Ungvári Református Egyetemi Gyülekezet

Bölcs szív

2012-01-18 21:19:16 / Ungvári Református Egyetemi Gyülekezet

”Adj azért a te szolgádnak értelmes szívet, hogy… tudjon választást 
tenni a jó és gonosz között.”
(1.Kir. 3:9)
Az agyadból indult… lassan „lefagytál”. Majd ez a hidegség elérte a szíved, a gyomrod, a végtagjaid, s most hatalma alatt állsz. Szinte remegsz… Félsz. Magad sem tudod mitől. Legszívesebben elbújnál… elrejtőznél az emberek elől, hogy ne lásson, ne kényszerítsen tekintetével senki arra, ami most rettegésbe tart… a döntésre. De döntened kell! Nap mint nap meg kell hoznod a magad döntéseit. Határoznod kell kisebb és nagyobb dolgokban, melyek befolyásolhatják a napodat, vagy az egész életed. Mész-e órára? Tanulsz-e szorgalmasan, vagy majd csalsz? Megbocsátasz-e a melletted lévő embernek? Kit engedsz be az életedbe, s kit tartasz szándékosan távol? Melyik kínálkozó lehetőséget használod ki? Pénz vagy erkölcs? Hit vagy haverok? Oh, mily egyszerű kérdéseknek tűnnek ezek, s mégis milyen súlyosak. Kapcsolataid, erőd, emberséged… hited múlhatnak rajtuk. Hogy döntesz? Egyáltalán létezik-e jó döntés?
A válasz egyértelműen igen. Létezik. Csak tudnod kell, hogy hol keresd. Ott gyökerezik, ahol az engedelmesség. Ha engeded, hogy Isten vezessen, néha bizony keményen oktasson, akkor nem kell remegő szívvel botorkálnod a döntéseid terhe alatt, akkor hittel tanulhatsz különbséget tenni a jó és a rossz út között. 
Salamon Izráel királya volt. Döntései előtt emberek százai hajoltak meg és bólogattak engedelmesen. Hatalma volt, nagy hatalma és mégis látta, hogy engedelmesség nélkül, Istentől kapott értelem nélkül képtelen helyes döntéseket hozni. Te látod már ezt? S akarod látni? Vagy a bizonytalanság fogságában akarsz rettegve döntéseket hozni egész életeden át? Ha nem, akkor dönts Isten mellett és kérj tőle bölcsességet ahhoz, hogy dönteni tudj.
/Papp Adrien/