Keresztyén orvosok Nagydobronyban köszöntötték az adventet

2022. Nov 28., szerző: Adminisztrátor

Advent kezdetét ismét Nagydobronyban köszöntötték a keresztény orvosok - Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…

Több mint negyedszázados hagyomány, hogy a megyénk különböző felekezeteihez tartozó orvosait, egészségügyi dolgozóit magába tömörítő Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesületének (KOKE) tagjai minden évben az első adventi vasárnapot megelőző szombaton találkoznak egymással, hogy embert próbáló hivatásukhoz lelkiekben is erőt merítsenek, az Isten által rájuk bízott küldetésükben egymás közössége által épüljenek a hitben. A jövőre megalakulásának 30. évfordulóját méltató egyesület tagjai három év után ismét a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban tartották éves közgyűlésüket.

Köszöntőjében dr. Oroszi Pál, a KOKE elnöke arról beszélt, hogy hálás a szíve azért, hogy ezekben a nehéz időkben is ennyien el tudtak jönni erre a lelki-, hitbéli-, és szakmai szempontból is közösségépítő és megerősítő jellegű találkozóra. Mint elmondta, 2020-ban a koronavírus-járvány miatti korlátozások végett maradt el az éves találkozójuk, tavaly ilyenkor pedig ugyancsak a járvány okozta korlátozások végett szűk körben, a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központban találkoztak. És bár idén az itt élőket immáron az országot sújtó háború, az áramkikapcsolások és egyéb veszedelmek is sújtják, mégis közel félszázan eljöttek Nagydobronyba, hogy lelkiekben egymás közössége által épülhessenek.

Az összejövetel egyik ünnepélyes momentumaként az idei évtől immáron 101 leánygyermeknek otthont adó intézmény két lakója meggyújtotta a díszes adventi koszorú első gyertyáját.

Az idei konferencia vezérmondatának az üzenete Máté evangéliuma 6. versének 10. részéből vett jól ismert idézettel – ,,Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is” – tárult a hallgatóság elé. Sorrendben Héder János ungvári református lelkipásztor, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője, Szulincsák Sándor técsői római katolikus plébános, és Vaszil Kopin munkácsi görögkatolikus dékán bizonyságtétele hangzott el. A szolgálattevők előadásukban beszéltek Isten országának eljöveteléről, az egyház és az állam kapcsolatáról, arról, hogy Isten mi célból engedi meg a világon azt a sok-sok szenvedést, de központi üzenetként mindnyájan elsősorban a várakozásteljes adventi időszak áldásairól, Jézus eljövetelének és a várakozás megélésének az örömteli időszakáról ejtettek szót.

Az előadásokat követően az ugyancsak a KOKE alapító tagjának számító, és a kezdetektől az egyesület titkári tisztét betöltő dr. Vackó László mutatta be az egyesületbe belépésüket kinyilvánító új tagokat, illetve egy-egy szál virággal köszöntötte az idén kerek jubileumi évfordulójukat ünneplő tagtársakat.

Az is hagyomány ezeken az összejöveteleken, hogy nincs megszabott tagsági díj, az erre a célra szánt összeget és személyes adományokat az idén is felajánlották a gyermekotthon működésének céljára, amelyet Vackó László nyújtott át az intézményt vezető Katkó Andreának. Az igazgatónő elmondta, hogy az utóbbi két év folyamán lezajló közigazgatási reform következtében Kárpátalján több internátus is bezárásra került, ezért a korábban ott nevelkedő gyermekek egy része is hozzájuk került, így már 101 leánygyermeknek nyújtanak otthont. Rajtuk kívül, szinte a háború kezdete óta több kelet-ukrajnai család is itt talált ideiglenes otthonra, jelen helyzetben is mintegy húsz menekültnek biztosítanak szállást és ellátást, ezért ez a nagylelkű felajánlás hasznos és jó célt szolgál majd.

A gyermekotthon lakói idén is készültek: szívet-lelket melengető koncerttel, az Urat dicsérő versekkel, énekszóval és táncelőadással kedveskedtek a vendégeknek.

Az áldásokban gazdag összejövetelt közös ima és ebéd zárta.

A helyszínen tartották meg a különböző korlátozások miatt utoljára 2019-ben ülésező Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) elnökségi tagjainak részvételével zajló közgyűlését is, amelyen a társaság vezetője, dr. Csík Adalbert-Ferenc számolt be a szervezet helyzetéről. Elhangzott, jövőre tisztújítás vár a KMEDT-re, amelynek fórumát szeretnék majd Beregszászban lebonyolítani.

Jakab Lajos

karpatinfo.net

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.