának növekedése.
A Házasok bibliaórájának beindulása.
Ifjúsági órák folyamatos tartása. Egy ifjúsági munkás.
Havonta egyszer egy új liturgiás istentisztelet beindulása.
A gyülekezeti ház tervrajzának elkészítése.
A Bárka megjelenése. A Sajtóbizottság munkája.
Együttesünk CD-jének megjelenése.
Egy újabb házi bibliakör az év folyamán
Evangelizációs hét áldásaiért– megtérések.

Mindent egybevetve Istennek legyen hála, hogy ez évben is gazdagon megáldott, s így végezhettük a szolgálatot az Ő nagy neve dicsőségére.

Sipos József lelkipásztor
Tiszaújlak, 2010. december 31.