Ungvári Református Egyetemi Gyülekezet

Utcai dicsőítés

2012-01-18 22:04:38 / Ungvári Református Egyetemi Gyülekezet

 
Áldjátok az Urat- énekeljük sokszor olyan szívesen. De hogyan is? ''Dicsérjétek az Urat citerával; tízhúrú hárfával...''- kapunk választ rá a zsoltárokból. Mikor? ''Hirdesd az ígét, állj elő vele alkalmatos, alkalmatlan időben''- olvashatjuk Timóteusnál. Hol? ''Mindenütt, minden gyülekezetben''- írja Pál. Tehát közösségünkben és idegenek között, népünknek és más népek felé szolgálva, templomban és otthonainkban, városban és falvakban, utcákon, parkokban és tereken egyaránt - értelmezhetjük jelenkori helyzetünkre nézve.


Ilyen indíttatással és céllal került sor immár másodízben az UREGY közösségének utcai dicsőítésére, amely szeptember 22.-én valósulhatott meg a Filharmónia épülete előtti parkban, Ungvár központjában. A gyülekező szokás szerint a református templom előtt kezdődött 5 órától. Ezt követően a kis csapat hangszerekkel és énekeskönyvekkel felfegyverkezve átvonult a kiszemelt parkba. Hamarosan fel is csendült az első ének, amelyet sorba követtek a Krisz-énekeskönyvből jól ismert énekeink, sok más kedves dicséret társaságában.

A parkban pihenő emberek szemmel láthatóan nem idegenkedtek a sok fiatal hang zengő énekétől.S bár a legtöbben azért tartózkodó távolságból figyelték az eseményeket, meglepetésünkre egy turistacsoport hosszabb időre elidőzött mellettünk. Mi több, a csoport egyik fiatal tagja, aki maga ukrán protestáns felekezethez tartozó keresztyén fiatal, megajándékozott minket egy orosz nyelvű dicsőítő énekkel gitárkíséretben. Megköszönve társaságunkat Istennek adott hálát, hogy ily messze az otthonától is keresztyén közösségre lelhetett. Nekünk sem volt kisebb élmény megtapasztalni hogy Isten dicsérete mindenütt halló fülekre talál, s összeköt, bárhol is legyünk a világon.
A szünetben keksz és ásványvíz pótolta a hangszálak munkájával elhasznált energiát. Igy aztán még jó darabig zengett is a dicséret Ungvár szívében.
Istennek legyen hála érte!

Oroszi Dávid