Salánki Református Egyházközség

A salánki és a kiskunhalasi hitközség testvérgyülekezeti kapcsolatainak újjáélesztése

2011-05-09 07:45:44 / Kész Piroska

Május első hétvégéje igen áldott és örömteli eseményeket hozott a salánki gyülekezetbe. Több évnyi szünet után ismét sikerült életet lehelni a kiskunhalasi hitközséggel meglévő testvérgyülekezeti kapcsolatokba. A kunsági városból egy 8 tagú küldöttség töltötte Salánkon a hétvégét és hozta magával az otthonmaradottak jókívánságait. A gazdag programokkal eltöltött hétvége után mindkét fél jelezte, mostantól kezdve törekedni fognak élénk kapcsolat ápolására egymással, hogy egymás hite által erősödhessenek és segítsenek egymás terheinek hordozásában.

A kiskunhalasi "delegáció" Édes Árpád, a gyülekezet vezető lelkipásztora vezette. Rajta kívül presbiter-, kollégiumigazgató- és más munkatársak is bevállalták a Kiskunhalast Salánktól elválasztó többszáz km-t és a határt.

A hétvége részletes bepillantást engedett Salánk életébe, hiszen a szombati nap folyamán egy temetési és egy esküvői szertartás sajátosságait is megfigyelhették vendégeink. A vasárnapi Isten tiszteleten a kiskunhalasi lelkész végezte a szolgálatot. Igehírdetésében kiemelte, hogy nem csak a kereszt útját kell végigjárnunk, hanem a húsvéti öröm minden pillanatát is meg kell hittel élnünk. A salánki és kiskunhalasi kapcsolatokra utalva pedig kijelentette: nagyon fontos, hogy magyar a magyarnak merjen testvére lenni, és eszerint viseljünk egymás iránt felelősséget. Segítenünk kell egymásnak az Úrhoz való eltalálásban, segítenünk kell egymásnak nemzetünk egységbe forrasztásában.

Az Istentisztelet végén Balogh Attila salánki lelkipásztor, megköszönve vendégeink meleg szavait, átadott a kiskunhalasi parochiális könyvtár részére egy példányt a "Beszélő Kövek" című, Salánk és a salánki ref. egyház múltját bemutató kötetből.

A kiskunhalasiak pedig egy hagyományos halasi csipkét és egy erről szóló könyvet nyújtottak át gyülekezetünk részére.

A vendégek távozását követően Kész Ferenc, a gyülekezet gondnoka elmondta, hogy nagyon kellemes benyomásokat hagyott benne a kiskunhalasiak látogatása. Úgy érezte, bár nagy a távolság, de az ottani és itteni emberek gondolkodásában, hithez-munkához való hozzáállásában sok a közös.

Több olyan lehetőség is felmerült ezalatt a két nap alatt, ami arra mutat, hogy mindannyiunk számára gyümölcsöző együttműködést lehet kialakítani a kunsági gyülekezettel.

A gondnok elmondta továbbá, hogy a kiskunhalasi gyülekezet egy igen nagy és élő közösség. Négy lelkipásztora, öregek otthona, fogyatékos gyermekotthona, gimnáziuma, kollégiuma és még több intézménye is működik. Sok irányban folytat kiterjedt missziót. Ezért is, egymás munkájából tanulva, egymástól példát véve, és egymást segítve szép és áldott dolgokat lehet majd a jövőben véghez vinni.