Fogyatékkal élő gyerekek rehabilitációs programja Mezőváriban

Adventi jótékonysági koncert Borzsován

2013-12-20 13:45:28 / Fábián Zoltán

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) száz gyülekezetében átlagosan öt fogyatékos gyermek él. Legtöbbjük idegrendszeri betegségben szenved, amelyek a viselkedés különböző torzulásával, valamint fizikai korlátozottságokkal járnak. Ők állandó odafigyelést, segítséget és védelmet igényelnek. Elsősorban ezeknek a gyermekeknek a helyzetén szeretne javítani a református egyház azáltal, hogy létrehozta a Mezővári határában épülő Nefelejcs gyermek-rehabilitációs központot. Másodsorban nemcsak a fogyatékkal élőket, hanem azok családtagjait is segíteni és támogatni kívánják a központ működése által. Az erre a célra megvásárolt épületegyüttes átalakítása jó ütemben halad, amit ebben az évben célul tűztek ki, azt mind sikerült megvalósítani. Mindebben sok-sok, önkéntes segítségnek, jóakaratú embernek volt része.

Egy ilyen megmozdulás volt december 15-én a borzsovai gyülekezet részéről, hogy jótékonysági koncertet szervezett a központ támogatására. A meghívásnak sokan tettek eleget. A nagyrészt helyiekből álló fellépő csapat színes előadással teremtett karácsonyi hangulatot a református templomban. Hallhattuk a vári gyermek- és felnőtt kórust, a KRISZ-együttest, de a komolyzenének helyet adva megszólat, Fornosi Pál trombita-, id. Glóger Károly trombon, Szimeonova Barbara furulya-, Bózsár Mária és ifj. Glóger Károly zongorajátéka. Szanyi Ketura szaxofonját szólaltatta meg, míg Dancs Edina furulyán és citerán adott elő karácsonyi énekeket.

A vendégeket és a fellépőket az ötlegazda, Szanyi György borzsovai lelkipásztor köszöntötte. Áhítattal Zán Fábián Sándor szolgált a Róm 15, 1 alapján. „Mi, erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk.” Isten olykor ránk bíz olyan feladatokat, melyeket rajtunk keresztül akar véghezvinni, mondta a püspök. Ilyenkor nem számít az, hogy van-e kedvünk hozzá, elég időnk és pénzünk... Számunkra Isten megadta, hogy erőnkhöz mérten elvégezzük a mindennapi teendőinket, feladatainkat, de vannak köztünk olyanok, akik ezt önhibájukon kívül nem tehetik meg. A mi feladatunk az, hogy segítsünk rajtuk. A KRE püspöke beszámolt a jelenlévőknek a rehabilitációs központon végzett munkálatokról. Az épület átalakítását képes beszámolóban követhették soron a koncert résztvevői. A munkát három ütemre tervezik, melynek szakaszai 2013, 2014 és 2015-ben készülnek el. A 2013-ra tervezett munkálatoknak mintegy 90%-a már elkészült, és a KRE püspöke reménykedik abban, hogy a segítőkészség, amit a hivatalok és a magánszemélyek részéről egyaránt megtapasztalhattak, a továbbiakban is fennmarad. Az épületnek azon része, ahol a gyermekek kezelése fog történni, már a közeljövőben átadásra kerülhet. Ezt követi majd 2014-ben egy nagy közösségi tér, illetve egy foglalkoztató kialakítása. 2015-ben egy imaterem és egy konyha zárja majd az építkezések sorát. A cél az, hogy 2015-re ki tudják szolgálni azoknak a családoknak speciális igényeit, akik jelenleg hiányt szenvednek gyermekeik megfelelő gyógykezelésében.

S.K.

Galéria

_DSC3131.jpg _DSC3136.jpg _DSC3138.jpg _DSC3141.jpg _DSC3144.jpg _DSC3149.jpg _DSC3151.jpg _DSC3155.JPG _DSC3157.JPG _DSC3162.JPG _DSC3165.jpg _DSC3168.jpg _DSC3176.jpg _DSC3178.jpg _DSC3182.jpg _DSC3184.jpg