Hálaadás Nagyberegen - Ajándék és ajándékozó

2018. Sep 06., szerző: Adminisztrátor

A Kárpátaljai Református Egyház az elmúlt évben rendhagyó módon kívánt emléket állítani a reformáció 500. évfordulójának: meghirdette a Reformáció gyermekei – idén pedig a Testvért szeretnék – programot, amellyel arra próbálta buzdítani a szülőket, hogy kérjék és fogadják Isten ajándékát, hogy legyenek, akik őrzik és továbbadják a reformáció örökségét.

Augusztus 18-án Nagyberegen találkoztak azok a körzethez tartozó családok, akiknek gyermekei az elmúlt évben, illetve idén részesültek a keresztség sákramentumában. A megjelent 22 kisdedet és szüleiket, testvéreiket Tóth László református lelkész köszöntötte a líceum zsibongójában, a 127. zsoltárt helyezve a szívükre, annak is a 3. versét emelve ki: „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom”. A jutalmat, az örömet valamennyien megtapasztaljuk, akik elfogadtuk az ajándékot, mondta, s emlékeztetett rá, hogy figyelnünk kell az ajándékozóra, mert csak úgy tudjuk igazán értékelni az ajándékot is.

Ez alkalommal Szemere Judit beregszászi lelkész, fiatal édesanya tartott előadást a példabeszédek 22, 6 alapján: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól”. Az anya-gyermek kapcsolatról szólva kiemelte, hogy ha a gyermek életének első időszakában nem részesül szerető anyai gondoskodásban, a külvilág számára érdektelenné válik, és még serdülőkorban is mérhetőek lesznek az emiatt keletkezett rendellenességek. A család mellett az is fontos, hogy kicsi kortól ismerkedjenek a közösséggel, természetesen a szülői jelenlét biztonságot adó közegében. Igen megszívlelendő megállapítás az, hogy a gyerek nem buta, csak tudatlan. És ezért kérdez. Kérdéseire pedig igaz, logikus választ vár, amit aztán beépít a korábban tanultak közé. A gyermek számára a szülők, a környezetében élők a minták, nem mindegy hát, hogy mit mondunk és mit teszünk. Ő figyel, és ha észreveszi, hogy nem úgy élünk, ahogy beszélünk, akkor nem fog bennünk bízni, nem fog nekünk hinni, figyelmeztetett az előadó. Aki a feltétel nélküli szeretet fontosságára is felhívta a figyelmet. Ha rosszat tett a gyermekünk, ne azt mondjuk, hogy nem szeretlek, hanem magyarázzuk meg: azt nem szeretem, amit tettél, de téged szeretlek. Csak akkor fog később is gondjaival, bajaival hozzánk fordulni, ha ezt megerősítjük benne kicsi korában.

Szemere Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy a házastársi kapcsolatot az ajándék érkezése után is ápolni kell, a gyermek születésével nem szűnünk meg feleség/férj lenni. Viszont, ha gyengül a kapcsolat, nem egy gyerek az orvosság arra, és a gyerek nem is lehet oka a kapcsolati problémáknak. A párkapcsolatunk is olyan legyen, ami mintául szolgál a gyermekünknek. Ez csak akkor működik igazán jól, ha a házasságunkat a hármas kötél köti össze, ha Istentől kérjük a vezetést, mondta.

Az előadást követően a Max Lucado Értékes vagy című tanulságos meséjéből készült filmet tekintették meg a résztvevők, melynek mondandója: alkotód szemében értékes vagy, függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak rólad, s csak akkor tudsz szabadon és boldogan élni, ha Őrá, Istenre figyelsz, Benne bízol.

Tóth László és Iván Gusztáv lelkészek végezetül emléklappal ajándékozták meg a reformáció gyermekeit, illetve szüleiket, majd az étkezdében – ahol terített asztal és két hatalmas torta várta a résztvevőket – kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek a családok.

Marton Erzsébet

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.