A Tiszakeresztúri Református Egyházközség honlapja

Beszámoló 2010

2011-01-02 23:06:05 / Sipos József

Beszámoló a gyülekezeti alkalmakról és munkáról

Isten kegyelméből a 2010-es évben gyülekezetünk minden téren gazdag áldásokban részesült.
1. Gyülekezettel kapcsolatos alkalmak és események.
2010 január 14-én a Dorcas Segélyszervezet támogatottjainak találkozót szerveztünk Tiszaújlakon. Csak a tiszakeresztúriak és a tiszaújlakiak tudtak eljönni a körzetből. Hála Istennek, így is szépen összejöttek (összesen 14-en), pedig sokuk már ritkán mozdul ki otthonról. Az alkalmon egyenként volt lehetőségük a támogatottaknak mesélni magukról, a legutóbbi találkozás óta eltelt időről. Azokról is megemlékeztünk név szerint, akik elhunytak az elmúlt időben, és akik jelenleg betegek.
2010. március 22-26-ig evangelizációs hetet tartottunk. Szanyi György szolgált estéről-estére, amit bizonyságtételek és a Tiszaújlaki Reménység Együttes szolgálata is színessé tett.
Április 17-én gyülekezetünk ifjúságával részt vettünk a LENDÜLET nevű kerületi ifjúsági KRISZ találkozón – most Salánkon. Ismét buszt kellett fogadni, és az újlakiakkal együtt kb. 35-en mentünk el a fiatalokkal. Összesen kb. 1700-an voltak.
2010-ben menybemenetel ünnepén istentisztelet keretében a következő fiatalok tettek konfirmációs fogadalmat: Mándy Levente, Gyurkó István, Hunyadi István, Szilágyi Krisztián, Sándor Mihály. Így idén 5 taggal bővült a gyülekezet felnőtt tagjainak és az úrvacsorázóknak a száma.
2010. május 24-én, pünkösdhétfőn volt a rég várt felnőtt konfirmáció. 10 gyülekezeti tag erősödött meg a hitében egy év alatt, és állt ki nyilvánosan bizonyságot tenni: Bezik Angéla, Fábián Éva, Gál Vilma, Héder Aranka, Héder Ádám, Héder Éva, Máté László, Molnár Emma, Miklósi Ida, Szilágyi György.
2010. július 5 – 9 között ismét megrendezésre került gyülekezetünkben a Vakációs Bibliahét. Az idei hét történeteit a Szentírás ünnepeinek köréből választották ki a szervezők: Páska, Sátoros ünnep, a Kánai menyegző, Pünkösd, példázat a király fiának a menyegzőjéről. Munkatársak voltak Sipos Viktória, Szentmiklósi Jána, Fábián Brigitta és Póli Katalin. Újlakról is voltak segítők:Szakácsik Ágnes, Boldog Anna, Hunyadi Alexandra. Pénteken meglepetésben is volt részük a gyerekeknek a szülőkkel együtt. A nevetleni Palánta Missziós Bábszínház látogatott el hozzánk.
2010. június 28 - július 2-ig a 10 és 13 év közötti gyerekek táborozhattak Aklihegyen. Az áhítatok és az előadások naponta egy témát érintettek: imádság, harc, közösség, vezetés. A hét elteltével, az utolsó alkalommal sokan kérdezősködtek a megtérésről, hogy milyen a keresztyén ember élete, mivel jár. Nem tértek meg csoportosan, de hiszünk benne, hogy nem volt hiába való a közösen eltöltött hét, és a későbbiekben visszaemlékeznek erre az alkalomra. Pozitív visszajelzéseket kaptunk, mert a gyerekek maradtak volna még vagy három hétig.
2010. július 25 és augusztus 1 között került megrendezésre idén a konfirmandus hét Aklihegyen. A hét témája: Velünk az Isten… . Velünk az Isten minden helyzetben és segít a döntésekben, a próbákban, a sátán elleni harcban. Szabadidős tevékenységben nem volt hiány. Azon a héten holland önkéntes testvérek segítettek a tábor területén, és sok érdekes szabadidős tevékenységet is szerveztek. Lehetett pólót festeni, pálcikából építkezni, közösen focizni, játszani. Ezen kívül a pasaréti munkatársak is szerveztek játékokat; voltak bajnokságok, amikben aktívan részt vettek a fiatalok. A csoportos beszélgetésen ez alkalommal csoportmunkákat kellet készíteniük megadott témáról a megadott előadási módban. Nagyon kreatívak és tanúságosak voltak a pénteki bemutatók. Voltak megtérések is a hét végére!
2010. augusztus 28-án tartottuk a lekonfirmáltak első találkozóját. Az elmúlt 10 év konfirmandusait hívtuk az alkalomra. Délután 3-tól színes program volt: áhítat, előadás, szeretetvendégség, koncert (Ébredés), filmklub. Nagy öröm volt számomra, hogy eljöttek többen a már rég lekonfirmáltak is. Reméljük, jövőre lesz folytatása az alkalomnak.
Gyülekezeten kívül szolgálatok. Egész évben több gyülekezetbe is meghívtak vendég szolgálatra (Csongor, Nevetlen, Akli, Sárosoroszi, Gyöngyös, Milota, Fehérgyarmat, Mátészalka, Tiszabecs). 2010. február 13-tól a KRISZ alelnöke lettem. A megye missziói alkalmainak szervezésében idén is még nagy részt vállaltam (presbiteri csendes hét, megyei csendesnap, vegyes csendes napok). A KRISZ-focikupát szerveztem (jövőre már nem). Nyáron a konfirmandus hét mellett megtartottam a szokásos KRISZ hetet Balazséron (ezt 2012-ig szeretném csinálni). Idén is tartottam előadást néhány konfirmandus héten. Továbbra is a TeSó főszerkesztője vagyok. Kb. két és fél hónapig pásztoroltam a tiszaújhelyi gyülekezetet is augusztus közepétől. Idén hála Istennek nem voltam beteg szabadságon, bár nem ártott volna. 1 hetes szabadságot viszont kivettem nyáron. Részt vettem 2 továbbképző konferencián: Konfi+ Berekfürdőn és Céltudatos Gyülekezet konferencián Fóton. A romániai Sólyomkőváron képviseltem a KRISZ-t a Kárpátaljai Ifjúsági Referensek találkozóján. Szolgáltam egyszer a szórványban: Szlatinán és Rahón.
A családlátogatások folynak, a konfirmandusok szüleit látogatom, továbbá azokat, akik meghívnak, keresztelőre készülnek vagy súlyos betegek. Beteg úrvacsorát nem kérnek.
Gyülekezetünkben a rendszeres alkalmak közé tartozik a csütörtöki hétköznapi istentisztelet, a Vasárnapi iskola, az ifjúsági óra és a Házaskör.
Istené legyen a dicsőség alkalmainkért! Köszönöm a segítséget minden segítőnek, munkatársnak! Soli Deo Gloria!
2. Munkálatok
Ezen az éven, mivel a Szülőföld Alaphoz benyújtott pályázatunk nem sikerült, saját erőnket kellett összeszedni, hogy folytassuk a parókia építését. A presbitérium eldöntötte, hogy megpróbáljuk a gyülekezeti termet alkalmassá tenni arra, hogy ott is lehessen alkalmakat tartani. Hála az Úrnak, ez SIKERÜLT az év utolsó előtti napjára! Nagyon sok önkéntes munka van benne. Azért nem mondok egy nevet sem, mert félek, hogy valaki kimarad. Isten bőséges áldását kérem az önkéntes adakozók és munkások életére!
Sajnos a templom és területének privatizációs papírjai, továbbá a Református Otthon privatizációs papírjai még mindig nem állnak a rendelkezésünkre, de folyamatban van a beszerzésük. Remélem, egy év múlva már jó hírt mondhatok ezzel kapcsolatban is.
3. Diakónia
Gyülekezetünkben működik a szeretetszolgálat. A Dorcas Segélyszervezet pályázatát megnyerve 9 idős egyedülállónak juttatjuk el az adományt negyedévente.
Ezen kívül az idén 20 rászoruló kapott karácsonyi csomagot a Diakóniai Osztálytól (hollandiai AK-s csomag), akik rokkantak, súlyos betegek, árvák, egyedülállók. Rendszeresen hozzájárulunk adományainkkal azoknak a szükségeihez, akik felkeresnek minket, hogy segítsünk (árvíz, vörös iszap, gimnázium, betegek).
Az idei „Cipős doboz-akciónk” alatt 29 doboz ajándék gyűlt össze, melyet a Nagyszőlősi Berizkába és a fiú internátusba juttattunk el.
4. Hitoktatás
A gyülekezeti alkalmak mellett folyik a hitoktatás is. A vasárnapi istentiszteletekkel párhuzamosan működik a vasárnapi iskola Póli Katalin, Szentmiklósi Jána és a konfirmandusok önkéntes munkájával. Nagyon hálásak vagyunk Istennek, hogy hétről-hétre 10-15 gyerek is van, és mindig van, aki foglalkozzon velük.
Az első 4 osztályban a hittan órák a napköziben folynak. Az 5. osztálytól felfelé az imateremben van a hittan óra (és következő évben az új gyülekezeti teremben is).
A bibliaismeretet Sipos Viktória tiszteletesné vezeti, a kátét Sipos József.
Ifjúsági óra szombatonként van megtartva, melyen 10-12-en vagyunk.
Karácsonykor minden hittanos gyermek ajándékcsomagot kapott. Csak nekik tudunk biztosítani!
A nagyobb ünnepeken (húsvét, anyák napja, pünkösd, szenteste és karácsony) a gyermekeink szavalással és énekléssel ízesítették az ünnepi istentiszteletet. A megyei versenyeken (bibliaismeret, szavalás) részt vettek, MINDIG helyezésekkel folytathatták a megmérettetést a megyei döntőkben.
Kazuális alkalmak:
Keresztelés: 3 fiú és 2 lány = 5 fő
Temetés: 6 férfi és 5 nő = 11 fő
Esketés: 2 tiszta református pár
Konfirmáció: 5 fiú
5. Imatémák a 2011. évre:
A gyülekezeti tagok számának növekedése.
Az építkezés folytatása az új parókián.
A Mécses újra megjelenése. Egy Sajtóbizottság megalakulása.
Evangelizációs hét áldásaiért– megtérések.
A Református Otthon ügyének előre haladása.
Mindent egybevetve Istennek legyen hála, hogy ez évben is gazdagon megáldott, s így végezhettük a szolgálatot az Ő nagy neve dicsőségére.

Sipos József lelkipásztor
Tiszakeresztúr, 2010. december 31.