Gáti Református Egyházközség

Gyülekezetközi együttműködés a "Vármelléken"

2015-12-15 20:20:10 / Admin Admin

Nyilván sokan még nem is tudják, ezért azoknak a kedvéért mondom el, hogy a Váralja az egy létező fogalom, mégpedig a munkácsi vár körzetében lévő református gyülekezetek gyűjtőfogalma, megnevezése. Úgymint a munkácsi, a rákos-kajdanói, a derceni, a fornosi, az izsnyétei és a gáti gyülekezeteké. Tehát ha a jövőben találkoznánk ezzel a kifejezéssel, hogy „Váralja" vagy „Vármellék" akkor tudniillik majd, hogy mit is jelent a szó.



A viccet félretéve, ez év januárjában fogalmazódott meg a presbiteri héten, hogy valahogyan nevesíteni kellene kicsiny „házunk-táját" , és így lett a munkácsi vár közelsége miatt, amire amúgy méltán lehetünk büszkék is, kiskörzetünk neve a fent említett megnevezés.

És hát ha már körzet, akkor nyilván együttműködésről is kell, hogy szó essen, másként mi értelme lenne? Ennek az együttműködésnek a zászlaja alatt bonyolítódott le a GYÜLEKEZETKÖZI GULYÁSPARTY és ennek az együttműködésnek köszönhető a legutóbbi SZÓSZÉKCSERE  nevet viselő kezdeményezés, ami azt jelenti, hogy a körzet lelkipásztorai bizonyos vasárnaponként egymás gyülekezeteiben fognak Igét hirdetni, egy-egy prédikáció erejéig „szószéket fognak cserélni".

Ez a kezdeményezés már útnak is indult, és ennek okán volt a gáti gyülekezet vendége Máté Richárd, derceni és izsnyétei beosztott lelkész december 6-án. Aki nem is egyedül jött, hanem hozta magával a már ugyancsak sokat emlegetett Mérce nevű ifjúsági szervezetet, amely pedig a Váralja gyülekezeteinek fiataljait hivatott összefogni és mozgósítani, ha kell, megadva nekik is a lehetőséget, hogy végre személyesen is  bemutatkozzanak, ne csak mindig a nevüket halljuk.

Az Igehirdetés alapjául a  Jak.3:13-18 szolgált, és az „igazi, felülről való bölcsesség" megszerzésére ösztönzött minket.

Az istentisztelet végén mutatkoztak be a Mérce szolgáló tagjai. Végh Tímea, a gáti ifisek vezetője, aki egyben a Mérce vezetői között is szolgálatot teljesít,  részletesen is beszámolt a szervezet munkájáról és céljairól. A beszámoló teljes szövegét  alább közöljük majd.

Ezután Kocsis Attila, a gáti gyülekezet tagja bizonyságot is tett az Úr Jézus Krisztusról, aki így fogalmazott: „Hálás vagyok Istennek, mert tudom, hogy egyedül semmi vagyok, de VELE minden, hálás vagyok, hogy Isten mellett döntöttem."

A bizonyságtétel után énekekkel szolgáltak a gyülekezet felé és Isten dicsőségére, majd Svingola Genovéva (szintén a gáti gyülekezetből) előadásában hallhattuk  Bódás János Lehetetlen című költeményét.

Szívből köszönjük nekik, hogy meglátogattak minket, és beszámoltak  a nagyon fontos szolgálataikról! Isten áldása legyen rajtuk, életükön és munkájukon!

Hisszük, hogy Isten áldásossá és gyümölcsözővé teszi a Váralja és a Mérce közös szolgálatait és erőfeszítéseit a jézusi parancs teljesítése közben (tegyetek tanítványokká minden népeket,Mát. 28,19), ha TŐLE kérjük hozzá a segítséget és NEKI adunk érte hálát és dicsőséget!

dancs






MÉRCE bemutató

Szeretném pár mondatban bemutatni a KRISZ, azaz a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet munkáját, és a Mérce alapszervezetet, ami ebben a térségben Munkácssal együtt 7 községet foglal magába.

A KRISZ célja, hogy összefogja Kárpátalja fiatalságát, évente több programot szerveznek, amelyekre összegyűlnek a fiatalok, ismerkednek, Igét hallgatnak, és együtt dicsérik Istent.

A KRISZ alapszervezetekre oszlik, felosztva Kárpátalját kisebb térségekre. A 4 jelenlegi alapszervezet közül egyik a MÉRCE, ami magába foglalja Dercen, Fornos, Gát, Izsnyéte, Munkács, Rákos és Kajdanó ifjúságát.

Két éve, alakult a MÉRCE. A név egyrészt a folyótól származik, mely szinte mindegyik hozzá tartozó faluval érintkezik. Másrészt emlékeztető, hogy bármit is teszünk ebben az alapszervezetben, mindig a szemünk előtt legyen Isten „mércéje".

Célunk, hogy összefogjuk ennek a 7 falunak az ifjúságát, alkalmakat, programokat szervezzünk, megismerjük egymás közösségeit és összefogva a gyülekezetekkel segítsük az ifjúsági munkát a térségben.

A MÉRCE első elnöke Barta András volt, aki két évig vezette az alapszervezetet, de idén tavasszal átadta a vezetést Balázs Tóninak.

A két év alatt Istennek hála, nagyon sok programot szerveztünk már. Volt közös fürdés a Borzsán, ifjúsági csendes napok: Gáton, Dercenben, Fornoson, hétvége külön fiúknak és lányoknak. A fornosiak szerveztek ifjúsági evangelizációs heteket, ahová mi is ellátogattunk, és a fornosiak is voltak gátra. Segítettük egymás alkalmait bizonyságtételekkel, játékok szervezésével. Idén alapszervezetünk vállalta fel a LENDÜLET ifjúsági találkozón a szabadidős játékok megszervezését és ezt az augusztus 22-ei kerületi családi napra is mi készítettük elő.

Sok programmal készültünk, többek között júliusban voltunk a Borzsára, egy közös fürdésre, ami a „Nagy pancsizás" nevet kapta. Augusztus került sor „Fel a  fejjel" hétvégénkre melyen a már konfirmált fiatalok vehettek részt, és kicsit feltöltődhettünk sulikezdés előtt. SZEPTEMBERBEN Gáton MÉRCÉS sport napot tartottunk, ahol több mint 100 fiatal mérte össze ügyességét 7 különböző versenyben. Idén szeretnénk még egy közös szilveszteri alkalmat, hogy együtt, Istenre figyelve tudjunk ünnepelni.

Emellett havonta van munkatársi megbeszélésünk, ahol tervezzük a programokat, átbeszéljük a falvak ifjúságának helyzetét, próbáljuk egymást segíteni.

A komolyabb lelki alkalmak, és a szórakoztatóbb programok mind azt szolgálják, hogy a fiatalok beépüljenek a közösségbe, közel kerüljenek Istenhez és egymáshoz.

Mivel a MÉRCÉT csak a gyülekezetekkel szorosan együttműködve tudjuk elképzelni, fontosnak tartottuk, hogy megismerjenek minket, tudjanak rólunk, terveinkről, és amennyiben módjuk van rá, segítsék munkánkat.

Hiszem, hogya gyülekezettel közös érdekünk, a fiatalok lelkének megmentése. Köszönjük, ha bizalommal fordulnak felénk, programjainkat támogatják, bíztatják a helyi fiatalokat az alkalmakon való részvételre, és ami a legfontosabb, ha imádságban hordozzák egész munkánkat. Isten áldását kérjük a gyülekezetre! Köszönöm, hogy meghallgattak!


Végh Tímea



Galéria

12307339_955221074537764_8839608987469070111_ol.jpg 12304153_955222874537584_6286159606860933135_o.jpg 12357086_955222511204287_2889159587714153736_o.jpg 12307339_955221074537764_8839608987469070111_o.jpg