Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év

2013 novemberében Olaszország adott otthont a keresztény önkéntes szervezetek éves találkozójának

2013-11-13 16:15:52 / KRÖDÉ KRÖDÉ

Az Ökumenikus Diakóniai Év Hálózat (www.edyn.org) éves találkozójára és közgyűlésére 2013. november 4-8. között Firenzében került sor. A résztvevők 15 tagszervezettől, 13 országból érkeztek. A Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év (KRÖDÉ) programot, a rendezvényen, Orosz Magdolna, a program koordinátora képviselte.

A Kárpátaljai Református Egyház önkéntes programja 2009 óta tagja a keresztény önkéntes szervezeteket összefogó hálózatnak. A hálózat tagjai többek között közös meggyőződéssel vannak afelől, hogy az önkéntes szolgálat egyházi, társadalmi, illetve egyéni értékkel bír. Az Európai Bizottság által finanszírozott programok, többek közt az Európai Önkéntes Szolgálat lehetőségét magába foglaló Fiatalok Lendületben program is 2013 decemberében lezárul. Az 2014-2020-ra tervezett új program, amely magába foglalja majd a nemzetközi önkéntes szolgálat lehetőségét is még meghirdetésre vár. Az általános kérdések mellett a találkozó résztvevői különböző stratégiai kérdésekről és lehetőségekről is tanácskoztak, hogy az adott lehetőségeket felhasználva a szolgálatot minőségesebbé és mindinkább elérhetővé tehessék a hátrányos helyzetben élők számára is.

A résztvevőknek alkalma nyílt arra is, hogy egy-egy szolgálati helyet is meglátogasson, személyes tapasztalatot szerezve a dikaóniai önkéntesség lehetőségeiről Olaszországban.