Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év

Az Önkéntes Diakóniai Év lehetőséget biztosít

2012-12-05 13:58:06 / KRÖDÉ KRÖDÉ

A cselekvő szeretet gyakorlása

   A Bibliaolvasók a szentírásban számtalan olyan igeverssel találkoznak, melyek a szeretet, az egymásra figyelés fontosságát hangsúlyozzák. Elég, ha csupán a Máté 19, 19-et, vagy a János 15,12-t idézzük: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat”, „Úgy szeressétek egymást, mint ahogy én szerettelek titeket”. De lapozzuk csak fel újra Pál apostol a korintusbeliekhez írott első levelének 13. fejezetét, mely a szeretet himnuszaként vált közismertté! Milyen csodálatos is lenne, ha ennek megfelelően tudnánk élni! Ha tiszta szívből, önzetlenül segítenénk embertársainkon! Mennyivel szebb is lenne az életünk!...

- A II. világháború után a keresztény egyházak bűntudatot éreztek amiatt, mert nem tudták megállítani a világégést. A háború után esélyt szerettek volna adni a fiataloknak arra, hogy szebbé, jobbá tegyék a világot. Akkor született meg az az önkéntes mozgalom, mely ma már 13 országban működik Önkéntes Diakóniai Év néven – kezdi beszélgetésünket Anne-Marie Boile Nielsen (Dánia), az Ecumenical Diaconal Year Network EDYN vezetője. Akivel azon a közelmúltban Kárpátalján tartott konferencián találkoztunk, melyen az EDYN tagszervezeteinek vezetői adtak egymásnak randevút. – Már akkor megfogalmazódott, hogy a fiatalok sokat tehetnek a béke megőrzéséért. A szervezet alakulásakor is az volt a filozófia: ha egy fiatal barátra lel egy másik országban, akkor nem fog ellene háborúzni.
- Most viszont, hála Istennek, a programban résztvevő országok békében élnek egymással. Milyen feladata van most az önkéntes év mozgalmának?
- Az alapelv ma sem változott: egymás megismerése, kölcsönös segítése, barátkozás.
Az EDYN feladatának tekinti, hogy lehetőséget biztosítson fiatalok részére az önkéntes szolgálatra. Hisz ezen keresztül a fiatalok nem csupán hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek, de megismerkedhetnek társadalmunk kihívásaival, más nemzetek kultúrájával, illetve nyelvtudásukat fejleszthetik, vezetői-szervezői készségeiket erősíthetik. Azok a fiatalok, akik részt vesznek egy egyéves diakóniai munkában, amikor is távol vannak a családjuktól, önállóságot is tanulnak, erősödik bennük az a tudat, hogy másokon segíteni jó. Emellett az egy-egy szolgálati helyen lévő, más-más országból érkező önkéntesek barátságot kötnek, s ezekből a barátságokból reményeink szerint háló szövődik majd, mely egybefog minden keresztyén embert.
Anne-Marie Boile Nielsen arról is beszámolt, hogy a programban résztvevők közül igen sokan – hazatérve – önálló önkéntes munkába kezdtek: gyermek- és hajléktalan otthonokat, menhelyeket, tanácsadó és munkavállalói központokat stb. alapítottak, és szervezik a hazai önkéntes munkát.
- Kik vehetnek részt az Önkéntes Diakóniai Év programjában, milyen lehetőségeket kínálnak, illetve mi a módja a jelentkezésnek? – kérdeztük Turcsik Ferencet, a Nemzetközi Ökumenikus Diakóniai Év ügyvezető igazgatóját.
- Ez igen összetett kérdés. Ugyanis vannak igények, vágyak és lehetőségek, amit nem mindig sikerül mindenki kedvére összehangolni. Mindenesetre arra törekszünk, hogy a legjobb megoldást tudjuk nyújtani. Általában 18-30 éves fiatalok jelentkezhetnek a mintegy egyéves európai önkéntes diakóniai szolgálatra, s mindenki csak egyszer élhet ezzel a lehetőséggel. A jelentkezők jó, ha tisztában vannak azzal, hogy az EDYN tagszervezetei egyházhoz kapcsolódó civil szervezetek, a keresztény értékrendet képviselik, s a jelentkezőknek ezt fel kell vállalniuk. A jelentkezést követő ügyintézés során a küldő illetve a fogadó fél többszöri találkozás után közösen dönt arról, milyen munkával és melyik országban „kínálják meg” a pályázót. A pályázatokat egyébként minden év decemberéig kell benyújtani, s a nyertesek a következő év szeptemberétől kezdhetik meg önkéntes munkájukat. Ami ugyan ingyenes, de szállást, teljes ellátást és némi zsebpénzt is kapnak a programban résztvevők, akik teljes műszakban (heti 40 óra) teljes értékű munkát végeznek, a szervezet viszont ügyel arra is, hogy ne olcsó munkaerőnek használják fel a fiatalokat. Szolgálati helyeink a legkülönbözőbbek: sérült és egészséges gyermekekkel, felnőttekkel, hátrányos helyzetű fiatalokkal éppen úgy lehetőség nyílik a foglalkozásra, mint idősekkel, szociálisan rászorultakkal, hajléktalanokkal, kisebbségben élőkkel.
Három évvel ezelőtt Taracközi Ferenc, beregszászi lelkész, a KRE Sajtóosztályának vezetője kezdeményezésére létrehozták a Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év (KRÖDÉ) programirodát. Orosz Magdolna vezetésével a KRÖDÉ csatlakozott a nemzetközi szervezethez, így már évek óta fogadnak és küldenek fiatalokat diakóniai szolgálatra. Jelenleg is vannak önkéntesek Kárpátalján, és itteni fiatalok is szolgálnak más országban.
A különböző országokban működő önkéntes diakóniai szolgálatokat egyesítő EDYN tagszervezeteinek vezetői évente találkoznak, más-más országban, hogy tanácskozzanak az elvégzett és az előttük álló feladatokról, hogy tapasztalatot cseréljenek. A soron következő konferenciának idén november elején Kárpátalja adott otthont találkozójára. A résztvevők a Makkosjánosiban található Helikon szállóban tartották meg találkozójukat. Természetesen az érdemi munka mellett a szervezők – Taracközi Ferenc és Knobloch Erzsébet – arról is gondoskodtak, hogy a távoli vidékekről érkezett vendégek megismerkedjenek szűkebb pátriánk nevezetességeivel, illetve arra is mód nyílt, hogy egy vidám és tartalmas ismerkedési est keretében ki-ki bemutassa hazája unikumait, jellegzetességeit, szokásait.
- Nagyon örülünk, hogy Kárpátalja is bekapcsolódott ebbe a programba, hogy immáron a Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év (KRÖDÉ) is tagja a nemzetközi szervezetünknek. Hisszük, hogy akik belekóstolnak ebbe a szolgálatba, életvitelükké válik az önkéntesség, ami által szebbé és jobbá teszik környezetük életét – sommázott Turcsik Ferenc.
Marton Erzsébet