Ráti Református Egyházközség

Végtelen utazás!

2008-08-25 21:34:08 / Szimkovics Tibor

Augusztus 18. és 22. között Ráton Isten kegyelméből egy csodálatos gyermekhét kerülhetett megrendezésre...

         Napjaink nagy divatja az utazás, nyaralás. A gyerekek közül sokan messzi tájakra is eljutnak szüleikkel, másoknak sajnos erre nem adódik anyagi lehetősége. A Vakációs Bibliahét egy képzeletbeli utazás messzi tájakra, mely lelki élményt nyújt minden gyereknek.

 

         Egész heti foglalkozásunk a „Végtelen utazás” címet viselte. Egy olyan utazásra vittük el a gyermekeket, melyen Pál apostol nyomába eredtünk, az ő útvonalát követtük, melyen az evangéliumot terjesztette. A Szentírásból nem tudjuk meg útja végét, ezért is neveztük programunkat végtelen utazásnak. Egyben arra is figyeltünk, hogy az evangélium terjesztésének útja ma sem ér véget, ez egy állandó folyamat.

 

         Pál apostol utazásai kapcsán megvizsgáltuk azt, hogy Pál és munkatársai hogyan próbáltak Jézus lábnyomában járni, és másokat is az Ő követésére biztatni.

 

         Utazásunk során számos izgalmas esemény, meglepetés és játék várta a gyermekeket. Unatkozni nem volt idő, menet közben sokat énekeltünk, érdekes dolgokkal töltöttük az időt.

 

         Utazásunk első állomása Damaszkusz volt, különösen is a Jeruzsálemből ide vezető útszakasz, ahol Pál először találkozott Jézussal. Ez a találkozás döntően hatott Pálra, hiszen élete teljesen új irányt vett. Nekünk is a Vele való találkozás határozza meg életünk irányát. Hogy el ne tévedjünk az úton, egy nagy térkép volt segítségünkre és számos más kelléket is magunkkal vittünk, pl. távcső, fürdőruha, videokamera, tengeri kagylók, egyszóval mindent, ami egy utazáshoz szükséges.

 

         A második napon Lisztrában jártunk, ahol egy sánta gyógyulásának lehettünk tanúi. Láthattuk, hogy Pál Isten erejével gyógyított, de nem dicsekedett vele és nem fogadta el az emberek hódolatát. Megtanultuk, hogy Isten vigyáz az övéire, nem hagyja, hogy bántódásuk essen. Így menekült meg Pál is az üldözői kezéből.

 

         Minden nap a központi történet előtt egy kis színdarab került bemutatásra, melyen a vezetők és a segítők demonstrálhatták színészi képességeiket. Így aztán belehallgathattunk egy megasztár telefonbeszélgetésébe és egy riporter, Erős Antónia is eljött közénk tudósítani. Sok új éneket megismertünk és megszerettünk.

 

         Szerdán Filippibe utaztunk. Itt bebörtönözték Pált és Silást, de ők nem csüggedtek. Látva hitüket még az egyik börtönőr is megtért egész családjával. Jellemző volt, hogy minden nap a történet után megtanultunk egy aranyigét, melyet szívünkben hazavihettünk. Ezek lelki kincsek, melyeket senki sem vehet el tőlünk.

 

         Csütörtökön veszélyes helyzeteket láttunk, hiszen hajótörést és óriási vihart éltünk túl a Földközi-tengeren. Máltán kötöttünk ki, ahol a legenda szerint azóta nincsenek viperák, mióta Pál apostol lerázta a kezéről anélkül, hogy bármi baja lett volna. Megtanultuk Sári nénitől, hogy ha nyomorúság ér bennünket, akkor hiába megyünk javasasszonyhoz, csak az élő Isten tud igazán segíteni a bajban.

 

         Pénteken kissé megrendülve kellett tudomásul vennünk, hogy ez az utolsó nap. Megtanultuk, hogy Isten minden imádságunkat hallja, de csak azokat a kéréseinket teljesíti, amelyek igazán a javunkat szolgálják.

 

         Minden állomáson természetesen rengeteg játék és érdekesség várt ránk.

 

         A komoly rész után következett az uzsonna-szünet. Az szülők jóvoltából minden napra jutott egy kis harapnivaló, édesség illetve üdítő a kis utasoknak. Természetesen minden nap volt egy félóra, amikor a gyermekek kedvükre kézimunkázhattak, színeztek, vagdostak. Ezeket egy batyuban haza is vihették. Ezenkívül mindenki hazavihette az énekes füzetet is, melyet egész héten használtunk, és melyből mindenki névre szólóan kapott egy példányt.

 

          A számos meglepetés között azt is felfedezhettük, hogy az az Isten, aki Pál apostol életében ennyi csodát vitt véghez, semmit nem változott, hiába telt el közel 2000 esztendő.

 

         Aki Jézus követőjeként éli az életét, annak nem kell félnie még a legnagyobb veszélyben sem, hiszen Jézus mindenütt biztos menedéket nyújt.

 

         Hálás köszönettel tartozunk azoknak, akik nélkül ez a hét nem jött volna létre:

 

 

– Legelső sorban az Úr Istennek köszönjük, aki szép időt adott és megteremtette a lehetőségeket, illetve megáldotta az alkalmunkat.

– Másodsorban Szabó Eleonóra hitoktatónak köszönjük alapos felkészülését, és azt, hogy évről évre szívén viseli a gyerekhét megrendezését, és annak kivitelezését.

– Fábián Eleonórának is hálásak vagyunk, hogy munkahelye mellett időt szakított ránk is, és jelenlétével, ötleteivel érdekesebbé tette a hetet.

– Kiss Diana harmadéves, magyar szakos hallgató az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Köszönjük neki a máltai hajótörés történetének tolmácsolását illetve egyéb hasznos tevékenységét.

– Végül, de nem utolsósorban köszönjük a nagyobb korosztály képviselőnek is, hogy nagy segítségünkre voltak: Béres Bianka, Fábián Anita, Fábián Noémi, Lapcsuk Andrea és Tóth Bettina.

      A Képtárban egy ízelítő található a hét eseményeiből, a Letöltés menüben pedig a teljes kép- és videóanyag is elérhető. 

Soli Deo Gloria!

Galéria

001.jpg 002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.jpg 011.JPG 012.jpg 013.JPG 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg 018.JPG