Fogyatékkal élő gyerekek rehabilitációs programja Mezőváriban

Találkozó fogyatékkal élők és családtagjaik számára

2013-09-06 10:54:09 / Fábián Zoltán

Te emelsz fel

Speciális igényű gyermekek és családtagjaik számára rendeztek találkozót a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalának munkatársai Balazséron augusztus 21-24. között.

Kimozdítani a családtagokat otthonról, a megszokott légkörből. Biztosítani a találkozások lehetőségét, a tapasztalatcserét, és felmérni, kik azok, akik készek az együttműködésre. Ezek a célok lebegtek a szervezők előtt a programtervezés során.

Sok család elfogadta a meghívást, és többeknek ez volt az első olyan alkalom, ahová gyermekeikkel közösen kaptak meghívást. A rendezvény záró alkalma Nagydobronyban volt, ahová a program résztvevői együtt utaztak át. Itt, ahogy az egyházkerületi családi csendesnapokon már hagyománnyá vált, a fogyatékkal élő gyermekek családjai számára külön programokat készítettek. Ahogy azt Zán Fábián Sándor püspöktől, a találkozó szervezőjétől megtudtuk, Kárpátalja száz gyülekezetében több mint ötszáz ilyen kiskorú él. Ők ugyanolyan fontosak az egyház számára, mint az öregek vagy a fiatalok, akikre minden gyülekezetben programok sora épül. Ezeknek a gyermekeknek a jövőjét nagyban befolyásolja az, hogy életük korai szakaszában milyen segítséget kapnak, hogyan fejlesztik őket.

21-én áhítattal kezdték el az alkalmat. Zán Fábián Sándor a Zsolt 57, 2 alapján szólt a családokhoz. Isten kínál egy lehetőséget a református egyház által, hogy ebben a közösségben megpróbáljunk egymás támaszai lenni, mondta. Reményét fejezte ki, hogy a kárpátaljai családok élni fognak ezzel a lehetőséggel.

Az első nap Taracköziné Nemes Mónika lelkipásztor, pásztorai-pszichológus tartott előadást. Ebben három ellentétet dolgozott fel: tökéletesség kontra tökéletlenség, erő és erőtlenség, profizmus kontra hűség. A tökéletlenség az előadó szerint nem más, mint kiválasztottság, az erőtlenség Isten munkájának bizonyítéka. A harmadik területen pedig szintén Jézus szavai mutatnak irányt: Tőlünk, mint Isten titkainak sáfáraitól nem a profizmust kérik majd számon, hanem a hűséget. Az igaz bíró nem azt kérdezi majd, hogy mennyire voltál tökéletes, hanem azt fogja számon kérni, hogy abban a feladatban, amit rád bízott, hűségesen, állhatatosán megálltál-e.

A további napokon a Nábrádi Fogyatékkal Élők Napközi Otthona Nagyné Koncz Mariann vezetésével, valamint a sajósenyei Fészek Református Otthon mukatársai Kövér Imre igazgató irányításával vettek részt a találkozón. Ők gazdag programot hoztak el a családoknak. Az intézmények bemutatásán felül volt szó mozgásfejlesztésről, alkalmazott eszközökről, játékokról stb. A hét folyamán a szülők hasznos tudnivalókat szereztek és feltehették kérdéseiket a szakembereknek.

A KRE vezetői őszre tervezik a Mezővári határában épülő rehabilitációs központ egy részének megnyitását. Hiszik, hogy sok család számára jelent majd segítséget, és sok gyerek élvezheti majd áldásait ennek a programnak.

Soós Katalin

Csatolt dokumentumok
Ritmuszenekar – Két kéz (ÉFOÉSZinduló) ( 2.8 MB )
Galéria

rehabilitacios_talalkozo_01.jpg rehabilitacios_talalkozo_02.jpg rehabilitacios_talalkozo_03.jpg rehabilitacios_talalkozo_04.jpg rehabilitacios_talalkozo_05.jpg rehabilitacios_talalkozo_06.jpg rehabilitacios_talalkozo_07.jpg rehabilitacios_talalkozo_08.jpg rehabilitacios_talalkozo_09.jpg rehabilitacios_talalkozo_10.jpg rehabilitacios_talalkozo_11.jpg rehabilitacios_talalkozo_12.jpg rehabilitacios_talalkozo_13.jpg rehabilitacios_talalkozo_14.jpg rehabilitacios_talalkozo_15.jpg rehabilitacios_talalkozo_16.jpg rehabilitacios_talalkozo_17.jpg rehabilitacios_talalkozo_18.jpg rehabilitacios_talalkozo_19.jpg rehabilitacios_talalkozo_20.jpg rehabilitacios_talalkozo_21.jpg rehabilitacios_talalkozo_22.jpg rehabilitacios_talalkozo_23.jpg rehabilitacios_talalkozo_24.jpg rehabilitacios_talalkozo_25.jpg rehabilitacios_talalkozo_26.jpg rehabilitacios_talalkozo_27.jpg rehabilitacios_talalkozo_28.jpg