Ráti Református Egyházközség

Megemlékezés a sztálini terror áldozatairól

2008-11-30 20:34:36 / Szimkovics Tibor

Immár hagyomány, hogy Ráton november utolsó vasárnapján összegyűlnek a magyar emberek, felekezettől függetlenül a katolikus templom udvarán, egy emlékmű előtt. Egy emlékműnél, amely reformátusnak, katolikusnak egyaránt fájdalmat, keserű perceket juttat az eszébe. Ezen a szürke, búskomor délutánon is sor került erre. Az emberek szívében egyszerre ég az örömteli adventi várakozás és a fájdalmas emlékek, amelyek tanítanak...

Ádám Lajos, Ádám Sándor, Béres János, Demes Sándor, Illár Sándor, Juhász Antal, Lelekács Balázs, Nagy Béla, Haklik Sándor, Vetrovszki Ambrus, Szopó Ferenc - ezek a nevek állnak az emlékművön, amelyet ma is körülvettek az emberek. Néhány név, amely tanúskodik az elmúlt időkről, mályenkij robotról, diktatúráról, szenvedésről...

 
És sok más név is eszünkbe kell, hogy jusson, amikor a múlt tanít bennünket.
 
Ma emlékeztünk, mert a felejtést nem engedhetjük meg magunknak.
Az alkalmat gyermekek szolgálata ékesítette, akik verseltek, énekeltek; sőt egy idézet is elhangzott Gulácsy Lajos református püspök önéletrajzi regényéből (Mélységből a magasba). Az alkalmat a téglási róm. kat. énekkar szolgálata zárta. Felszólalt az alkalmon Illár Lénárt, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, Snep Román ráti katolikus lelkipásztor, s Szimkovics Tibor református lelkész is.
 
Elhangzott egy ige, amelynek súlya ma is rendkívül nagy:
 
"Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!" (2Móz 20,12)
 
Ma ez az ige int bennünket és bátorít is egyben: emlékezzünk! Mindenkire, aki édesapánk és édesanyánk volt ezen a magyar földön; déd- és ükapákra, meghurcolt nagyapákra, édesapákra kell emlékeznünk ma!
 
Tisztelnünk kell őket, a bennük lángoló hitet és magyarságot! Követnünk kell őket, hiszen amit örökségül kaptunk tőlük, majd nekünk is tovább kell adnunk! Ma a csendes terror korszakát éljük, felborított iskolarendszerek, asszimilációs törekvések, hamis politikusok korszakát.
 
Ma is kellenek emberek, akik képesek áldozatokat hozni a népükért, akik nem rettennek meg sem hatalomtól, sem fenyegetésről, sem haláltól.
Emlékezve mártírjainkra, legyünk készek tehát követni a példájukat!

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg