Somi Református Egyházközség

Példaértékű összefogás Beregsomban

2010-05-25 23:26:21 / Somi Ref. Egyházközség

 

.

Szeretethíd 2010 Beregsom községben

A beregsomi református gyülekezet is bekapcsolódott a 2010-es Szeretethíd programba. Május 22-én, a Kárpát-medencei református alkotmányozó zsinat megalakulásának évfordulóján, sok más (határokon innen és túl élő) magyar református testvérrel együtt megmozdult a gyülekezet, hogy tetteivel emlékeztessen az egységre, és hidat építsen a szeretet cselekedeteivel a falu lakói között.

Reggel nyolckor gyülekeztek az épülő parókiánál idősek és fiatalok, hogy közös áhítattal készüljenek a feladatokra. Dancs Róbert lelkipásztor az 1Ján 3,18 alapján arról beszélt, hogy a szeretet cselekedeteit Kárpátalja, s benne a somi gyülekezet is több alkalommal megtapasztalta már a nyugati keresztyének részéről. Hála az Úrnak, hogy mi is gyakorolhattuk már a szeretetet tettekben, amikor árvíz, cunami, vagy földrengések sújtotta területek lakóinak juttathattuk el adományainkat. Ám sokszor könnyebb a távol lévőket szeretni, mint azokat, akik a közelünkben élnek, de meg kell tanulnunk a saját szomszédunk, a saját egyháztagjaink, a saját falunk lakói felé is szolgálni, így lesz szeretetünk valóságos, nem csupán szélbe kiáltott szó. Ezért jött létre ez a nap is.


A tiszteletes úr szolgálata után Ködöböcz Levente, a falu polgármestere, s egyben a Szeretethíd program somi védnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében elmondta, hogy ez az összefogás példaértékű, manapság nagyon kevés az önzetlen; másokért, a közösségért tenni akaró ember. Pedig munka van bőven, és épülni, haladni csak közösen lehet.


Birta Zoltán a beregszászi cserkészek nevében köszöntötte a résztvevőket. Cserkésztársaival igazán hasznos segítséget jelentettek a somi gyülekezet számára. Nagyon örültünk, hogy a tiszteletes úr meghívta őket, mert ezáltal is átérezhettük, nem vagyunk egyedül (a munkában sem), s így egy kicsit megismerhettük egymás életét, szolgálatát.
A köszöntések után a feladatok kiosztása következett: az óvoda melletti gyümölcsös bozóttalanítása, szemétszedés a falu határában, fő utcáján és egyes mellékutcáin, valamint a temető árokban, segítségnyújtás az általános iskola fáskamrájának lebontásában.
A kb. ötven fős sereg három csapatban indult el a feladatok végrehajtására, természetesen miután kellő mennyiségű szemeteszsákkal, gumikesztyűvel, kapával, kaszával, baltával felszerelkeztek. Illetve mégsem kellő mennyiségűvel, mert mint menetközben kiderült, a szemét olyan sok volt sajnos, hogy a szemeteszsákjainkhoz még pótolni kellett egynéhányat.
A munka jó hangulatban, és gyorsan haladt. Hálásak voltunk Istennek a jó időért, melyet imameghallgatásként éltünk át. Közel tíz traktor pótkocsira való hulladékot tett ki a levágott bozót és a százhúsz zsák szemét. S bár délig tartóra hirdettük meg a programot, sokan egy-másfél órával tovább is kitartottak a takarítás végső munkálataiban. Alaposan kifáradtunk, de mindannyian boldogan szemléltük munkánk gyümölcsét: az elkészült kis gyümölcsöst, és a tiszta utcákat!

Reméljük, jövőre még többen összefoghatunk, és tehetünk azért, hogy valamiképpen közvetítsük Isten jóságát, szeretetét a körülöttünk élők számára.

Dancs Edina ifjúsági lelkész, somi helyettesítő lelkipásztor