Fogyatékkal élő gyerekek rehabilitációs programja Mezőváriban

Jótékonysági koncert Dercenben

2013-04-25 15:08:11 / Fábián Zoltán

A derceni református gyülekezet tiniklubjában született az ötlet, hogy a fiatalok valami maradandót hozzanak létre. Amikor éves programtervet állítottak össze, elhatározták, hogy jótékonysági koncertet szerveznek egy nemes cél érdekében. A falu lelkipásztora, Zsukovszky Miklós Bereg megyei esperes örömmel fogadta a lelkes kezdeményezést, és segített meghatározni, hol lenne a legjobb helyen a majdani adomány. Így esett a választás a Mezővári határában épülő rehabilitációs központra.

Április 14-én a derceni kultúrházban gyűlt össze a falu apraja-nagyja, hogy megnézze a fiatalok által összeállított műsort. Nem kis meglepetésre, minden úgy történt, ahogy összeszokott rendezvényszervezők keze alól kerülnek ki fellépések. A koncert vendégei színvonalas műsort láttak a kultúrház tánccsoportjától, a derceni népi együttestől, a gyülekezet gyermekkórusától, valamint a nagyberegi és kovászói művészkerékpárosoktól. Ez utóbbit kivéve valamennyi fellépő derceni volt, és valamennyien önzetlenül vállalták a fellépést. Az alulról szerveződő kezdeményezés az összefogás szép példáját állította elénk. A jótékonysági koncert bevétele meghaladta a tizenegyezer hrivnyát.


A műsor kezdetén Zsukovszky Miklós esperes-lelkész az 1Kor 13 szeretethimnuszát olvasta föl. A szeretetről hiába beszélünk, hiába elmélkedünk – a szeretetet gyakorolni kell, fogalmazott. Majd megköszönte a jelenlévőknek, hogy eljöttek gyakorolni a szeretetet. Ez pedig a lehető legnagyobb dolog, amit az ember megtehet – tette hozzá –, mert ezt a cselekedetet megáldja az Isten, de ha nem tesszük, számon is kéri...

Bíró Lajos járási képviselő is köszöntötte a jótékonysági műsor vendégeit. Beszédében hangsúlyozta, hogy a részvételi szándék a lényeg, nem az összeg nagysága, amit a perselybe dobunk, hisz Isten látja, milyen szívvel és miből adjuk azt.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hálás szívvel köszönte meg a szervezőknek az igyekezetet, hogy szívükön viselték és sokakhoz eljuttatták a rehabilitációs központ ügyét. A fogyatékkal élő gyerekek sorsa nagyon nehéz, mondta, a mi feladatunk több annál, hogy egyszer odaadjuk pénzbeli adományunkat. Tekintsük feladatunknak azt is, hogy imádkozzunk! Azért, hogy a megszületendő gyermekek egészségesek legyenek, és azért, hogy azok a gyermekek, akik valamilyen rendellenességgel jönnek a világra és igen sok megpróbáltatásban van részük, ők és családjaik bírják hordozni a vállukra nehezedő keresztet. Ezt követően a püspök vázolta a kárpátaljai fogyatékkal élők helyzetét. Mint mondta a száznyolc gyülekezetben mintegy ötszáz gyermek vár segítségre. A koncert résztvevői fotó-összeállításból ismerték meg az épülő rehabilitációs központ munkafolyamatait.

Az előadást követően a derceni gyülekezet jóvoltából valamennyi vendég szeretetvendégségben is részesült.