A Beregszászi Református Egyházközség Honlapja

110 éve született Forgon Pál

2023-01-09 12:00:48 /

Dr. Forgon Pál református püspök 1913. január 7-én Szernyén látta meg a napvilágot. A hatgyermekes tanító család apai ágon nemesi famíliából származott. Forgonék az 1920-as években Szernyéről Beregrákosra, majd Dédába költöztek.

Pál már ötévesen megtanult írni-olvasni, a középfokú tanulmányait a Beregszászi Gimnáziumban végezte. Az érettségi után a Losonci Református Teológiai Szemináriumban tanult.

Segédlelkészként tevékenykedett Kassán, majd Beregszászban dolgozott. Gimnáziumi lelkész és vallásoktató volt.

1939-43 között tiszakeresztúri lelkipásztorként hirdette Isten Igéjét. Közben 1940-ben feleségül vette Isaák Sára Saroltát.

Amikor 1943 őszén a leendő püspök a viski egyházközség lelkésze lett, már tartott a világháború. Kárpátalja is megtapasztalta a sztálini terrort. Kezdetét vette a vallásüldözés. Több lelkipásztorral együtt Forgon Pált is elítélték. 1951. december 13-án tartóztatták le és Ungvárra szállították. A tárgyalást követően a GULAG-ra hurcolták.

A lelkipásztor 1955-ben szabadult. Viskre nem térhetett vissza. Nagymuzsalyban, Sárosorosziban, majd 1965-től Beregszászban folytatta szolgálatát, és lelkészképző tanfolyamot indított.

Forgon Pált 1978-ban a Kárpátaljai Református Egyház püspökévé szentelték, majd a Budapesti Református Teológiai Akadémián díszdoktorrá avatták. A kiváló hitszónok gyönyörűen prédikált, zenélt, énekkart vezetett, festett, verseket költött, színdarabokat írt. Ott voltam, ahol a legszebb virágok nyílnak címmel írta meg a GULAG lágerben töltött 1628 napját.

Forgon Pál 60 éven át szolgált lelkipásztorként, ebből 30 évig Beregszászban. 16 éven át volt a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. Ő indította el Kárpátalján a lelkészképzést, oktatta éveken át a leendő lelkészeket.  Lelkiismeretesen és körültekintően szervezte meg a leendő lelkipásztorok képzését, megfelelő oktatógárdát szervezett, és mindent elkövetett azért, hogy a képzésbe bevont fiatalok szakmailag felkészült, szilárd küldetéstudattal rendelkező lelkipásztorokká váljanak. A rendszerváltást követő években – élve az új korszak nyújtotta lehetőségekkel – Forgon Pál erejét nem kímélve azon fáradozott, hogy a gyülekezetek visszakapják bezárt templomaikat, elvett parókiájukat. Hogy az egyház berkein belül elinduljon a karitatív munka, s hogy megnyugtatóan rendeződjön a lelkészutánpótlás kérdése. A püspöknek jelentős szerepe volt abban, hogy a kárpátaljai reformátusság körében a múlt század kilencvenes éveitől kezdődően erőteljes ébredési folyamat indult el.

A püspök 2004-ben, 91 évesen hunyt el, a nyíregyházi temetőben nyugszik.

Emléke legyen áldott!