A Biblia és hálaadás napja

2018. Oct 02., szerző: Adminisztrátor

Nagydobrony – Ukrajnában 2018-ban a protestáns egyházak a Biblia évét ünneplik. Ehhez a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) is csatlakozott. Szeptember 23-án délután ökumenikus ünnepi istentiszteletet tartottak Nagydobronyban, a református templomban, amely Héder Jánosnak, a KRE főjegyzőjének magyar és ukrán nyelven elmondott imájával vette kezdetét.

Ukrajnában 2018-ban a protestáns egyházak a Biblia évét ünneplik. Ehhez a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) is csatlakozott. Szeptember 23-án délután ökumenikus ünnepi istentiszteletet tartottak Nagydobronyban a református templomban, amely Héder Jánosnak, a KRE főjegyzőjének magyar és ukrán nyelven elmondott imájával vette kezdetét.

Az alkalom moderátora, Rajcsinec Anatolij, az Ukrajnai Bibliatársulat elnöke elmondta: a Biblia évének elsődleges célja a Szentírással kapcsolatos általános ismeretek terjesztése, népszerűsítése, aktualizálása, felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a mindennapokban Isten vezetését kérni, amit a rendszeres bibliaolvasásban kapunk meg, s hogy valamennyiünk feladata az evangélium hirdetése, eljuttatása minden emberhez.

A Reformáció 500. évfordulója közelebb hozta egymáshoz az ukrajnai protestáns egyházakat, s az együttműködés tovább folytatódik, fejezte ki örömét Rezes József, a megyei nemzetiségi és vallásügyi főosztály vezetője. Aki azt is kiemelte, hogy talán soha nem volt olyan nagy szükség a Szentírásra, Isten szavának terjesztésére, népszerűsítésére a fiatalok körében, mint ma, amikor erkölcsi válságban szenved egész Európa. Popka János, Nagydobrony polgármestere abbéli örömének adott hangot, hogy a megye legnagyobb lélekszámú magyar református települése ad otthont a Biblia napja rendezvénynek, s amelyre eljöttek az ukrán protestáns egyházak képviselői is. Fontos, hogy együtt küzdjünk egy szebb, egy jobb, egy igazabb keresztény világért, fogalmazott Héder János. A tavaly ukrán és magyar nyelven kiadott kétnyelvű Újszövetség azt üzeni, hogy Isten igéje összeköt bennünket, mondta. Kondor Ivan, a Kárpátaljai Evangélikus Keresztyén Baptisták püspöke hálaadásra buzdított mindenkit, hisz Isten mindent nekünk adott, az ő egyszülött fiát is, hogy aki hiszen őbenne, örök élete legyen. Boldogok a békességre törekvők, figyelmeztetett az ige szavaival Hripta Viktor, a Kárpátaljai Keresztyén Evangelikus Hit püspöke, aki hangsúlyozta, hogy a békességet elsősorban a szívünkben kell keresni, arra törekedni, hogy a békesség uralkodjék népek, nemzetek között, s a legfontosabb, hogy békességben legyünk Istennel.

Jézusban mindnyájan testvérek vagyunk, együvé tartozunk, s védenünk kell a legkisebb egységet – a családot, amelyet leginkább támad az ördög, fogalmazott Kricsfalusi Ivan, a Hetednapi Adventisták vezető pásztora. Aki arra buzdított, hogy reggel-este imádkozzunk együtt a családdal, hogy megőrizhessük a keresztény értékrendünket. A mindennapi hálaadás fontosságára hívta fel a figyelmet Vaszil Rajcsinec, a Keresztyén Evangéliumi Szabadegyházak ukrajnai uniójának püspöke, aki arra is figyelmeztetett, hogy a Bibliát mindenkinek meg kell ismernie, mert ott találunk receptet minden bajra, betegségre, s az Isten szava vezethet ki bennünket a világosságra. A Biblia az élet alapja. Ha erre építenénk, ha betartanánk a tízparancsolatot, jobb lenne az élet Ukrajnában is, fogalmazott Anatolij Rajcsinec.

A hálaadó alkalmon ezúttal Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke hirdette az igét. Lázár feltámadásának történetén keresztül világított rá, hogy amint akkor Mária és Márta üzente Jézusnak – „Uram, íme, akit szeretsz, beteg”, ma is mondhatjuk: te úgy szerettél bennünket, hogy egyszülött fiadat adtad értünk, de lám, ez a világ beteg. Hogy meggyógyuljunk, Jézusra kell figyelni, az ő hatalmára, szeretetére. Ha meghívjuk életünkbe, ő csodákat tud tenni, hisz ő ma is ugyanaz, aki 2000 évvel ezelőtt volt. Ma is meg akar szállni ebben a beteg világban, ma is akarja mondani: ember, jöjj ki a félelemből. Ő vár ránk. Nyissuk meg előtte szívünk ajtaját, s akkor meggyógyul életünk, s akkor lehet igazi hálaadásunk, fogalmazott az igehirdető.

Az alkalom – melyen lélekhez szóló csodálatos énekekkel szolgált a megyei protestáns-evangelikus egyházak összevont énekkara – Kolozsy András nagydobronyi református lelkész imájával és a résztvevő egyházvezetők áldáskérésével ért véget.

Marton Erzsébet


A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.