A Tiszaújlaki Református Egyházközség honlapja

Konfihét Aklihegyen 2010

2010-09-13 00:47:51 / Sipos József

Hogyan bízhatnék meg bárkiben teljes mértékben? Találok valaha igazi barátot magamnak, aki nem fog becsapni és nem mondja el senkinek, amit bizalmasan megosztok vele? Megtalálom valaha a páromat, akit Isten mellém rendelt? Akitől nem kell félnem? Aki társam lesz egy életen át? Minden nap próbákkal nézek szembe, ki az, aki segít? Az ördög minden oldalról támad, szükségem van támaszra, biztatásra. Kire számíthatok?
Ilyen, és még sok hasonló kérdések merülhetnek fel fiatalokban, valamint idősebbekben is. Ezekre a kérdésekre akartunk választ adni, hogy a fiatalok tudják, hogy ki az, aki elé ezeket a kérdéseiket vihetik, és akire minden helyzetben számíthatnak.

Július 25 és augusztus 1 között került megrendezésre idén a konfirmandus hét, ahol egész héten olyan témákról beszéltünk, amelyek mindennaposak az életükben és nagyon fontosak. A hét témája: Velünk az Isten… . Velünk az Isten minden helyzetben és segít a döntésekben, a próbákban, a sátán elleni harcban.
A reggeli áhítatokat a szobákban tartottuk. Dániel könyvéből olvastunk egy-egy részletet és azt beszéltük meg. A hét folyamán a szobaáhítatok egyre bensőségesebbek lettek. A fiatalok egyre jobban odafigyeltek, megértették Isten igéjét és megnyíltak Előtte.
A délelőtti előadásokon néhány olyan élethelyzetről szóltunk a fiataloknak, amelyekkel naponta találkozhatnak és meghatározó, nemcsak ebben a korban, hanem az egész életükben. Hallhattak arról, hogy velük van az Isten a barátság és a párválasztásban, a sátán elleni harcban, a bálványaink elleni harcban, a közöny leküzdésében, a bajban és a próbákban. Arra tettük a hangsúlyt, hogy Isten nem hagy el senkit a legnehezebb helyzetekben sem. Ő irányítja életüket, csak rá kell figyelniük. Nem engedi el a kezüket, de nekik is tartaniuk kell az Övét. A csoportos beszélgetéseken ezekben a témákban még jobban el lehetett merülni és beszélgetni.
Szabadidős tevékenységben nem volt hiány. Azon a héten holland önkéntes testvérek segítettek a tábor területén, és sok érdekes szabadidős tevékenységet is szerveztek. Lehetett pólót festeni, pálcikából építkezni, közösen focizni, játszani. Ezen kívül a pasaréti munkatársak is szerveztek játékokat; voltak bajnokságok, amikben aktívan részt vettek a fiatalok.
Szabadidőben volt lehetőség felkeresni egy lelkészt vagy csoportvezetőt beszélgetésre.
A játékok után újabb előadásokat hallhattak, amik a délelőtti előadásokhoz kapcsolódó témákról szóltak: szenvedélyek; imádkozás - de hogyan?; gyülekezetem az otthonom – mitől kell ezt érezni?; Isten – az igazi boldogság forrása; hit és megtérés.
A csoportos beszélgetésen ez alkalommal csoportmunkákat kellet készíteniük megadott témáról a megadott előadási módban. Nagyon kreatívak és tanúságosak voltak a pénteki bemutatók. Íme egy vers:
Kiút a kishitűségből
Uram, Neked köszönhetjük az életet,
sokkal tartozunk ezért Neked.
De hitünk még mustármagnyi sincs,
bocsáss meg ezért, és segíts!

Mikor Jézus szólt,
Péter kicsinyhitű volt.
De Jézus megmutatta neki,
Hogy hittel a vizet is átszelheti.

Mikor nagy hittel, a kis Dávid csatába állt,
Góliát kacagott, és elmondta gúnyát.
De Dávid Góliáthoz egy követ dobott,
ami az óriásnak halálos sebet okozott.
Aztán a tömeg elcsitult,
s Góliát a porba hullt.

Esik eső 40 napig,
Nóé pedig ott ácsol kint.
Az emberek nem hittek neki,
majd el is ázott itt mindenki.

A tanítványok egy fiún akartak segíteni,
de a gonoszt nem tudták kiűzni.
Aztán jött Jézus, és csodát tett,
az emberek hite Jézusban erősebb lett.

Mikor Jézus megjelent,
Tamás nem volt a többiekkel bent.
Jézus kezét érintve,
Feltámadását végre elhitte.

Sok történet van a Bibliában,
Amiben a kishitűség NAGY.
„De ti mindig higgyetek,
mert Isten Szentlelke veletek!”
Az esti evangelizációk is áldásosak voltak. Az igehelyek és a magyarázatok kapcsolódtak a napi előadásokhoz. Ezeket Molnár Lóránt tiszteletes tartotta.
Áldásos hetet tudhatunk magunk mögött. A fiatalok jól érezték magukat, odafigyeltek az előadásokra, az igehirdetésekre és törekedtek arra, hogy megértsék, Isten hogyan munkálkodhat az ő életükben.
Biztassuk gyermekeinket, hogy a tábor után vegyenek részt a gyülekezeti alkalmakon, mert az ördög támad és szükségük van a közösségre, hogy emlékezzenek erre: Velünk az Isten…!
Boldog Anna