Tiszaásványi Református Egyházközség

Beszámoló a konfirmandus hétvégéről

2008-04-26 07:57:17 /

Azok a konfirmandusok, akik nem jöttek el az április 18-20 között Csonkapapiba, azok egy kicsit bánják az elmulasztott élményeket. Ezt a helyet jól megjegyezték a konfirmandusok, akik április 18-ig azt sem tudták, hogy merre is van ez a hely. Röviden én is beszámolok, hogy mi is volt ott Csonkapapiban.

Konfirmandusok

A konfirmandus hétvége megvalósítása be volt tervezve a tiszaújfalui és tiszaásványi missziói munkatervembe. Fontosnak találtam azt, hogy más megye fiataljaival töltsük el ezt a hétvégét. A konfirmandusok szüleinek és leendő konfirmandusoknak ezt a tájékoztató órán elmondtam. Mindenki nagy örömmel fogadta! Az időpontot március és április környékére terveztük.
2008 januárjában a konfirmandus hétvégéhez szervező társakat kerestem. Néhány lelkészt megkérdeztem Bereg megye lelkészei közül, hogy csatlakozhatunk-e hozzájuk egy hétvégére. Két lelkész: Szilágyi Károly és Harsányi Béla igent mondtak. Ezek után a pontos időpontot immáron hárman kezdtük el keresni. Nehéz feladat volt, de dűlőre jutottunk április 18-20-ra esett a közös megegyezésünk. Az alkalomra a Kárpátaljai Református Roma Misszió Központ épületében Csonkapapiban került sor. Április elején személyesen elmentem és megnéztem és a szervező lelkész kollegáknak elmondtam, hogy ez tökéletes lesz nekünk a rendezvényünk helyszínéül. Április 12-én összeállítottuk a hétvége programját.
A konfirmandusok, akik az utolsó napokban nagy izgalommal kérdezték, mikor indulunk, mit kell magunkkal vinnünk, mivel megyünk? Nagyon jó volt tapasztalni ezt a lelkesedést! A tiszaásványi konfirmandusok közül heten döntöttek úgy, hogy eljönnek, tiszaújfaluból pedig kilencen. Három felnőtt kíséretével indultunk útnak 17 órakor: Marton Edittel, Ferkó Bélával és velem. Úgy döntöttük, mivel mindkét község vonatállomással rendelkezik, hogy még érdekesebbé tesszük ezt a hétvégét, utazásunk eszközéül az elektromos vonatot választjuk. Bátyú állomásig közlekedtünk ezzel a vonattal.
Itt leszálltunk és az állomásra kijött értünk Tomes Attila és Szilágyi Károly kisbuszokkal. Csonkapapiba szállítottak bennünket. Mindenki megkapta az ágyát.
Az épület nagyon mutatós és a belső felszereltsége megfelelő. A szakácsnők kedvesek és készségesek. Tomes Attila és Lívia mindenben a segítségünkre voltak.
Volt foci pálya is, amit sajnos a rossz időjárás miatt nem tudtunk használni. A focit szerető fiatalok azonban, így is megtalálták a módját, hogy a labda ne hiányozzon az életükből. Lehetett pingpongozni, tollaslabdázni és néptáncot tanulni.
A hétvégén negyvenkilencen voltunk összesen. Ezt a létszámot a balazséri, guti, izsnyétei, tiszaújfalui, tiszaásványi gyerekek tették ki. A hétvégén három lelkész Szilágyi Károly, Harsányi Béla és Pápai Gábor voltak jelen. Továbbá Gál Viktória, Marton Edit tiszaújfalui hitoktatók, Varga Sándor balazséri hitoktató, Nagy Szabolcs sárospataki teológus és Nagy András.
Mit is csináltak ezen a hétvégén a gyerekek? Röviden összefoglalva a konfirmandusok ismerkedtek, játszottak, igét hallgattak, énekeltek, beszélgettek telefonszámot cseréltek. Jól érezték magukat! Azt kérdezték már pénteken, mikor jövünk vissza? (A hétvégén készült képek a www.reformatus.com.ua/lap/ujfalu honlap képtár menüjében megtalálhatók.)
Mindenki a hazautazásnál egy kicsit szomorú volt. Remélem, hogy ha megkérdezik a konfirmandusokat a hétvégéről, azt mondják: megérte elmenni, érdemes volt. Az evangélzáción a lelkész kollegám, azt mondta, ha egy fiatal megtért, érdemes volt megtartani ezt a hétvégét. Én látok változást a fiataljaim között, komolyságot, nagyobb oda figyelést Isten igéjére. Én, köszönöm Istennek, hogy megengedte ezt az alkalmat Ezúton köszönöm meg, Tomes Attilának és Líviának a segítségét, a hétvége segítőinek és lelkészeinek szolgálatát. Ezért a hétvégéért pedig Istené legyen a dicsőség!


Pápai Gábor, tiszaújfalui és tiszaásványi beosztott lelkipásztor