MOZGALOMMÁ VÁLT PROGRAM

2018. Sep 12., szerző: Adminisztrátor

„A hitünk abban is megnyilvánul, mennyire bízunk Istenben, mennyire bízunk abban, hogy segít felnevelni a gyermekeinket” – két évvel ezelőtt döntött úgy a Kárpátaljai Református Egyházkerület, hogy a reformáció emlékévét egy gyermekvállásalásra buzdító programmal ünnepli meg. A különleges ötlet Kárpát-medence szerte felkeltette a protestánsok érdeklődését, az október 31-i záróünnepségen összegyűlt adományokkal is a kezdeményezést támogatták. A befolyt 2,5 millió forintot Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa jelképesen szeptember 11-én adta át Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek.

„Az ember az, aki tovább tudja vinni a reformáció áldásait – fogalmazott Zán Fábián Sándor püspök a Reformáció gyermekei program jelentőségéről. – Családokat szerettünk volna arra indítani, hogy vállaljanak gyermeket és fogadják el a gyermekáldást, mert így tudjuk továbbadni a hitet és maradhatunk meg magyar reformátusoknak Kárpátalján.” Mint mondta, ez a program arra szolgál, hogy ne csak a dicső múltról beszélhessünk, hanem megláthassuk a reményteljes jövő képét is.

 Az emlékévre készülve az elgondolást segítő imaközösségek alakultak, illetve beszélgetéseken, istentiszteleteken, de még óriásplakátokon is arra buzdították a fiatal családokat, hogy vállaljanak gyermeket.

„A hitünk abban is megnyilvánul, mennyire bízunk Istenben, mennyire bízunk abban, hogy segít felnevelni a gyermekeinket”

-  tette hozzá a szintén nagycsaládos Zán Fábián Sándor. A program sikere pedig egyértelműen látszik: bár egyelőre nem állt meg a kárpátaljai magyarok fogyása, az elmúlt másfél évben sokkal több gyermek született és több keresztelőt tartottak, mint az az előzetes statisztikák alapján várható volt.

A program folytatódik

„Mindenki támogatta a kezdeményezést, sok helyről kaptunk bátorítást és sok helyre elértünk ötletünkkel, ezért döntöttünk úgy, hogy idén a Testvért szeretnék programmal folytatjuk a munkát” – hangsúlyozta a kárpátaljai püspök. Zán Fábián Sándor szerint fontos, hogy a gyermekeknél is végbe menjen egyfajta szemléletváltás, mert természetes dolog, hogy jól érzik magukat egykeként, amikor a szüleik csak az övék, de érdemes megtapasztalniuk, hogy egy testvér egy életen át elkíséri őket.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött a „lelki testvér” program is: sok idős ember marad egyedül a háborús körülmények miatti elvándorlás következtében, őket próbálják meg összekapcsolni és beszélgetésre buzdítani.

„Szeretnénk kialakítani egy egészséges társadalmi szemléletet és a protestáns gondolkodást odaélni az emberek elé.

Folytatódik a programunk, mert meg kell még tanítanunk, hogy minden nőből és férfiból csak egy idős ember lesz, és soha sem tapasztalja meg a család áldásait, ha nem vállal gyermeket – foglalta össze Zán Fábián Sándor. – Isten kegyelme nagy a benne bízók iránt, hálás vagyok, hogy lehetőségként tekintettek erre az ötletre és így a nagycsalád jobban megjelenhet a kárpátaljai mindennapokban.”

Támogathattuk a nemes célt

A Reformáció gyermekei program híre sok helyre eljutott a Kárpát-medencében, ezért nem volt kérdés, hogy az október 31-i záróistentiszteleten összegyűlt adományokkal is a kezdeményezést támogassák. „Az emlékév sok ajándékot rejtett, számomra a rengeteg program közül mégis ez a projekt emelkedett ki, örülök, hogy az adományokkal ezt a nemes célt támogatjuk” – fogalmazott Hafenscher Károly, az emlékév programjait összefogó Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

Az tavaly októberi alkalmon együtt ünnepeltek a Kárpát-medence protestánsai, a belépők jelképes összegéből pedig 2,5 millió forint gyűlt össze, melyet a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül juttatnak el Kárpátaljára. A miniszteri biztos jelképesen szeptember 11-én Budapesten adta át az adományt Zán Fábián Sándor püspöknek, hogy ezzel is segítse a különleges kezdeményezést. „Köszönjük a reménységet, amit ez a mozgalommá vált program mutat a Kárpát-medence protestánsaink” – mondott köszöntetet Hanfenscher Károly az ötletért.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

reformacio.ma

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.