Minaji Református Egyházközség

Szoboravatás mártír lelkipásztoraink emlékére

2008-11-25 00:29:45 / Szimkovics Tibor

 

Beregszászban, a Püspöki Hivatal kertjében, 2008. november 23-án rendhagyó megemlékezésre került sor. A kommunista diktatúra alatt elhurcolt, mártírhalált halt, valamint palástjuktól ideiglenesen megfosztott lelkipásztorainknak állítottunk emléket.
Az alkalmat Dr. Bölcskei Gusztáv, a MRE Zsinatának elnöke, Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke, valamint Gulácsy Lajos nyugalmazott püspök vezette le, aki maga is részese volt a meghurcoltatásnak.

Matl Péter szobrászművész is szólt egy néhány szót a szobor elkészítésének körülményeiről, személyes látásáról.

A múlt század negyvenes éveiben további tizenhat kárpátaljai lelkipásztort börtönöztek be, öt társukat pedig egy időre megfosztották hivatásuk gyakorlásának jogától.

Hajdu István és Pápay Barnabás,
a ráti és a minaji gyülekezet gondnokai is megkoszorúzták az emlékművet

 

Az alkalmat mélyítette, hogy megszólaltak a meghurcolt lelkipásztorok családtagjai is, felolvasás történt az egyik lelkipásztor feljegyzéseiből, valamint a Beregszászi Kamarakórus is szolgált énekszóval.

Több módon és különböző szemszögekből, de sokszor elhangzott, hogy a megemlékezés önmagában kevés. Mi vagyunk Isten mai népe, mi vagyunk azok, akiknek ma kell vallást tennünk Jézus nevéről. Ma bennünket próbál meg a világ, és egyáltalán nem mindegy, hogy mártírjaink, hitvalló őseink örökségét, a ránk bízott Igét és a hitet miként visszük, hordozzuk tovább. Zimányi József fia beszélt arról, hogy ma is hívő emberekre van szükség az egyházban, nem csupán vallásosakra. Horkay Anna pedig a gerincességről, kitartásról tett említést, hiszen ma is éppolyan erős hitű és kemény akaratú egyházvezetőkre van szükségünk, akik ki mernek állni az Isten ügye mellett.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni, hogy felelősség van minden hívő ember, minden református vállán. Feladatot kaptunk az Istentől, itt és most, Kárpátalján, magyarként, reformátusként hordozói vagyunk Jézus nevének. Hirdetői az Isten felséges dolgainak. Előfordulhat, hogy megvetnek ezért, előfordulhat, hogy hátratételben részesülünk, vagy akár üldözni fognak, és meghurcolnak az elődeinkhez hasonlóan. De éppen a hűségünk az, ami megrázhatja és felrázhatja a bűnben szunnyadó világot!

Legyünk hát hűek mindhalálig!

Galéria

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.JPG 22.jpg 23.jpg 24.jpg