Somi Református Egyházközség

Nőnek lenni áldás - Csendesnap volt nőknek

2010-07-30 00:21:04 / Somi Ref. Egyházközség

A kárpátaljai lelkészfeleségek és a gyülekezetek asszonyai felé végez szolgálatot a nemrégiben megalakult Lídia-kör. A kárpátaljai lelkésznők köre Beregsomban szervezett elsőként női csendesnapokat július 7-én és 8-án. Az alkalmak célja az volt, hogy az Isten általi teremtettségben, női mivoltukban erősítsék meg az asszonyokat, nőket, hogy ezt örömnek lássák, ne teherként fogják föl. Fedezzék fel a Biblia alapján, hogy nőnek lenni áldás. Éppen ezért olyan kérdésekre kaphattak választ az előadások és bizonyságtételek során, mint hogyan lehet nőnek maradni a házasságban, vagy mit jelent egy életen át segítőtársnak lenni.

 


Dancs Edina, a somi gyülekezet helyettesítő lelkipásztora szerint, ha az asszonyokat, nőket erősítik, az kihat az egész családra, s ezáltal a gyülekezet egészére is.

 

Az, ha egy feleség, édesanya jól érzi magát a bőrében, és azokban a feladatokban, amiket nap, mint nap elvégez, áldás a családnak, vallja a lelkésznő. Mindezt Isten igéjén keresztül, Isten szemszögéből kell látnunk, mondja, mert nélküle jó feleségnek, jó anyának lenni szinte lehetetlen. Isten ereje nélkül bölcs asszonynak lenni, jól megszervezni a napunkat, és örömmel szolgálni mások javára, hűséges szeretettel és odaadással fordulni férjünk felé, csak Isten erejével lehetséges. Ez az, amit szeretnénk üzenetként beleírni ezeknek az asszonyoknak a szívébe, a lelkébe. Emellett szeretnénk néhány órára tehermentesíteni őket, és kell, hogy legyen egy hely, ahol elcsendesednek, megpihennek és töltekeznek, erősödnek, fogalmazott.

Hogyan tudja elfogadni egy nő azt, hogy őt segítőtársnak rendelte az Isten? Erre a kérdésre adott választ Halász Balogh Zita lelkésznő szolgálata. Csodálatos ajándéka ez az Istennek, hangzott. Nem teher vagy lealacsonyítás, nem jelent kisebbrendűséget, vagyis nem szülhet lázadást sem. Az öröm, a boldogság, az önmegvalósítás útja.

Páll Lászlóné Gál Irén lelkipásztor Nőnek lenni és maradni címmel tartott előadást, melyben arra hívta fel az asszonyok figyelmét, hogy több évi házasság után is érdemes hangsúlyt fektetni a külső megjelenésre. Ugyanis a házasság, a férj-feleség közötti kapcsolat rovására mehet, ha már nem akarunk tetszeni a kedvesnek. Ellenben, ha tetszeni akarunk a férjünknek, ezáltal a szeretetünket fejezzük ki, s jelezzük irányába, hogy fontos a számunkra, mondta a lelkésznő.

Lapunknak nyilatkozva a lelkésznők elmondták, hogy ahol csak megfogalmazódik egy hasonló kérés a gyülekezetek részéről, ott szívesen vállalják hasonló alkalmak megszervezését.


sk.